járműszolgáltatási platform

2019.01.31. 19:45

Vége az óratekergetéseknek, már látható az autók előélete

Januártól indult tesztüzemben a járműszolgáltatási platform. A rendszerben – az ügyfélkapun át – rendszám alapján ingyen lekérdezhetők a gépjárművek adatai, köztük a rögzített kilométeróra-állások is.

Busi Ottó

Néhány hete rendszám alapján, díjmentesen lekérdezhetők az autók műszaki adatai, például a kilométeróra-állása, a jármű baleseti előélete, és elérhetők az eredetiségvizsgálaton készült fényképek is. A rendszert bárki az ügyfélkapun keresztül, a jogcím igazolása és mennyiségi korlátozás nélkül igénybe veheti, de a szakértők kiemelték, a tulajdonos személyes adatai továbbra sem lesznek hozzáférhetőek. Megjegyzik, a szolgáltatáshoz mobiltelefonos applikáció is ­készül.

Vásárlás előtt érdemes lekérdezni a kiválasztott jármű előéletét /Illusztráció: Shutterstock/

Dobrocsi Endre közlekedésbiztonsági szakértő az M1-nek korábban azt mondta, a BM fejlesztésével lehetővé válik, hogy egy-egy jármű jövőbeli tulajdonosa pontos és valós adatokhoz jusson. Így elkerülheti, hogy manipulált, esetleg körözött járművet vásároljon meg. Perjési Zsolt biztonsági tanácsadó szerint a fejlesztés pedig egyaránt szolgálja az autóvásárlók és a kereskedők érdekeit is.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a rendszer tesztüzeme várhatóan január végéig tart. Közlésük szerint az érdeklődés jelentős, a fejlesztők folyamatosan értékelik a javaslatokat, amelyek közül néhányat már meg is valósítottak.

Lapunk megkérdezett néhány autóvásárlót, hallottak-e a lehetőségről, és mit szólnak hozzá. Krizsán Miklós, aki egy csabai autókereskedésnél nézelődött, úgy fogalmazott, jó lehetőségnek tartja, egyfajta biztonságot adhat, ha ellenőrizni tudja a jármű előéletét. Egy szintén autóvásárlásban gondolkodó házaspár még nem hallott a dologról, de ők is pozitív véleménnyel voltak. Egy harmadik megkérdezett már kifejezetten tájékozott volt, bár szerinte így is nyílik lehetőség csalásra.

– Két rögzítés közt, a kötelező vizsgáknál, ha mondjuk, úgy gondolja az eladó, hogy túl sokat futott az autó, vissza lehet tekerni a kilométeróra-állást, ezt a rendszer nem tudja kiszűrni – fogalmazott a férfi. Tóth Csaba szerint jobban kellene büntetni azokat, akik a kilométerórákat manipulálják, és felvetette annak a lehetőségét, hogy mit tehetne akkor, ha kiderülne, hogy a mostani autóját „tekergette” az, akitől korábban megvette.

Lapunk felkeresett egy, a szerződési jogban jártas ügyvédet. Dr. Szatmári Csaba elmondta, ilyen esetben két irányba lehet elmozdulni.

– Mondhatja azt a vevő, ha már vett egy olyan autót, aminek vissza volt tekerve az órája, hogy megtévesztették, a szerződés érvénytelen, és az eredeti állapotot kéri visszaállítani. Azaz visszaadja az autót, visszakéri a pénzt. Persze ez bonyolultabb is lehet, mert az egyik fél kérhet kamatot a pénz után, míg a másik pedig akár használati díjat a járműhasználat miatt. A másik lehetőség pedig az, ha a vevő azt mondja, hogy hibásan teljesített az eladó, mert nem azt adta, amit a szerződés szerint kellett volna. Ilyenkor pedig kérhet árleszállítást a vevő attól, aki eladta neki a járgányt – részletezte dr. Szatmári Csaba a lehetőségeket.

A piac tisztulásában bíznak

Az országos értékesítési hálózattal rendelkező Das Weltauto közleményben jelentette ki, hogy a használtautó-piac tisztulását várja az idei évtől. Frank György, a cég márkaigazgatója úgy fogalmazott, a szolgáltatás következményeként nagymértékben csökkenhet a manipulált kilométerórás kocsik száma, valamint a korábbi kártörténetet is nehezebb lesz elhallgatniuk az eladóknak. Ha a vásárlók élnek ezzel a lehetőséggel a szerződéskötés előtt, minimalizálható a kockázat – jelezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában