táplálkozás

2018.12.12. 13:31

Csak szakember javaslatára érdemes az étrenden változtatni

Egyre többen fogyasztanak valamilyen allergénektől vagy éppen hústól, illetve állati eredetű termékektől mentes élelmiszereket. A szakember szerint érzékenység és betegség esetén ez elkerülhetetlen, viszont divatból kiiktatni alapanyagokat, problémákhoz is vezethet.

Vásári Erzsébet

Bagdiné Sebes-tény Éva, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagintézményének vezetődietetikusa elmondta, a mindenmentes étrend lényegében az allergéneket, adalékanyagokat és színezékeket nem tartalmazó táplálékok fogyasztását jelenti. Ez lehet például glutén- vagy laktózmentes attól függően, hogy mire érzékeny az egyén. Hozzátette, sokan tartózkodnak az említettektől daganatos betegségek esetén előírt speciális étrend, illetve fogyókúra miatt is.

Beszámolója szerint a javaslatok arról szólnak, hogy kizárólag megfelelő diagnózis (gasztroenterológiai vizsgálat) alapján tartható mindenmentes étrend, amit attól függően kell beállítani és tartani, amit a szakemberek a betegség vagy érzékenység megállapítását követően ajánlanak. A glutén- és laktózérzékenységről elmondta, esetükben a tüneteket okozó élelmiszereket teljes mértékben kerülni kell, illetve helyettesíteni speciális alapanyagokkal.

Az egészséges ételek sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmaznak. Illusztráció: Shutterstock

A továbbiakban a fruktóz (gyümölcscukor) és a cukor kerülésére tért ki, ami elsősorban érzékenység, valamint cukorbetegség miatt szükséges, de utóbbit sokan váltják fel édesítőszerrel súlycsökkentés céljából is. Hozzátette, az egészséges táplálkozásban a natív cukroknak (répacukor, kristálycukor, porcukor) az energiaszükséglet csupán tíz százalékát kell kitenniük, ezért, ha valaki fogyni szeretne, azokat gond nélkül kiválthatja.

Ezt azzal magyarázta, hogy a cukormegvonás nem károsíthatja a szervezetet, hiszen csak az energiabevitelt csökkentjük vele. A gluténra visszatérve kifejtette, annak indokolatlan elhagyása nem tesz jót, mert a normál működéshez hozzátartozik a fogyasztása. A dietetikus a lisztfélék kiiktatása helyett inkább a minőségi változtatást javasolja, miszerint a fehérlisztet a teljes őrlésűre érdemes cserélni, aminek jótékony hatásai közé tartozik például a magasabb ásványianyag-, vitamin- és rosttartalma.

Végül a vegetáriánus és vegán táplálkozást említette Bagdiné Sebestény Éva. Az előbbiről elmondta, ha csak a húst zárja ki valaki az étrendjéből, és tejet, tejterméket, tojást, valamint halat fogyaszt, azzal teljes mértékben fenn tudja tartani szervezete egyensúlyát, azonban az állati eredetű táplálékok teljes elhagyása problémát okozhat.

Kifejtette, hogy ezek tartalmazzák az úgynevezett teljes értékű fehérjéket, vagyis a megfelelő minőségű és mennyiségű aminosavakat, melyekre testünknek szüksége van, és csak bizonyos részét tudja önmagától előállítani, a maradékot pótolni kell. Mindemellett a húsból, húskészítményekből és a májból tud a vérképzéshez és az oxigénszállításhoz szükséges vas a legjobban felszívódni.

Hozzátette, a vegetáriánus étkezésnek előnye is van, mert sok zöldségfélét és gyümölcsöt tartalmaz, a vegánban viszont a zöldségek különös odafigyeléssel való összepárosítására van szükség az elegendő fehérjebevitelhez, emellett mesterséges úton, táplálékkiegészítő formájában kell vasat pótolni, hogy a hiány kialakulását elkerüljük.

Egyre nagyobb a választék

Sinka Tímea, a békéscsabai Biobolt- és Reformház üzletvezetője elmondta, tapasztalatai szerint egyre több az olyan betegségben vagy érzékenységben szenvedő ember, akinek változtatnia kell az étrendjén, ugyanakkor sokan úgymond divatból döntenek úgy, hogy áttérnek a mentes étkezésre. Hozzátette, a speciális étrendet igénylőknek könnyebb dolguk van manapság, mint tíz-tizenöt évvel ezelőtt, hiszen a választék bővül, amit az is bizonyít, hogy a gluténmentes lisztfélékből már legalább húszféle létezik a piacon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában