Kovácsházi Kézműves Kör

2019.01.13. 15:15

Stabil kézműves közösség verbuválódott: együtt alkotnak

Mezőkovácsházán meglepően nagy az érdeklődés a helyi lányok, asszonyok körében a kézműveskedés iránt. Kis közösségük Kovácsházi Kézműves Kör néven alakult újjá a díszítőművészeti szakkör és a Százszorszép foltvarró szakkör tagjainak kezdeményezésére, a Kalocsa Róza Művelődési Központban.

Csete Ilona

Az új közösség kiemelt célja a népművészet, ezen belül a népi kézművesség hagyományainak ápolása, azok átadása, átörökítése, a tárgyalkotó népművészeti tevékenységek, mesterségek széles körű megismerése, gyakorlása. A civilek elnökévé Dunainé Pszota Máriát választották.

– Éppen 30 éve vetett a sorsom Mezőkovácsházára. A művelődési központban népművelőként dolgoztam, de már a korábbi munkahelyemen is közel állt hozzám a népi kézművesség népszerűsítése. Jómagam több kismesterséget megismertem, megtanultam, gyakoroltam. Ilyen irányú feladatokat Mezőkovácsházán is szívesen végeztem. Gyerek-kézművesszakkört 30 éve szervezek, mely Mütyür szakkör néven vált ismertté. Rendszeresen nyíltak nyári gyermek-kézművestáborok és -játszóházak. Többször szerveztünk felnőttek részére kéziszövő-tanfolyamot, kézműves-foglalkozásokat, de ki tudja, miért, soha nem vált állandó alkotó közösséggé az érdeklődők köre. Hímző és foltvarró szakkör évek óta működik önállóan, de ők ezzel az egy szakterülettel foglalkoznak – vázolta az előzményeket az elnök.

Beküldött felvétel

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 2016-ban lehetőséget adott arra, hogy bekapcsolódjanak a Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében című projektbe.

– A pályázat éppen olyan közösségek létrehozását és működtetését támogatja, ami régi álmom volt, és már többször megfogalmazódott az igény is az alkotni vágyókban városunkban. Nem mellékes az sem, hogy a pályázat ingyenes részvételt biztosít a jelentkezőknek. Komplex kézműves szakkört hirdettünk meg. Három mesterség megismerésére (szövés, nemezelés, népi ékszerkészítés) kínáltunk lehetőséget, valamint ünnepkörökhöz kapcsolódó kézműves tevékenységek szerepeltek a szakköri programban. A pályázati időszak első évében 18 érdeklődő jelentkezett. A legfiatalabb 26, a legidősebb 69 éves volt. A következő évben már több mint 30-an jelentkeztek. Akad köztük olyan, aki korábban a Mütyürnek is tagja volt, most az édesanyjával együtt szorgoskodik a közösségben. Stabil alkotó közösség alakult ki, hosszú távon akár több népi kismesterségre specializálódó, önálló szakkör is működhet. Ennek realitását igazolja az, hogy a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által szervezett OKJ-s, akkreditált, alap- vagy továbbképzésére összesen 24 érdeklődő jelentkezett. Adott a lehetőség, hogy újabb mesterségeket is népszerűsítsünk (bőrműves, gépi hímző, ostorkészítő, kékfestő).

– Van olyan igény, amit szakköri keretekben nem tudtunk megvalósítani, ezért külön (önköltséges) képzést szerveztünk például a mézeskalács-készítés, -díszítés iránt érdeklődőknek. Tizenöt asszony sajátította el ennek a kismesterségnek az alapjait.

Termük is lesz

Zajlanak a munkálatok, új kézművestermet alakítanak ki a Kalocsa Róza Művelődési Központban. Hosszú távon megoldódik a kreatív lányok, asszonyok elhelyezése. Jankó Erzsébet igazgató elmondta, a Kalocsa Róza Kft. jelentkezett a Csoóri Sándor Alap A népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatására című pályázati kiírásra, és 3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

Az alkotó közösség jó néhány kézműves kismesterséget népszerűsít MezőkovácsházánBeküldött fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában