Békés Megyei Culinary Team

2018.12.05. 06:50

Mindenki éremmel tért haza a luxembourgi gasztrovébéről

Immáron hatodik nagy gasztronómiai világeseményén vett részt 2008 óta a Békés Megyei Culinary Team. Miként eddig minden olimpiáról és vébéről, úgy a napokban megrendezett luxembourgi világbajnokságról is éremmel tért haza minden Békés megyei versenyző. A díjak átvétele után már Stuttgart járt az eszükben, ugyanis 2020 februárjában a német városban rendezik meg az olimpiát, és nem lehet kérdés, hogy ott lesz a csapat.

Nyemcsok László

Alapanyagokkal megpakolt autókonvoj indult el, és nemesfémekkel gazdagon megrakva érkezett haza a luxembourgi gasztro-világbajnokságról. Amikor gépkocsijával Ambrus György leállt Gyulán, 4400 kilométeres utat mutatott a kilométeróra. Sokat mentek, de megérte.

– Szinte már hazamentünk a belgiumi szálláshelyre és felkészülési konyhára, ami 45 kilométerre volt a luxembourgi világbajnoki csarnoktól – ecsetelte Ambrus György. – A kis panzió tulajdonosa, Magali asszony előzetesen elmondta, hol a kulcs, vagyis, teljesen megbízott bennünk. Berendezkedtünk, és amikor végeztünk, összepakoltunk, kitakarítottunk, majd ugyanoda leraktuk a kulcsot. Az üzenőfalra Magali annyit írt ki, hogy sok sikert és érmeket kíván a Békés Megyei Culinary Teamnek. Eleget tettünk ennek, és jó hírét vittük a világban Békés megye alapanyagainak, gasztronómiájának.

Fotók: Imre György

Hogy mekkora eseményről van szó, álljon itt néhány érzékletes adat. A vébén 72 nemzet csaknem 2500 versenyzője és mintegy 1800 szakmai kísérő vett részt a világ minden tájáról Kanadától Dél-Koreáig, Norvégiától Dél-Afrikáig. Az öt nap alatt 50 ezer látogatója volt a rendezvénynek. Harminc nemzeti, 15 junior és 15 közétkeztetési csapat is versengett.

A hidegkonyhai megmérettetésen a versenyzők hajnal öttől nyolc óráig pakolhatták ki versenymunkáikat a megadott asztalra. A friss primőröket a helyszínen vásárolták meg a mieink, és igazából csak a citruskaviár hiányzott. Ez egy olyan gyümölcs, melyben kaviárhoz hasonló, átlátszó citrusgyöngyök vannak. Piatkó Zsolt egyik „ujjnyi falatkájának” gyöngyhagymaszirmába kellett, és sikerült erre is rátalálni.

Ambrus György elmondta, rengeteg régi ismerőssel találkoztak, így például azzal a luxemburgi séffel is, aki a regisztrációnál ,,kivette” a mieinket az 50 főnyi sorból.

A nagy világesemények állandó műsorvezetője, Christian is odament a Békés megyei csapathoz, és jól tette, mert igazi hungarikumokból – méz, kolbász, pálinka, egri bikavér – álló csomaggal lepték meg. Ez nem számított „lekenyerezésnek”, hiszen a műsorvezetőnek a helyezések eldöntésénél nem volt szerepe. A zsűrinek annál inkább, és a megyénkbeli csapat ezüstérmét még csillogóbbá teszi, hogy aznap a hidegkonyhai programban csak egy aranyérmet osztottak ki. Mégpedig annak a svéd együttesnek, mely a világ kulináris trendjét uralja, diktálja. Nem mellékesen ők nyerték meg a világkupát. Szeidler Zsolt, a culinary team csapatkapitánya elmondta, a zsűri dicsérte egyedi ötleteiket, alapanyag-választásukat és azt, hogy ételkölteményeik készítése során szinte minden technológiát alkalmaztak.

A culinary team összeállítása a következő volt: Szeidler Zsolt, Nyári János, Kövér Sándor, Bartik Gergely (szakácsok) és Magyar Tünde cukrász. Segítőik: Kovács Csaba, Szokai Imre és Bondár László. Egyéniben indult Piatkó Zsolt, valamint Szeidler Zsolt és Nyári János is, zsírszobrászatban versenyzett Ambrus György Krisztián és Imre György. A nemzeti válogatott bronzérmes hidegkonyhai programjában segítőként részt vett Szeidler Zsolt. A nemzeti csapat melegételeinek elkészítésénél Ambrus György Krisztián látta el a higiéniai felelős teendőit. A zsűri róla szólva kiemelte, hogy gyönyörű rendet, tisztaságot tartott az üvegfalú konyhában.

A nemzeti válogatott a melegkonyhai programjáért ezüstérmet érdemelt ki, ezzel pedig a 10. helyet szerezte meg az összesítésben. Ez azért különösen értékes, mert azonnali részvételt biztosít a szentpétervári Global Chefs Challenge világdöntőben. Így először a verseny történetében nem kell európai selejtezőt vívniuk a magyaroknak, automatikusan ott vannak a 20 részt vevő nemzet között. A további nyolc helyet a világszövetség kontinentális döntőin lehet megszerezni, Közép-Európára csak egy hely kiadó.

– A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnökeként tiszteletjeggyel elfogyaszthattam azokkal együtt a nemzeti csapat ételsorát, akik ezt megvásárolták – hangsúlyozta Ambrus György. – Száztíz adagot kellett készíteni, és ebből 105-öt vehettek meg, ötöt a zsűri bírált el. A 2020-as stuttgarti olimpián már a hidegkonyhai versenymunkákat is felszolgálják. Eddig ugyanis 14-15 órát álltak kint, ezután nem lehetett elfogyasztani, kidobták, és ez élelmiszer-pocséklás volt. Stuttgartba pedig az eddigi állandó helyszínről, Erfurtból kerül át az olimpia.

Ambrus György szólt arról is, hogy egyre több fiatalt sikerült beépíteni a csapatba. Ahogy fogalmazott, Bartik Gergely 25 évesen lett világbajnoki ezüstérmes, ő pedig 25 évet várt arra, hogy 42 évesen induljon egy olimpián, és ott egyéni aranyérmet szerezzen.

A Békés Megyei Culinary Team kiválóan szerepelt a luxembourgi gasztro-világbajnokságon, a következő cél már a 2020-as németországi, stuttgarti olimpia.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában