Mézes reggeli

2018.11.16. 13:50

Közel tízezer megyei gyermek reggelijét édesítették meg

Az előzetes adatok szerint minden idők legsikeresebb Mézes reggelijét rendezték pénteken, illetve az elmúlt napokban hazánkban, így Békésben is. A kezdeményezéshez ezúttal hetven megyei oktatási intézmény csatlakozott, aminek eredményeként több mint 10 ezer gyermek fogyaszthatott az ínyencségből.

Papp Gábor – Csete Ilona

A gyulai Magvető Református Általános Iskola diákjai is bekapcsolódtak a programba. Fotó: Lehoczky Péter

A gyulai Magvető Református Általános Iskolában pénteken ismét mézes kenyér várta a tízóraizó gyerekeket.

– Hosszú évek óta, gyakorlatilag a kezdetektől részt veszünk a Mézes reggeli elnevezésű programban – nyilatkozta lapunknak Székácsné Kisvárdai Katalin intézményi főszervező, tanítónő. Mint elmondta, a szervezésben mindig nagy segítséget jelentenek számukra a szülők, hiszen több olyan házaspár is van, aki méhészkedéssel foglalkozik.

– Természetesen igyekszünk egy kis műsorral is színesíteni a rendezvényt, illetve a résztvevő tanulók az alkalomhoz illő díszeket öltenek magukra – ecsetelte a pedagógus. – Az említett műsorban pedig a mézzel kapcsolatos ismeretek is helyet kapnak.

Pénteken például a gyerekek játékosan, mégis részletesen ismertették, hogy melyek az ínyencség kedvező hatásai.

Székácsné Kisvárdai Katalin szólt arról, hogy a kezdeményezéshez kapcsolódóan iskolai rajzpályázatot is szerveznek, illetve hasonló jellegű városi és országos kiírásokra is elkészítik diákjaik az alkotásaikat. Az esemény megrendezésében az egész tantestület szerepet vállal. Érdekesség, hogy az oktatási intézmény óvodája első ízben vett részt a programban.

A gyulai Magvető Református Általános Iskola diákjai is bekapcsolódtak a programba. Fotó: Lehoczky Péter

Az iskolában Kovács Ákos méhész, a Gyulai Méhész Egyesület tagja tartott előadást a méz és a méhészet fontosságáról. A szakember elmondta, örülnek a kezdeményezés adta lehetőségnek, hiszen így a legkisebbek körében és népszerűsíthetik a mézfogyasztást, a gyerekek pedig az egész családjuk körében továbbadják a megszerzett információkat.

– Az elmúlt évtizedben érezhető, hogy emelkedik a mézfogyasztás – ecsetelte Kovács Ákos. – Korábban az akác- és a virágmézet ismerték leginkább az emberek. Napjainkra ez alaposan megváltozott: egyre kedveltebben a fajtamézek.

Árgyelán János, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Békés megyei szaktanácsadója arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy Békés megyében hetven intézmény, 10 ezer 230 gyermek vett részt a Mézes reggeli programjaiban, míg országosan 887 intézmény több mint 150 ezer gyermek csatlakozott az akcióhoz.

– Ez rekordnak, közel 50 százalékos növekedésnek számít, ami nagyban köszönhető az OMME és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Legyen mindennap Mézes nap! elnevezésű, a mézfogyasztást népszerűsítő kampányának – fogalmazott Árgyelán János, akitől megtudtuk, hogy a Mézes reggelit pedig már ötödik alkalommal hívták életre.

Az OMME Békés megyei szaktanácsadója kiért a méhésztársadalom akcióban vállalt szerepére, hiszen a hivatás képviselői látogatnak el az iskolákba és óvodákba, és ők tartanak előadásokat, ők adják össze a mézet is.

Békéssámson általános iskolájában 3 helyi méhész ismertette a méz fogyasztásának jelentőségét. A diákok megnéztek egy filmet a méhek munkájáról.

Mezőhegyesen, a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola is csatlakozott az Európai Mézes Reggeli programhoz. A mezőhegyesi méhészet tárgyi emlékeit, szakkönyveket, folyóiratokat kiállították az iskola folyosóján. A gyerekek készítettek méhecske bábokat, tesztlapot töltenek ki. Lehetőség volt termelői mézek kóstolására.

A Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda Százszorszép, Margaréta , Csemetekert és a Csárdaszállási Napraforgó Óvoda harmadik alkalommal csatlakozott a Mézes Reggeli programhoz. A gyermekekkel együtt reggelizett Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere is.

Ide kattintva olvashat az orosházi mézes reggeliről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában