kiállítás galériával

2018.09.09. 07:05

Erkel Ferenc színarany babérkoszorúját is láthatják

Megnyílt a Kincsek őrzője – 150 éves a gyulai Erkel Ferenc Múzeum című kiállítás szombaton délután a fürdővárosi Almásy-kastély Látogatóközpontban. A különleges tárlaton az érdeklődők egyebek mellett megtekinthetik nemzeti ereklyénket, azt a felbecsülhetetlen értékű, 14 karátos aranyból készült, gyémántokkal díszített babérkoszorút, amelyet Erkel Ferenc kapott 50 éves karmesteri jubileuma alkalmából.

Papp Gábor

Fotó: Imre György

1868 szeptember 8-án Mogyoróssy János adománylevelet írt, amelyben összes könyvét, fegyvergyűjteményét, térképeit, különböző érmeket adományozott kedves, szeretett városának – szólt a jubileum aktualitásáról és jelentőségéről köszöntő beszédében Kónya István. Gyula alpolgármestere hangsúlyozta, a város innentől elindult a kulturális fejlődés útján, ami napjainkban is tart.

Mint kiemelte, az utókor, a mai nemzedék hálás szívvel gondolhat Mogyoróssy Jánosra, a személyiségre, akinek a kezdeményezése későbbi eredményeként a szombaton megnyílt kiállításon számos történelmi érdekességet, köztük nemzeti ereklyénket, Erkel Ferenc felbecsülhetetlen értékű babérkoszorúját is láthatják a látogatók.

– Erre az értékre nem csak mi gyulaiak, de az összmagyarság is méltán lehet büszke – húzta alá.

Dr. Ritoók Ágnes, a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Tárának igazgatója megnyitó beszédében elsősorban a gyulai és a Magyar Nemzeti Múzeum folyamatos kapcsolatának érdekességeire világított rá.

– Egy intézmény története sohasem csak a saját maga históriája, hanem tükrözi a kort, amelyben működik, és megidézi a közösséget, amely létrehozta, működteti – ecsetelte. – A múzeum a létrejöttét egy magánszemély, Mogyoróssy János nagylelkűségének köszönheti, aki a városnak adományozta könyv- és régiséggyűjteményét. 1874-ben a Békésvármegyei Régészeti és Művelődéstörténelmi Társulat vállalta a gyűjtemény további fenntartását, így megszületett az ország ötödik megyei múzeuma. Az intézmény szinte alapításától kezdve szoros kapcsolatban áll a Magyar Nemzeti Múzeummal.

Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője kiemelte, a 150 éves jubileum alkalmából megnyílt időszaki kiállításon Mogyoróssy Jánoshoz, illetve az általa képviselt eszmeiséghez, gondolatisághoz kapcsolódó tárgyak tekinthetők meg, amelyek egyben reprezentálják az intézmény sokszínűségét. A múzeum velejét is az évtizedek alatt kialakult százezres nagyságrendű gyűjtemény adja.

A sokat emlegetett 14 karátos színaranyból készült, gyémántokkal ékesített babérkoszorút 1888-ban adományozták Erkel Ferencnek ötven éves karmesteri jubileumára. A különleges tárgyat 1907-ben Erkel Rezső hagyta a múzeumra, és kalandos körülmények között a második világháborút is átvészelte. Nemzeti ereklyénket rendkívül ritkán láthatja a nagyközönség, egyébként egy banki trezorban őrzik, de mostantól egy éven át megtekinthetik az érdeklődők az Almásy-kastélyban. A babérkoszorút természetesen különleges biztonsági intézkedések mellett mutatják be.

Négy terem sok csodával

A kiállítás első terme a múzeum alapításának körülményeit, Mogyoróssy János alapító tevékenységét mutatja be, illetve felvázolja a múzeum – történelem viharai okozta – küzdelmes évtizedeit. Láthatók azok a műtárgyak, amelyek a múzeumalapító Mogyoróssyhoz köthetők – írja a Gyulakult.hu oldal.

A második teremben a régészeti gyűjtemény legjelentősebb darabjait tekintheti meg a látogatól. A kiállításban egy egyedülálló bronzkori sisak is megtalálható, amely az 1940-es évek óta nem volt Gyulán bemutatva.

A harmadik terem a néprajzi anyagot prezentálja, s megpróbál teljes képet adni a békés-bihari térség néprajzáról, valamint a múzeum történetének jelentős néprajzkutatóiról.

Végül, a negyedik terem a történeti gyűjteményé, benne a szakág olyan különleges műtárgyaival, mint Erkel Ferenc gyémántokkal ékesített aranykoszorúja, amelyet hosszú évtizedek óta egy bankfiók trezorjában őriznek, és a nagyközönség nem láthatott, vagy az egyetlen fennmaradt, vármegyei hajdú teljes öltözete, amely utoljára 25 évvel ezelőtt volt kiállítva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában