Korszerűsítés a kertészetben

2018.09.06. 11:22

Önellátásra biztatott a kilencvenkilenc éves Bálint gazda

Korszerűsítés a kertészetben címmel tartott előadást a 99 éves Bálint György, azaz Bálint gazda nemrég Füzesgyarmaton. A Magyar Televízió Ablak című magazinjából (1981–2009) ismert kertészmérnök, egykori országgyűlési képviselő sok jó tanáccsal látta el az érdeklődőket.

Nagy-Laczkó Viktória

Bálint gazda a 100. életévébe lépve is dolgozik, rendszeresen ír cikkeket négy napilapnak, sőt, az interneten is tevékenykedik az unokája segítségével. Mindezeken felül számos helyre hívják előadást tartani; megyénkbe Suchné Szabó Edit vidékfejlesztési szakmérnök, a város egyik önkormányzati képviselője invitálta.

Sokan érdeklődtek a közösségi központban rendezett program iránt. A szakember az innovációk ismertetése előtt kitért az önellátás fontosságára és a kert feladatára is. Elmondta, törekedjünk arra, hogy minél több erőt tudjunk fordítani a kertjeink megművelésére, hogy saját terméssel tudjuk a család konyháját ellátni.

– Nem kell több száz kilométerről ideszállított paradicsomot, paprikát vagy cukkinit fogyasztani, ha a saját kertünkben is meg tudjuk ezt termelni. Mindez nemzetgazdaságilag is nagyon jelentős értéket képvisel, mert egyre inkább látjuk, hogy a szállítási távolságok leküzdése nagyon sok emberi energiát, erőt vesz igénybe – fogalmazott az előadó. Hozzátette, azon felül, hogy jóval olcsóbb és jobb a saját magunk által megtermelt zöldség és gyümölcs, biztosak lehetünk abban is, hogy azokban nincs az egészségre ártalmas vegyszermaradvány sem.

Fotó: Imre György

A kertművelés szerinte türelemre is tanít, mert napjaink rohanó világában sokan azt szeretnék, ha a frissen felhúzott házuk körül hirtelen, egyik napról a másikra lenne egy szép, virágokkal teli kert, melyben a gyümölcsfák is szép termést hoznak. Ezt azonban ki kell várni, tapasztalat és egy kis szakismeret is szükségeltetik hozzá, csak akkor adja vissza azt, amit kapott.

Bálint gazda véleménye szerint a kertnek két feladata van: legyen szép és hasznos.

– Legyen benne elegendő virág, szép zöld gyepfelület, mely vonzza az egész családot (hiszen a kert nemcsak a művelőjének tulajdona, hanem az egész családé), s gyümölcsöt, zöldséget hozó növények is – fogalmazott. Hozzátette, a szépség és a hasznosság gyakran kiegészítik egymást: gondoljunk csak egy virágzó meggyfára vagy céklára!

Az innovációkra rátérve elmondta, korszerűsíteni kell a termelésünket. Szerinte érdemes nyitni a növénynemesítés felé, hiszen a katalógusokban, kertészetekben megjelenő nemesített fajok rezisztensek (ellenállóak) a növényeket érintő betegséggel szemben. Felhívta a figyelmet továbbá a talajvédelem fontosságára is. Rávilágított, hogy a Kárpát-medencében, így Magyarországon is kizsákmányoljuk a termőföldet, s folyamatosan romlik a talaj termőképessége a humusztartalom csökkenése miatt.

– A folyamat megállítására nagyobb gazdaságokban és a kiskertekben is számtalan módszer van, például a föld növényi anyaggal való letakarása (avar, lekaszált fű), mely lehetővé teszi a humuszanyagok felhalmozódását, valamint kerti magaságy felépítése – árulta el. Szerinte számítanunk kell arra is, hogy a közeljövőben meg fog változni a csapadékhelyzet és az időjárás a térségünkben.

– Eredményesen kertészkedni csak öntözés mellett lehet. S inkább ritkábban, de nagyobb mennyiséggel öntözzünk, mintsem gyakran kevés vízzel – tanácsolta Bálint gazda.

Rangos elismerések birtokosa

Bálint György 1919-ben Gyöngyösön született, gazdálkodó­ hagyományokkal rendelkező­, középbirtokos családban. 1941-ben a Magyar Királyi Kertészeti Akadémián kertészmérnöki oklevelet szerzett. Munkaszolgálatra, majd koncentrációs táborba vitték. A vészkorszakot családjából csak ketten élték túl a nővérével. 1948-ban elvették a családi birtokaikat, kuláklistára került. Egy évvel később mezőgazdasági mérnökként újabb diplomát szerzett, és kutatóintézetekben, állami gazdaságoknál vállalt munkát, agrárfolyóiratokat szerkesztett.

Az 1990-es években aktívan politizált, a rendszerváltás utáni második országgyűlési választáson képviselő lett. A parlamentben is mindenekelőtt a mezőgazdasághoz kapcsolódó­ ügyekkel foglalkozott. Bálint Györgyöt 2018-ban Magyar Szabadságért díjjal, 2017-ben Prima Primissima és Hazám-díjjal, 2009-ben a Hajléktalan Emberért díjjal és a Budapest Díszpolgára címmel tüntették ki, 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 1998-ban neki ítélték oda a MÚOSZ Aranytoll-díjat. A Munka Érdemrend és a Haza Szolgálatáért Érdemérem arany fokozatának is birtokosa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában