közgyűlés

2019.01.31. 09:30

Közel harminc napirendi pontot tárgyalt a békéscsabai közgyűlés

Közel harminc napirendi pontot tárgyalt a békéscsabai közgyűlés csütörtökön a városháza dísztermében. Szó volt az idei költségvetésről, fejlesztésekről, sporttámogatási rendszerekről és a túlóratörvényről is.

L. B.

Fotó: Imre György

Összellenzéki sajtótájékoztató

A közgyűlés végén sajtótájékoztatót tartottak az ellenzéki képviselők Fülöp Zoltán (Liberálisok) és Körömi János társaságában.

Elhangzott: azzal, hogy a helyi Fidesz a központi elvárásnak megfelelően szavazott, egyértelműen kimondták, hogy nem a békéscsabai családok érdekeit tartják szem előtt. Valamint az ellenzékiek szerint azt is fontos lenne tudni, hogy Szarvas Péter mit gondol a túlóratörvényről, hiszen azt nem mondta ki.

15.26

Véget ért a nyilvános ülés.

15.23

A hóhelyzet a következő téma. Szarvas Péter polgármester ugye az elején elmondta, hogy voltak hiányosságok. Tímár Ella (Fidesz-KDNP) szerint sem volt minden teljesen rendben. Hangsúlyozta: nem mindenhol kell a Tappe Kft.-nek takarítania.

Miklós Attila (MSZP) azt kérdezte, hogy milyen létszámmal, gépparkkal dolgoztak a hó eltakarításán, a síkosságmentesítésen. Dokumentációkat kért, hogy mi alapján fizették ki a vállalkozókat.

Hanó Miklós alpolgármester (Fidesz-KDNP) kérdésére Csiaki Tamás osztályvezető elmondta: a főutak és a gyűjtőutak állapotára figyelnek, ez a gyakorlat évek óta. Ha 20-25 centiméter hó hullik, akkor el lehet rendelni az összes utca dúrását.

Takács Péter (LMP) kérdez a sárga kukák ürítésével kapcsolatban. Szeberényi téri fakivágások ügyében is érdeklődik, hogy miért volt rá szükség, és hogy pótolják-e őket.

Szarvas Péter válaszol: december 19-én vitte el a Dareh Bázis a szelektív szemetet. Követhető lenne, hogy ugyanakkor – például minden hónap utolsó szombatján – ürítenék a sárga kukát.

Tudni lehetett, hogy a kerékpárút nyomvonalának kialakítása miatt fákat kell kivágni, azokat várhatóan a Mazán László utcában pótolják. Takács Péter (LMP) szerint a belvárosban lenne érdemes pótolni a fákat, ha már a belvárosban vágták ki.

Dr. Csicsely Ilona (Fidesz-KDNP) szerint jó lenne, ha lenne egy éves naptár, hogy mikor ürítik a kukákat. Fontos lenne a lakosság széleskörű tájékoztatása.

Kutyej Pál (Fidesz-KDNP) szerint a leendő bicikliút mellé kellene tenni a fákat.

Kaposi László (DK) is a szemétszállításról beszél.

Paláncz György (Fidesz-KDNP) szerint is fontos lenne a lakosság tájékoztatása.

14.55

Folytatódik a közgyűlés ülése. Az első kérdés, hogy ki lesz a belvárosi részönkormányzat vezetője. Dr. Ferenczi Attila tanácsnok (Fidesz-KDNP) Bíró Csabát javasolta.

 

Szóba került az, hogy melyik képviselő hány percre ragadta magához a mikrofont. Ebben tavaly is élen járt Takács Péter (LMP).

Jöhet a túlóratörvénnyel kapcsolatos téma.

Miklós Attila (MSZP) szerint örömteli, hogy tárgyalja ezt az ügyet a közgyűlés. Kéri, hogy a 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő cégek ne alkalmazzák a túlóratörvény adta lehetőséget, a 400 órás túlórát. Takács Péter (LMP) is támogatná ezt.

Dr. Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) azt mondja: azt hitte, hogy a túlóratörvény elfogadása után kap a kormány egy piros pontot az ellenzéktől, csodálkozik az ellenálláson. Most nem a munkanélküliség jelent problémát, hanem a munkaerőhiány. A dolgozók többet dolgoznának, csak nem lehetett, most ezen segít a túlóratörvény.

Miklós Attila (MSZP) szerint az emberek nem többet akarnak dolgozni, hanem többet akarnak keresni.

Kocziha Tünde (Jobbik) szerint is az emberek megélni szeretnének, nem túlórázni.

Kaposi László (DK) szerint visszaélésekre ad lehetőséget a túlóratörvény.

Dr. Fábián Ágnes tanácsnok (Fidesz-KDNP) szerint ellentmondás, hogy a vasárnapi zárvatartás ellen tiltakozott az ellenzék.

Dr. Ferenczi Attila tanácsnok (Fidesz-KDNP) szerint sok a félreértelmezés a túlóratörvénnyel kapcsolatban, több dologban is megerősítést kért dr. Bacsa Vendel jegyzőtől. Hangsúlyozta, hogy önkéntes alapon lehet csak 400 órára növelni a túlórát. Vannak olyan emberek, akik szeretnének többet dolgozni és ezzel többet keresni.

Kocziha Tünde (Jobbik) kérte, hogy legyen benne a határozati javaslatban: Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kezdeményezze a túlóratörvény visszavonását.

Kiss Tibor alpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint akkor nem tiltakoztak az ellenzéki képviselők, amikor bezártak a békéscsabai gyárak.

Hanó Miklós alpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint fontos, hogy legyenek jól megfizetve a dolgozók, szerinte sokan politikai ügyet kreálnának az egészből.

Szarvas Péter polgármester: bonyolult világ a munka világa, figyelni kell a jogszabályokra. Úgy véli, nem készített pontos előterjesztést Miklós Attila. Szarvas Péter szerint a vagyonkezelő zrt. alapszabálya alapján nem lehet határozati javaslatot hozni, jogi aggályokat vet fel több kérdés.

Jöhet a szavazás: 5 igen 9 nem 2 tartózkodás, Szarvas Péter polgármester nem szavazott.

12.27

Következnek a városüzemeltetési ügyek, közte egy tájékoztatás a város forgalmi rendjének felülvizsgálatáról. Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy sok lakossági megkeresés fut be ilyen témákban. A beavatkozások egy része odafigyelést igényel, egy része kis forrást, egy része pedig jelentősebb pénzbe kerülne.

Dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) tanácsnok tett egy javaslatot, szerinte indokolt lenne az Ilosvai utcát a Lencsési út felé egyirányúvá tenni, illetve a Kastély utca szintén egyirányú lenne az Ábrahámffy utca felé. Tímár Ella (Fidesz-KDNP) kérdezte, mi lesz, ha egy 10 éve közterületre ültetett tuja okoz gondot. Szarvas Péter polgármester szerint aki közterületre ültet, az fel lehet készülve arra, hogy azt balesetveszély esetén eltávolítják. Dr. Csicsely Ilona (Fidesz-KDNP) szerint sokszor egy parkoló autó jobban fékezésre készteti a száguldozókat, mint egy sebességkorlátozó tábla. Nem vetné el annak a lehetőségét sem, hogy a Luther utca egy része legyen egyirányú.

Kaposi László (DK) a Körte sor-Gyulai út kereszteződésére hívja fel a figyelmet. Szerinte a Körte sorról nehéz balra fordulni, jó lenne egy besoroló sávot kialakítani. Dr. Fábián Ágnes tanácsnok (Fidesz-KDNP) szerint is szükség lenne minél hamarabb látni, hogy a beavatkozások mennyibe kerülnek.

Csiaki Tamás osztályvezető elmondta: körzetekre lebontják majd, hogy milyen beavatkozásokra lenne szükség.

Nagy Ferenc alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy sokszor problémát okoz a járdák és a bicikliutak találkozása, példaként említette a Justh Gyula utca és a Szent István tér csatlakozását.

Bíró Csaba (Fidesz-KDNP) a Posta köz felújítását szorgalmazta.

11.39

Eladna a város egy Festő utcai ingatlant nyilvános árverésen, a kikiáltási ára nettó 6,9 millió forint.

A Trefort utca 2/2. szám alatti ingatlan, vagyis a volt Melós sorsa ismét a közgyűlés elé kerül. Szarvas Péter polgármester elmondta, célszerű lenne eladni, mivel van rá jelentkező, és vannak a környékben további ingatlanai a városnak.

Takács Péter (LMP) szerint az 5 milliárd forintos piacfejlesztés miatt jelentősen emelkedik majd a most eladni kívánt ingatlan értéke.

Miklós Attila (MSZP) nem tudja támogatni, hogy most, a jelentős fejlesztés előtt adják el az ingatlan.

A közgyűlés végül úgy döntött, hogy egyelőre nem értékesítik a volt Melós telkét.

A védőnői centrummal kapcsolatban hoz döntést a testület. Bruttó 14 millió forintot kell biztosítani a városnak, hogy megvalósulhasson a beruházás, ismertette Tímár Ella (Fidesz-KDNP). A legjobb ajánlatot a Kopp Export-Import Kft. tette nettó 116 millió forinttal.

A Mackó-Kuckó Óvoda a következő téma. Miklós Attila (MSZP) kérdésére Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy márciusban visszaköltözhetnek a gyerekek az Orosházi út 2. szám alatti óvodába. Tímár Ella (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy várhatóan saját forrást igényel majd a másik telephely felújítása, oda vélhetően nyár végén költözhetnek vissza a kicsik. A fő téma egyébként az volt, hogy az óvoda vezetésével újabb 5 évre az eddigi igazgatót, Botta-Dukátné Orczifalvi Évát bízták meg.

Jöhet a sporttámogatási rendszer módosítása, azaz, hogy kinek mikor kell fizetnie a tornatermek használatáért.

11.13

Következhet a 2019-es költségvetés első olvasata, ezt tárgyalják most a képviselők.

Szarvas Péter polgármester elöljáróban elmondta: amit a koncepcióban bemutattak, az most, az első olvasatban is tükröződik. Kérte, hogy munkaanyagnak tekintsék, egy tervezetnek, még nincsenek pontos számok mindenben. A prioritások nem változtak: az intézmények, a kötelező feladatok ellátása elsőbbséget élveznek. Az első olvasat közel 40 milliárd forintos főösszeget mutat. Ennek 70-75 százaléka felhalmozási kiadás, a többi pedig működési kiadás. 176 millió forinttal többet kap az államtól az önkormányzat támogatásként, mint tavaly. Érzékelhető, hogy a cégek jobban teljesítenek, ebből adódóan várható a helyi adóbevétel növekedése is. Már most számolnak közel nettó 300 millió forint vagyonértékesítési bevétellel, olyan vagyont értékesítenének, amelyek jelenleg nem vagy alig hoznak bevételt, esetleg kedvező ajánlatot kapnak rá. Fejlesztési hitel felvétele indokolt lesz. A kötelező bérintézkedések hatása 130 millió forint körül alakul. 175 millió forint olyan kiadás lesz 2019-ben, amikről korábban döntöttek, ezek fejlesztésekre mennek. Át kell gondolni az önként vállalt feladatok mértékét, működtetni kell olyan támogatásokat, amitől város a város. 1,3 milliárd forintnyi önként vállalt feladatot tartalmaz az első olvasat, ez hasonló a 2018-ashoz. A tavalyi szintű előirányzatokkal számolnak. Jelenleg közel 400 millió forint a fedezetszükséglet, ezt kell 0-ra csökkenteni a tervezés végén, hogy egyensúlyban legyen a büdzsé. Szerinte a kiadásokhoz kell főleg hozzányúlni, kis mértékben a bevételekhez.

Miklós Attila (MSZP) szerint látszik a költségvetés tervezetén, hogy az idei év választási év lesz.

Dr. Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a kormány sok forrást biztosít a fejlesztésekhez. A város adóerőképessége pedig egyre nő.

Takács Péter (LMP) szerint vannak pozitív dolgok, például az, hogy nem csökken a központi támogatás mértéke. A város fejlesztése, fejlődése tovább folytatódik, kérdés persze, hogy az új létesítményeket miként lehet fenntartani. Kérdezte, várható-e, hogy intézmények pénzeit zárolják némileg, hogy megoldják a 400 millió forintos fedezetszükségletet, a hiányt. Szerinte az önkormányzati lakásokra is komoly gondot kell fordítani.

Bíró Csaba (Fidesz-KDNP) szerint a város nem tartana itt a vállalkozók nélkül, nem lehetnénk sikeresek az önként vállalt feladatokban, sportban, kultúrában. Kérte, hogy az intézményeknek ne kelljen minimum szinten működniük.

Kaposi László (DK) szerint nem szabad olyan dolgokra költeni a pénzt, amik nem életbe vágóak. Úgy véli, nem szabad hitelt felvenni.

Kocziha Tünde (Jobbik) sem támogatná a hitel felvételét. Úgy véli, sok állami feladatot kell ellátni az önkormányzatnak, amire nem kap teljes finanszírozást a város. Szerinte a közösségi közlekedés, vagyis a buszközlekedés biztosítása akár 300 millió forintba is kerülhet.

Kiss Tibor alpolgármester (Fidesz-KDNP) köszöni az előkészítő munkát. Szerinte van minek örülni, ha megnézzük a sarokszámokat. Látszik, hogy a város fejlődik, fejlesztik az intézményeket. Úgy véli, optimistának kell lenni, bizakodva kell nézni a költségvetést.

Dr. Ferenczi Attila tanácsnok (Fidesz-KDNP) szerint szó nincs arról, hogy felesleges dolgokra költenék a hitelt, hiszen fejlesztésekre megy.

Hanó Miklós alpolgármester (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, fontos lenne az utak és a járdák felújítása, a földes utcák aszfaltozása. Azt tervezik, hogy lesz egy választókerületi alap, amiből gyorsan megoldhatják a felmerülő problémákat.

Kaposi László (DK) szerint megoldás lenne, ha visszavennének az önként vállalt feladatokból, például 300 millió forinttal.

Takács Péter (LMP) azt mondta, hogy lesznek majd módosító javaslatai.

Dr. Fábián Ágnes tanácsnok (Fidesz-KDNP) azt mondta, nem egyszerű dolog visszalépni az önként vállalt feladatokból.

Szarvas Péter polgármester hangsúlyozta, hogy nem hiányról, hanem fedezetszükségletről van szó, nincs elfogadott költségvetés. Kiemelte, hogy csak fejlesztésekre lehet felvenni hitelt. Beszélt arról, hogy mi lesz a buszközlekedéssel, hogy még nincs pontos összeg, hogy ez mennyibe kerülhet idén Békéscsabának. Idén nem számolnak munkásszálló építésével.

Kaposi László (DK) kért és kapott szót.

Miklós Attila (MSZP) szerint nem megoldhatatlan feladat az 1 százaléknyi fedezetszükséglet megoldása, de ha más tényezőket is figyelembe veszünk, akkor sok az a közel 400 millió forint.

Szarvas Péter polgármester azzal zárta: Békéscsaba halad, fejlődik. Meg kell felelnie az igényeknek, hogy legyen színház, hogy legyenek jó óvodák például.

9:23

Megkezdődött a békéscsabai közgyűlés ülése.

Takács Péter (LMP), Miklós Attila (MSZP) és Kocziha Tünde (Jobbik) jelezte, hogy a közgyűlés végén, a bejelentéseknél kérdést tenne fel.

Szarvas Péter polgármester elsőként a hóhelyzetről szól, hogy milyen szerződése van a városnak, hogy kinek mi a dolga. A városvezető azt mondta: nem volt teljesen elégedett a munka színvonalával. A témát a bejelentéseknél folytatják.

Az első napirendi pont a tervezett M47-es gyorsforgalmi út. Több változat is napvilágot látott, hogy milyen nyomvonalon futna az M47-es. A megyei közgyűlés korábban úgy döntött, hogy olyan nyomvonalat támogatna, ami a jelenlegi 47-eshez közel fut, és olyan nem, ami a román határ mentén fut. Szarvas Péter szerint rendkívül fontos ügyről van szó. Ismertette ő is, hogy három nyomvonal-változat van. A békéscsabai közgyűlés is olyan nyomvonalat támogat, ami a jelenlegi 47-es közelében menne.

Közterületek elnevezéséről dönt a testület. Lesz ezentúl Selyemakác, Epres, Kerekerdő és dr. Szikszai István utca is.

Takács Péter (LMP), Miklós Attila (MSZP) és Kocziha Tünde (Jobbik) jelezte, hogy a közgyűlés végén, a bejelentéseknél kérdést tenne fel.

Szarvas Péter polgármester elsőként a hóhelyzetről szól, hogy milyen szerződése van a városnak, hogy kinek mi a dolga. A városvezető azt mondta: nem volt teljesen elégedett a munka színvonalával. A témát a bejelentéseknél folytatják.

Az első napirendi pont a tervezett M47-es gyorsforgalmi út. Több változat is napvilágot látott, hogy milyen nyomvonalon futna az M47-es. A megyei közgyűlés korábban úgy döntött, hogy olyan nyomvonalat támogatna, ami a jelenlegi 47-eshez közel fut, és olyan nem, ami a román határ mentén fut. Szarvas Péter szerint rendkívül fontos ügyről van szó. Ismertette ő is, hogy három nyomvonal-változat van. A békéscsabai közgyűlés is olyan nyomvonalat támogat, ami a jelenlegi 47-es közelében menne.

Közterületek elnevezéséről dönt a testület. Lesz ezentúl Selyemakác, Epres, Kerekerdő és dr. Szikszai István utca is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában