szarvas

2018.10.03. 14:08

Átadták a Gallicoop új csomagolócentrumát

Átadták a Gallicoop Zrt. mintegy 1,69 milliárd forintból megépült új csomagolócentrumát Szarvason szerdán.

Balázs Anett

1,689 milliárd forintos beruházást hajtott végre a Gallicoop Zrt. Szarvason. A kormányzati támogatással felépített új csomagolócentrumban három műszakban gyártanak pulykahúsból készült szeletelt termékeket. Varga Mihály pénzügyminiszter a beruházás átadásán hangsúlyozta: a kormány stratégiai célja, hogy támogassa azokat a fejlesztéseket, amelyek révén minőségi magyar élelmiszerek kerülhetnek az emberek asztalára.

Az új üzemben a legmagasabb élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelően zajlik a szeletelt termékek gyártása, a vörösáruk hűtve raktározása, csomagolása, előkészítése szállításra. A fejlesztést 50 százalékban a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatta, a fennmaradó részt a vállalat saját erőből finanszírozta. A 2200 négyzetméteres csarnokot a legmodernebb csomagoló és hűtőberendezésekkel szerelték fel. A létesítmény 55 szakembernek ad munkát.

Varga Mihály kifejtette, a fejlesztés megvalósításához a nagyvállalatai beruházási támogatás keretében, 805 millió forintot tudott biztosítani a kormány. Kifejtette, a 2015 óta működő program célja, hogy a 120 legnagyobb és legversenyképesebb hazai cég kapjon egy olyan segítséget az állam részéről, amely elősegíti a további növekedést.

 

– Szarvas, Békés megye és az ország jelentős része alkalmas arra, hogy az élelmiszeriparban világszínvonalat érjünk el, export piacokat hódítsunk meg és Európa, valamint a világ számos országába jelen legyünk. A Gallicoop ezek közé tartozik. A minőség önmagért beszél, ha van termék amit el tudunk adni, akkor van üzem ahol tudunk működni és van munkahely, ahol az emberek el tudnak helyezkedni – hangsúlyozta Varga Mihály.

Erdélyi István, a Gallicoop Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a vállalat a hazai piac legnagyobb zárt rendszerű pulykahús-termelő integrációjával rendelkező vállalata, amelynek tevékenységi köre a pulykakeltetéstől, a feldolgozásig és húskészítmények előállításáig, értékesítéséig terjed. Nyugat-Európa valamennyi országába szállítanak, a többit belföldön értékesítik. A cég éves gyártási kapacitása meghaladja a nyolcezer tonna húskészítményt. Hazai piaci részesedése jelenleg 41 százalékot tesz ki, árbevétele 2017-ben 30,644 milliárd forint volt.

Babák Mihály polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a szarvasi székhelyű társaság amellett, hogy hazai viszonylatban piacvezető, a város egyik legnagyobb adófizetője és munkáltatója, valamint a helyi rendezvények rendszeres támogatója is.

Dankó Béla országgyűlési képviselő a térség egyik legmeghatározóbb cégének nevezete a Gallicoopot, amely az elmúlt közel harminc évben nőtte ki magát és amely mintegy 1000 család megélhetését biztosítja a térségben. Ez pedig mint említette, hozzájárult a munkanélküliség csökkenéséhez is.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei szervezetének elnöke úgy fogalmazott, az avatóbeszédek előtti gyárlátogatáson tetten érték a világszínvonalat a Gallicoop üzemében.

Kulcságazat az élelmiszeripar

Varga Mihály kiemelte, a magyar gazdaság kulcságazati között szerepel az élelmiszeripar. Kifejtette, a nagyvállalati beruházási támogatási program 2015-ös kezdete óta 53 milliárd forinttal, 89 fejlesztéshez járult hozzá a kormány, melyből 26 élelmiszeripari vállalat volt. A megvalósult beruházások összértéke 131 milliárd forint volt, ennek eredményeképpen 2000 új munkahely jött létre.

Erdélyi István elmondta, a beruházás fontos mérföldkő a vállalat történetében. A csomagolás, kiszolgálás korszerűsítésével a kényelmi, konyhakész termékek kereslete iránt megnőtt vásárlói igényeket még hatékonyabban tudják kiszolgálni. Ezen kívül a fejlesztés segítheti a cég azon törekvését, hogy új lendületet kapjon a piaci bővülésük.

– A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. a környező országokban jó versenyhelyzetben van: nemrégiben kezdtük meg a szállítást egyebek mellett a szlovákiai, romániai, horvátországi, szlovéniai üzletekbe, ahol a háztartások számára könnyen és gyorsan elkészíthető termékeket kínálunk – tette hozzá Erdélyi István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában