téli üzemmód

2018.11.08. 17:15

Bevetésre készen állnak a hókotrók

Szombattól az enyhe őszi idő ellenére, az ország teljes területén, így Békésben is téli üzemmódra vált a Magyar Közút Nonprofit Zrt. – jelentették be csütörtökön. A megyében több mint félszáz géppel készülnek arra, hogy megoldják a síkosságmentesítést, és a hóeltakarítást az utakon, ha beköszönt a tél.

Busi Ottó

A tájékoztatón elhangzott, a téli hónapokban a társaság elsődleges feladata a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés, valamint – megfelelő időjárási körülmények között – a téli ideiglenes kátyúzás. A megyében a gépek mellett összesen 260 fő segédkezik a munkálatokban, síkosság mentesítő anyagokból több ezer tonna áll rendelkezésre. Ennek tárolására a megyeszékhelyen egy új épületet adtak át a napokban.

Mint megtudtuk, az új épületben 1600 tonna sót tudnak tárolni és annak belmagassága megengedi, hogy a teherautók bent, a tárolóban borítsák le rakományukat. Eddig ezt az épület előtt tették meg, majd onnan egyesével, kisebb adagokban kellett azt behordani a tárolóba.

Fotók: Imre György

A társaság tájékoztatása alapján a téli hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat idén is az egyes útszakaszok forgalmi rendje, és az úthálózatban betöltött szerepe szerint látják el. A munkálatokat nem egyszerre, hanem az előzetes ütemterveknek megfelelően végzik el a szakemberek: ez azt jelenti, hogy először az országos közúthálózat ütőerének számító autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást. Ezt követi a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése.

– Megyénkben az összes kezelt úthálózat hossza nagyságrendileg másfél ezer kilométer. Hófúvás esetén a 44-es számú főút után a 46-os és a 47-es főút következik, majd a háromszámjegyű utak, végül a teljes hosszon kezelt és az egyéb alsóbbrendű utak felé veszik az irányt a hóeltakarító gépek – számolt be a feladatok sorrendjéről Varga Zsolt osztályvezető. A tájékoztatóan arra is választ kaptak a jelenlévők, hogy miért fordulhat elő, hogy felemelt hóekével közlekedik egy gép.

Virág Mihály megyei igazgató úgy fogalmazott, a beosztott járműveknek meghatározott köreik vannak, ezek bejárásából pedig adódhat olyan helyzet, hogy bizonyos szakaszok egybeesnek. Példája szerint előfordul, hogy egy adott jármű köre csak a település szélén kezdődik, de közben el kell jutnia oda, ekkor pedig egy másik jármű által kezelt úton felemelt ekével láthatjuk közlekedni.

A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a téli hóeltakarításban és síkosságmentesítésben dolgozó nehézgépjárművek fordulóköre akár 2-5 óra is lehet. Ezen időszak alatt pedig időjárástól függően akár újabb 5–10 centiméternyi hó is hullhat a burkolatra, vagyis újabb beavatkozást kell végezniük a munkagépeknek, amíg a havazás el nem áll. Addig pedig télies útviszonyokra és lassabb haladásra kell a közlekedőknek felkészülnie.

Gumicsere és tájékozódás

A szakemberek mindenképpen arra kérik az autósokat, hogy nyári gumijukat cseréljék át téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. Utóbbiak tapadása nagyságrendekkel jobb, a téli időszakban ezzel a féktávok hossza is érdemben csökkenthető. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan nem váltanak téli gumira, ami jelentősen növelheti a balesetek kockázatát. Továbbá a közlekedőknek érdemes még elindulás előtt tájékozódniuk az aktuális útviszonyokról, hogy fel tudjanak készülni az esetleges lassúbb haladásra vagy rendkívüli helyzetekre.

Az aktualitásokról a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei diszpécserközpontjai mellett a társaság útinformációs szolgálatánál is érdeklődhetnek a 06- 1-366-2400-ás telefonszámon. Az utinform.hu oldalon pedig számos hasznos közlekedési információhoz juthatnak a közlekedők, a téli időszakban néhány óránként országos összesítést publikálnak a szakemberek az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában