kolbászverseny

2018.10.04. 13:50

Kolbászkirályt avattak a csabai Rendezvénypajtában

A 22. Csabai Kolbászfesztivált október 19-22. között, péntektől hétfőig tartják a békéscsabai sportcsarnokban és környékén. A rendezvény bevezető attrakciója a nemzetközi szárazkolbász- és a Krajcsó-emlékverseny vastagkolbász-megmérettetése csütörtökön a megyeszékhelyi Rendezvénypajtában.

Nyemcsok László

Több mint száz versenydarabot zsűriztek Prohászka Bélának, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnökének a vezetésével. A külső megjelenésre (szín, forma) 10, a metszéslapra, a kolbász állományára szintén 10-10, az ízre 20 pont adható, így tevődik össze a maximális 50 pont. A legtöbb a kulárés vastagkolbász, emellett ,,dorkák” (vakbélbe töltött kolbászok) és kacsabegybe töltött darabok is találhatók.

 

 

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere kiemelte, pompás megjelenésű és csodálatos ízű szeletek között pontoz. Ismét bebizonyosodott, a csabaiak, a környékbeliek őrzik a hagyományt, és hozzájuk csatlakoztak máshonnan is. Szarvas Péter a fesztivál október 20-ai, szombati töltőversenyen családi csapattal indul, az ő feladata elsősorban a gyúrás, a húsnak a fűszerekkel összedolgozása lesz.

– Sokfelé járok tárgyalásokra az országban, és ezeken szinte kivétel nélkül szóba kerül a csabai kolbász, beszélnem kell arról, miként készül, mi a titka – mondta a polgármester. – A fesztivál pedig remekül népszerűsíti a terméket, és Békéscsaba látogatottsága, megismertetése szempontjából is fontos, hiszen a négy nap alatt százezer ember érkezik, és a vendégek 60 százaléka más területekről, valamint külföldről. Amikor az önkormányzat partnereinek, vendégeinek ajándékcsomagokkal kedveskedik, csabai kolbász mindig kerül bele.

Fotók: Lehoczky Péter

Dr. Ambrus Zoltán, a Csabai Kolbászfesztivál szülőatyja felidézte az 1997-es, első rendezvényt, melyet még az ,,SZTK-pályán”, a Baross utcai Elektroháznál tartottak. Kiemelte, Hanó Miklós akkor képviselőként és tanácsnokként dolgozott az önkormányzatnál, és ő tanácsolta, hogy legyen szárazkolbászverseny is a programban. Az első versenyt Petényi György nyerte, aki azóta is aktív tagja a Csabai Kolbászklubnak.

Hanó Miklós alpolgármester hozzátette, az első hízót az ő vezetésével dolgozták fel az első fesztivál bemutatóvágásán.

– A paraszti világ művészete volt a szárazkolbászkészítés, és ezt a hagyományt ma is őrizzük, ápoljuk, továbbadjuk – ecsetelte Hanó Miklós. – Elődeink leginkább ilyen formában tartósították a sertéshúst. Hideg időben vágtak, hagyták kihűlni töltés előtt a húst, és hűvös vályogkamrában érlelték, szikkasztották a portékát. Ezeken a kamrákon csukható szellőzők voltak, mert a fénytől és a melegtől avasodik a kolbász.

Hégely Sándor, a Csabai Kolbászfesztivál igazgatója elmondta, csütörtökön délután kiderül, hogy ki lesz a kolbászkirály, valamint kik végeznek még a dobogón, valamint ki a legjobb csabai kolbászkészítő. Ezeket nyilvánosságra is hozzák ma, de a díjakat – a különdíjakkal együtt – a kolbászfesztivál első napján, október 19-án adják át.

Dr. Vincze Gábor a csabai kolbászkirály

Az anonim (a pontozólapokat név nélkül leadó) szakmai és médiazsűri döntése alapján a Csabai Kolbászfesztivál kolbászkirálya, vagyis a csütörtöki nemzetközi szárazkolbászverseny első helyezettje dr. Vincze Gábor békéscsabai pszichiáter főorvos lett. Így dr. Vincze Gábort illeti meg a legjobb csabai készítőnek járó elismerés is. A második helyen Hrabovszky Zoltán (Békéscsaba), a harmadikon Kovács Árpád (Mezőberény) végzett.

A Krajcsó Pál Emlékverseny vastagkolbász-megmérettetésén az első a békéscsabai Alberti Pál csapata lett. Az ezüstérmet a szintén csabai Benke-féle Kolbászművek együttese nyerte meg Benke László vezetésével. A bronzérmet az Orosházi Kolbászklub Restály György irányította gárdája kapta.

Dr. Vincze Gábor megkeresésünkre elmondta, igazi csapatmunkában készült a nyertes kolbász. Kellett hozzá Kocziha Mihály szakmai irányítása, valamint a főorvos két fiának, az ortopéd sebész Gábornak és a mezőgazdász Dávidnak a gyúrása, töltésben segédkezése. Magát a húsösszetételt, a fűszerezést dr. Vincze Gábor vállalta magára. Tavaly harmadik helyen végzett kulárés vastagkolbászával, nagyon boldog, hogy most a zsűri a legjobbnak találta ezt a terméket.

A Krajcsó-emlékverseny díjait csütörtökön átadták, a szárazkolbászverseny legjobbjai az elismeréseket a kolbászfesztivál október 19-ei, pénteki nyitónapján vehetik át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában