Békéscsaba

2018.09.22. 11:19

Értéket mentettek a hagyományőrzők

A Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör egyik tagja figyelt fel arra, hogy a Szarvasi úton, az egyik podsztyenás házat elkezdték lebontani. A telek tulajdonosa, Simon László és a munkálatokat vállaló cég nyitott volt arra, hogy megmentsék a ház legértékesebb elemeit.

Szilágyi Viktor

Még augusztus végén megegyezett a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör és a telek tulajdonosa abban, hogy ha bontás következik, akkor megmentik a ház értékes elemeit, mint például a nyílászárókat és az oromzatot.

– A háznak a bontási jogát egy kondorosi vállalkozó vette meg – mondta hírportálunknak Mácsai Sándor, a kulturális kör vezetője. – Ő a ház bizonyos részeit, mint például a cserepeket és a faszerkezetet értékesíteni szerette volna. Egy héttel ezelőtt megegyeztünk a nyílászárók sorsáról. Partner volt az ügyben és vállalta a ház elemeinek szakszerű bontását, a ház elején lévő díszeket pedig az egyik ács brigádunk szedte le és vitte el a gabonamúzeum területére. Jelenleg is ott tároljuk őket.

Beküldött fotó

A ház egyedi oromzatát, előtornácát, nyílászáróit és fadíszeit a kör egy skanzenben szeretné elhelyezni, aminek megvalósítása hosszú távú célja a hagyományőrzőknek.

Mácsai Sándor. Forrás: Facebook

– A skanzen megvalósítása még legalább öt év – mondta Mácsai Sándor. – Közel húsz olyan ház van még Békéscsabán, ami előbb-utóbb le lesz bontva, de még megmenthetőek bizonyos részei. Ha ezeket az elemeket meg tudjuk menteni, akkor legalább negyven-ötven évig állni fognak és az emberek is megcsodálhatják őket a falumúzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában