ifjúsági központ

2018.08.04. 15:20

Fiatalok közösségi terévé alakítják át a magtár épületét

Ifjúsági központot alakítanak ki az evangélikus egyház tulajdonában lévő, volt békéscsabai magtár épületében. A munkálatok nagyban zajlanak, a fiatalok várhatóan ősszel már birtokba is vehetik a Hunyadi téri központot, ahol egy étkezde is helyet kap.

Busi Ottó

– Az épületben kialakított tér egy összekötő kapocs az egyházközség és az evangélikus iskola között – mondta el a központ fő szerepét annak kitalálója, Kutyej Pál, a helyi evangélikus egyházközség igazgató lelkésze. Véleménye szerint sok fiatal van úgy, hogy tanítás után se hazamenni, se az iskolában maradni nem akar. Céljuk, hogy a központtal nekik is legyen egy találkozóhelyük, ahol védettebb körülmények közt tudnak szórakozni, egymás közt elvegyülni, beszélgetni. Mindezek mellett a hétvégi, gyülekezeti ifjúsági órákat is itt tartják meg.

Kutyej Pál mutatta meg kollégánknak a kialakítás alatt álló épület terveit /Fotó: Imre György/

– Lent lesz egy büfé, fent pedig egy közösségi tér, ahol játékok, például csocsó, darts, társasok várják a fiatalokat, babzsákokkal, asztalokkal. Szeretnénk elérni, hogy a tanulók inkább a személyes kapcsolatot tartsák egymással, ne csak a virtuális térben, a telefonjukat nyomkodva ismerjék meg egymás véleményét, mondják el gondjaikat, bajaikat és örömüket. Persze, a modern kor elvárásainak megfelelve, lesz egy jól kiépített internetes hálózat, wifivel. De filmklubokat is lehet tartani: projektoros kivetítő szintén rendelkezésre áll a centrumban – részletezte a lehetőségeket Kutyej Pál.

A lelkész hozzátette, a lenti részen, a büfé mellett egy színpadot is kialakítanak, ahol akár kisebb koncertek, egyedi előadások, különböző produkciók bemutatása is lehetséges, így a központ az önmegvalósításhoz és a bemutatkozáshoz is teret biztosít a diákok számára.

– Lent lesz egy kézművesbüfé. Jelenleg még a tárgyalások folynak, de terveink szerint egy népszerű megyei hamburgerező alakítana ki itt egy étkezdét. Ez egyébként a fenti résztől függetlenül is üzemelhet – árulta el Kutyej Pál. Mint megtudtuk, az épület előtt egy teraszt is létrehoznak a szintén átalakítás alatt álló és megszépülő Hunyadi téren. A nagyságrendileg háromszor öt méteres helyen hangulatos kiülő, asztalok, székek és napernyők várják a szabadba vágyakozókat.

A tégla és a gerenda is marad

Eredetileg magtár volt az épület, ami egy ideje már használaton kívül állt. Régi kockatéglákból építették, amit bevakoltak. A kivitelezőkkel együtt sikerült azt az elképzelést megvalósítani, hogy a belső térben a vakolat által takart téglák előkerüljenek. Ennek érdekében a borítást leverték, a téglákat megtisztították, az azok közt lévő habarcsot pedig felfrissítették. A plafon is eredeti formában marad. A látszó gerendák az eredeti fapallókkal, a vörös téglafallal együtt igazi régies, rusztikus hangulatot kölcsönöznek a központnak. Jelenleg egyébként épp a villanyszerelés és a gépészeti munkálatok zajlanak. A fűtés és a hűtés kialakítása, valamint a világítás és a hozzá tartozó kapcsolók felszerelése történik. A vezetékek vastag, szigetelt borítással a falakon kívül futnak, ami szintén fokozza a régies hatást. A felszentelés a tervek szerint szeptemberben lesz, a nyitás időpontja még nem ismert, de várhatóan az év utolsó negyedévében már birtokba vehetik a fiatalok az épületet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában