közlekedés

2018.11.08. 06:50

Óvatosan keljünk át a vasúti síneken!

Megfelelően érzékelni és szükség esetén reagálni – a két legfontosabb tényező, amikor vasúti átkelőhelyet közelítünk meg járművünkkel. A minap Orosháza közelében négyen haltak meg, amikor egy személygépkocsi vonattal ütközött. A szakemberek szerint a balesetekért leggyakrabban az emberi mentalitás a felelős.

Vásári Erzsébet

Papp András autósoktató lapunknak elmondta, tizenhárom évvel ezelőtt fia egy vasúti sorompós balesetben hunyt el, ezért ő a megszokottnál nagyobb figyelemmel kíséri a hasonló tragédiákat, illetve hangsúlyt fektet erre a vezetés tanításakor is. Az oktató beszámolója szerint a vasúti átjáróban való közlekedést komolyan veszi a vizsgáztató hatóság, ezért a Békéscsabára tervezett mintegy húsz útvonalból hatban szerepel, ezzel igyekeznek kellően felkészíteni a tanulóvezetőket.

Hozzátette, bár az oktatás mellett rengeteg figyelmeztetés elhangzik különböző csatornákból – rendőrség, média és MÁV –, hogy figyelmesen és óvatosan közelítsük meg az átkelőhelyeket, mindez semmit sem ér addig, amíg a „majd én megmutatom, hogy át tudok hajtani előtte” mentalitás él a sofőrökben.

A sorompók és jelzőlámpák a legtöbbször működnek, de ez nem helyettesíti a fokozott figyelemmel való áthajtást /Illusztráció: L. P./

Papp András elmondta, ugyan a vasúti sorompók és jelzőlámpák a legtöbb esetben működnek, ez azonban nem helyettesíti a fokozott figyelemmel való áthajtást. Utóbbit azzal magyarázta, előfordulhat, hogy a vonat a piros jelzésre váltás után túl hamar érkezik meg – máskor pedig hosszú perceket kell várni rá –, vagy beláthatatlan a szakasz egy-egy kanyar, fák, bokrok miatt, így nem tudni, mikor ér oda a szerelvény. Hozzátette, az óvatosság az ipari vágányok esetében is betartandó, ahol csak napi egy vagy két alkalommal jár vonat. Itt is fontos fejünket elfordítva, tehát nem csak a szemünk sarkából szétnézni, és úgy lelassítani, hogy meg tudjunk állni.

Az oktató beszámolója szerint ugyan néhány éve eltörölték az átjárók előtti kötelező megállást, amit a zavartalan haladás miatt jónak tart, viszont három előírás továbbra is betartandó. Az első a folyamatos áthaladás, a második szerint úgy kell megközelítenünk a síneket, hogy kellően szét tudjunk nézni, illetve reagálni. A harmadik pedig az, hogy a sorompó megmozdulása esetén azonnal meg kell tudni állni előtte. Hozzátette, bár a fentiek szerint nincs sebességkorlátozás, nem érdemes 90 kilométer/órával haladni a sínek előtt, mert ilyen tempónál biztosan nem tudunk időben megállni.

A rendőrség munkatársa elmondta, a balesetek megelőzésének érdekében a KRESZ szabályok figyelembe vételére kérik a vezetőket. Az előírások szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad, rajta áthaladni megállás nélkül (legalább 5 kilométer/óra átlagsebességgel) lehet. A jogszabályok szerint biztosított átjáróra járművünkkel csak akkor szabad ráhajtani, ha a teljes, vagy mindkét sorompó rúdja nyitott véghelyzetben áll, illetve a fényjelző berendezés fehér, a hangjelző pedig nem ad hangot. Kiemelték továbbá, hogy átjáróban és közvetlenül előtte tilos előzni.

A MÁV akciókkal figyelmeztet

A MÁV Zrt. korábban közölte, 2018 első negyedévében az előző évi huszonhétről tizennyolcra, azaz 33 százalékkal csökkent az ütközések, gázolások száma a vasúti átjárókban Magyarországon. Balesetek azonban továbbra is előfordulnak, megelőzésük céljából 2017-ben biztonsági szakembereik – gyakran a rendőrséggel – csaknem kétszázszor tartottak forgalombiztonsági ellenőrzést a sorompóknál, amelyhez hasonló kampányakciókat idén is tartanak országszerte.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint az ütközések, gázolások kivétel nélkül a közúton közlekedők gondatlanságából, figyelmetlenségéből következtek be, vasúti berendezés meghibásodásából eredő baleset már több mint hét éve nem történt. A MÁV kiemelt feladatának tekinti a gépjárművezetőket célzó figyelemfelhívást, hiszen ők az esetleges szabályszegő közlekedéssel nemcsak saját magukat sodorhatják veszélybe, hanem a vonatokon utazókat, dolgozókat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában