falunap galériával

2018.08.05. 11:34

Tarhoson ismét jól kifőzték, és a Wenckheimek is hazatértek

A hazalátogató Wenckheimek úgy érezték Tarhoson, hogy hazaérkeztek, idetartoznak. Szép számú érdeklődő futott a békési állatvédők támogatása érdekében, huszonhárom csapat pedig marhából készített kiváló ételeket. Szombaton Tarhoson falunapot rendeztek, ami talán több is volt egy ilyen jellegű rendezvénynél.

Papp Gábor

Minden évben eljövünk Tarhosra, és úgy érezzük, idetartozunk – mesélte lapunknak a rendezvényen gróf Wenckheim László, aki elárulta, hogy évről évre egyre több időt tölt Magyarországon.

– Először csak egy hónapra jöttünk haza Argentínából, azután két hónapot, majd hármat, most pedig már öt hónapot vagyunk itt egy évben – ecsetelte. – Különleges érzés, hogy ott lehetünk, ahol őseink földjei találhatók. Három éves voltam, amikor kellett elhagynunk az országot, ezért is egyedi újra felkeresni a „régi” helyeket. Az egyébként hat hónapot Németországban, fél évet pedig Magyarországon töltő Wenckheim Frigyes kiegészítésként elmondta, az emberek vendégszeretete, kedvessége rendkívül jó érzéssel tölti el. Ő maga egyébként második alkalommal kereste fel a tarhosi rendezvényt.

Kürti Sándor polgármester a program egyik fontos céljának nevezte az összetartozás érzésének erősítését, az elszármazottak hazatérését. Külön kiemelte Lipcsei Gábor építész nevét. A kiváló szakember ingyenesen tervezte meg a községben jelenleg is épülő katolikus templomot. Dr. Kovács József országgyűlési képviselő beszédében ugyancsak szólt Lipcsei Gábor munkásságáról, akinek és csapatának munkáját olyan országos jelentőségű, szimbolikus helyek dicsérik, mint a fővárosi Kossuth tér.

Kürti Sándor kifejtette, már második alkalommal rendeztek a Békés Megyei Szabadidős Klubok Tanácsa koordinálásával jótékonysági futóversenyt szombaton Tarhoson, amelynek bevételéből a békési Esély Állatvédő Egyesületet és a tarhosi óvodásokat és iskolásokat segítő alapítványt segítik. A településvezető fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az esemény a közösségek erősítését is célul tűzte ki, amit egyebek mellett a főzőverseny is képviselt.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő ugyancsak a közösségi élet jelentőségét emelte ki.

– Az országnak ebben a szegletében vannak olyan emberek, akik számára az ilyen jellegű rendezvények jelentik az egyetlen programot, amikor a felhőtlen kikapcsolódás jegyében egy napot el tudnak tölteni – fogalmazott. Röviden szólt arról, hogy a Tarhoson számos fejlesztés zajlik, illetve fejeződött be. A teljesség igénye nélkül utakat- és járdákat fejlesztettek, felújították az óvodát és az idősek nappali otthonát, kerékpárutat alakítanak ki, és a katolikus egyház már elkezdte a templom építését is.

– Mindig lesznek ugyanakkor megoldandó feladatok – tette hozzá. – Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a tarhosi zenepavilon felújítására források érkezzenek a településre. Helyben és a község vonzáskörzetében, elsősorban Békés vonatkozásában, de megyei szinten egyaránt fontos értékről van szó.

A rendezvényen számos szórakoztató program várta a helyieket és a más településről is szép számmal érkezőket. Csordás Ákos, a Palmetta, a Muzsika Tv sztárja és a BIBUCI zenekar egyaránt fellépett.

Megőrizték a hagyományokat

A főzőverseny zsűrijének elnöke, Ambrus György olimpiai és világbajnoki aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács elmondta, a csapatok 5 kiló, kiváló minőségű marhából készítettek elsősorban pörkölteket és babgulyást, de egyéb ételek is kerültek az asztalokra.

– Örömmel láttuk a helyi hagyományok megőrzését, az egységes öltözékeket, az ízléses terítést – hangsúlyozta.

Az első három csapat díjazásban részesült, illetve gazdára talált Kürti Sándor polgármester és a Békés Megyei Culinary Team különdíja is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában