Békéscsaba

2018.08.01. 19:50

Ősztől már egy megújult Balassiban ropják a táncot

Több mint százmillió forintból újítják fel a békéscsabai Balassi Bálint Magyar Művészetek Háza épületét. Az energetikai korszerűsítés során többek közt hőszigetelés, a fűtésrendszer és a nyílászárók cseréje is megtörténik. Mindezek mellett napelemeket is telepítenek, és akadálymentesítik a házat.

Busi Ottó

Az épület a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával újul meg, összesen 126 millió forintból. A felújítási munkálatok során a teljes külső homlokzatot és az épület zárófödémjét is hőszigetelik, a pincével együtt. Kiépítik a központifűtés-rendszert, megújul a teljes gépészet, valamint a homlokzati nyílászárókat is folyamatosan cserélik modern, hőszigetelt ablakokra és ajtókra.

Mindezek mellett a projekt a megújuló energiát hasznosító rendszer kiépítését is tartalmazza, így több tucat napelemet is telepítenek, melyek jelentősen csökkentik az épület energiafogyasztását. A felújítással a ház akadálymentesítését is megoldják. Ennek során megfelelő bejáratot alakítanak ki, az öltöző mellett egy mosdót, valamint mellékhelyiséget is építenek a kivitelezők.

Mlinár Pál mutatta meg, hogy milyen jelentős külső és belső fejlesztések zajlanak az épületben. /Fotó: Imre György/

– Az épület külső kinézete is megszépül, tulajdonképpen az egésznek az imázsa visszakerül az 1925-ös eredeti állapotba, a díszítésekkel, a megjelenítéseivel úgy fog kinézni, mint annak idején – árulta el az intézmény vezetője. Mlinár Pál hozzátette, a házban a felújítások alatt sem áll meg az élet, a táncegyüttes és az iskola ugyanis egész nyáron tele van programokkal, gyakorolni, próbálni kell. A felkészülés pedig a munkák alatt is a házban történik, az építkezésekkel egy időben.

– Nem tudtuk megcsinálni, hogy teljesen kiürítsük az épületet, szerencsére a kivitelező rugalmasan állt a dologhoz, és megegyeztünk abban, hogy elsőként a felső szintet csinálják meg, ha pedig azzal végeztek, mi felköltözünk, a felújítás pedig lent folytatódik – mondta el az intézményvezető.

Mint megtudtuk, a felújítást júniusban kezdték, és ugyan a kivitelezés befejezésének határideje jövő év első féléve, de várhatóan még idén végeznek a munkálatokkal, és használatba vehetik a megújított épületet a táncosok. Így várhatóan a szeptemberben kezdődő tanévet már a megújított és átadott épületben kezdhetik a fiatalok.

Mlinár Pál azt is elmondta, van egy másik beadott pályázatuk is, amely egy infrastrukturális projektet takar, és ezzel válna lényegében teljessé az épület megújulása.

– A tető sajnos renoválásra szorul, ha ezt a pályázatot sikerül megnyernünk, a javítással együtt a harmadik emeleti padlásteret is beépítjük. Ugyanis hét méter belmagasságú padlásunk van, oda új próbatermek, raktárak, öltözők és lift is beépítésre kerül. Az összes raktár, a díszletraktár, a viseletraktár, egy elméleti terem és egy kisebb próbaterem is ott lenne. Ezek mellé egy közösségi tér kialakítását is tervezzük. A régi szenes pincében pedig egy klubot szeretnénk létrehozni, ehhez azonban egy méterrel kell mélyíteni, most körülbelül 180 centi a belmagasság, ami ehhez nem elegendő – részletezte a jövő terveit az intézményvezető.

Évtizedeken ível át a történetük

Az intézmény története az 1954-es esztendőre nyúlik vissza, amikor a Luther utca 6. szám alá telepítette az 1947-ben alapított Balassi Táncegyüttest a megyeszékhely akkori vezetése. Az épület évtizedeken át városi kultúrházként működött. Az eltelt évek során különböző táncművészeti ágak képviselőinek adott otthont a ház. Egy ideig a megye kezelésében is volt, majd visszakerült Békéscsaba tulajdonába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában