elismerés

2018.09.26. 17:51

Öt Békés megyei termék kapott Magyar Kézműves Remek díjat

Átadták a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által 2018-ban meghirdetett „Magyar Kézműves Remek” pályázat elismeréseit szerda délután Budapesten, a Hungexpón

Nagy-Laczkó Viktória

Békés megyéből a békési szövő Dávidné Gyarmati Zsuzsanna erdélyi festékes táskáival, a békés hímző Lukács Eszter Mária békési szűcshímzésével, a szintén békési Kocsor Imréné kosárfonó (Népművészeti Bt.) békési karosszék garnitúrájával, az újkígyósi hentesmester Pallér Sándor újkígyósi házikolbászával, valamint a békéscsabai bőrművész és népi iparművész Szőke Péter János kis-sárréti karikás ostorával nyert. Lukács Eszter Mária elnöki aranyérem elismerést is kapott, miután ötször sikerült megszereznie a Magyar Kézműves Remek díjat. Az ünnepélyes eseményen Dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár, Horváth Vilmos MKIK turizmusért felelős alelnöke és Fekete Balázs MKIK kézműipari alelnöke adta át az okleveleket.

Lukács Eszter, Dávidné Gyarmati Zsuzsanna, Kocsor Imréné, Pallér Sándor, Szőke Péter János (balról jobbra)

A Magyar Kézműves Remek pályázatot még 2002-ben hirdette meg a kamara a magyar kézműves hagyományok és az ezzel kapcsolatos adottságaink jobb hasznosítása céljából. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága.

Idén összesen 123 pályamű érkezett be, melyből 47 pályázót díjaztak, továbbá hárman Elnöki Aranyérem kitüntetést vettek át. Az átvett oklevél mellett valamennyi díjazott lehetőséget kap arra, hogy használhassa a Magyar Kézműves Remek logót és termékéhez meghatározott tartalmú elismerő kártyát (termékcímkét) készíthessen.

Az elismerő címet nyert pályázók termékeiből az MKIK kiállítást rendezett, amely a Hungexpo területén megtekinthető, az EuroSkills teljes időtartama alatt, három napon keresztül, szeptember 26-28. között. Ezen további Békés megyei nevezők is bemutatkozási lehetőséget kaptak. Név szerint: dr. Dányi Mariann Angéla kézi hímző (Orosháza), Rozmaring Szakkör tagjai, dr. Illés Károlyné hímző képviseletébel (Békéscsaba), Rózsáné Szakálos Ildikó csipkekészítő (Gyomaendrőd), Tóth Imréné hímző (Orosháza), Balog Tímea gyümölcs-, zöldséglé gyártó (Pusztaföldvár).

Az erdélyi magyar kézművesek a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gesztorságában működő magyar-román tagozat segítésével jutottak el a versenyre. A nevezők közül a küküllőkeményfalvi Lolimex Ind. Kft. az Ábel Székely Mustárral nyerte el a díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában