GYULA/SZEGHALOM

2018.11.21. 14:47

Csökkenhet a belvízi elöntés nagysága és ideje

Mintegy 1,2 milliárd forintot fordít az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OFV) és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) konzorciuma a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciójára – ismertették a kedvezményezettek a KEHOP-os forrásból megvalósuló projekt nyitórendezvényén szerdán az igazgatóság gyulai székházában.

N.-L. V.

Bak Sándor: frekventált helyen tudunk előrelépni Fotó: Imre György

A beruházás Szeghalom és Füzesgyarmat bel- és külterületi, Körösladány, Darvas és Kertészsziget külterületi részét érinti, több mint 20 ezer lakos belvízi lakos biztonságát szolgálja. A fejlesztés során közel 60 kilométer hosszú főcsatornát vonnak rekonstrukció alá, valamint 84 ezer köbméter iszapot kotornak ki a mederből. A területet szeptemberben átadták a kivitelezőknek, akik 2019. októberig fejezik be a munkálatokat.

Bak Sándor: frekventált helyen tudunk előrelépni. Fotó: Imre György

Bak Sándor igazgató kiemelte, annak érdekében, hogy a szeghalmi belvízrendszerben a belvízi elöntések nagysága és ideje, valamint a védekezési költségek csökkenjenek, a károk mérséklődjenek és a főművek védőképessége javuljon szükség van a belvízelvezető hálózat legkritikusabb pontjait érintő korszerűsítésre, vagyis a feliszapodott csatornák kotrására, a leromlott állapotú műtárgyak rekonstrukciójára, a szivattyúk hatásfokának növelésére.

Bujdosó Szabolcs, a vízrendezési és öntözési osztály vezetője ismertette részletesen a vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló projektet. Elmondta, a fejlesztés 232 négyzetkilométert területet érint; többek között 5 csatorna, 3 szivattyútelep (Kernye I., Kernye II, Macskási) gépészeti, 7 zsilip, valamint áteresz felújítását; 1 gépi gereb uszadékkiszedő kialakítását; műtárgyak rekonstrukcióját (33 darab), csatornák kotrását, tartalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában