Valentin-nap

2019.02.14. 06:48

Sokszor felváltja a rózsát a hazai jácint és nárcisz

Valentin, a szerelmesek napja van ma, melynek fő ajándéka a férfiak szíve választottjának a virág. Az agrárkamara általunk megkérdezett szakemberei felhívták a figyelmet arra, hogy sokszor anyagilag is jobban megéri egy magyar termesztésű, friss, vegyes tavaszi csokrot vásárolni, mint egy szál drága, importrózsát ajándékozni.

Nyemcsok László

A békéscsabai vásárcsarnokban Nagyné Gyuricza Melinda és Godila Lajosné eladók elmondták, a virágpiac szempontjából a Valentin-nap az év első kiugró eseménye, amit három hét múlva egy még nagyobb dömping, a nőnap, májusban az anyák napja, valamint a ballagások követnek. Godila Lajosné elmondta, a szerelem színe a piros továbbra is, ugyanakkor tévhit, hogy a sárga rózsa az irigységet jelképezi, ez a hűség színe.

fotó: Imre György

– Az utóbbi években egyre jobban divatba jöttek a tavaszi hagymások (nárcisz, jácint). Ezek előnye az, hogy javarészt hazai termesztésűek, frissen, életerősen kerülnek a virágüzletek polcaira, nem mellékesen alacsonyabb áron, mint például a külföldről behozott rózsák – hangsúlyozta dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. – Az idei Valentin-naphoz közeledve kamaránk a Flora Hungaria Nagybani Virágpiaccal és a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületével együttműködve készített piaci körképet. Kiderült, hogy ilyenkor, a januári holt szezon után a forgalom megduplázódik, és még a Bálint-napot követő pár napban is erős.

Az elnök is megerősítette, hogy az utóbbi években, február 14-e környékén az ilyenkor még külföldről behozott vörös, piros, pink és bordó színű rózsa mellett egyre többet vásárolnak a férfiak a hazai nárciszból és jácintból. A Valentin-nap (Bálint-nap) ünneplésének hazai elterjedésében a virágkötők egyesületének is bevallottan komoly szerepe volt mintegy harminc évvel ezelőtt, a nyugati példát követve, az év eleji gyengébb virágkereslet növelése végett. Az akkori nagy forgalmi ugrást követően az elmúlt években megmaradt a Valentin-napi magas forgalom, ami évről évre – ha kicsit is – de növekszik.

Hagyományosan a vörös rózsa a piacvezető Valentin-napkor, a vásárlók 80 százaléka ezt veszi. Február közepén a rózsakeresletet szinte teljes mértékben importáruból tudják kielégíteni a kereskedők. A nemzetközi piacon úgy, miként az előző években is, a nagy kereslet miatt Valentin-nap előtt másfél-két héttel jelentősen megugrott a rózsa nagykereskedelmi ára. Ezt az áremelkedést a virágüzleteknek is követniük kellett.

Hétvégére is marad a forgalom

Mivel ma hétköznapra esik Valentin-nap, az utóbbi évek ez irányú tapasztalatai szerint várhatóan még pénteken és a hétvégén is erős forgalom lesz a virágüzletekben. Sokan választanak a virág mellé különféle kiegészítőket. A megyénkbeli árusok tapasztalatai szerint a fából készült, betűzős szívecskék, a szép masnik és a szívben végződő tűk fogynak legjobban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában