fácánnevelde

2018.08.07. 10:53

Fácánok színesítik a helyi közmunkát Tarhoson

Némileg formabontó és egyedi módon fácánneveldét indított a közelmúltban a tarhosi önkormányzat a közmunkaprogram keretében. A létesítményben hétszázötven madarat nevelnek, és már az is látszik, hogy van kereslet az állatokra.

Papp Gábor

– Az elmúlt négy évben a korábbi közmunkások mintegy fele elhelyezkedett a piaci szférában, amiben természetesen az önkormányzat is segítette az érintetteket – szólt a beruházás előzményeiről Kürti Sándor polgármester. – Éppen ezért nekünk is lépnünk kellett. Olyan tevékenység elindításában gondolkodtunk, amely egyrészt hosszú távon jövedelmezhető lehet a település számára, másrészt kisebb létszámmal is elvégezhető. Ennek eredményeként jutottunk el a fácánnevelde létesítésének tervéhez.

A polgármester kitért arra, hogy folytatják a már korábban is működő állattenyésztést, így disznókat, juhokat, kacsákat is tartanak, illetve az önkormányzat tagja az Országos Sertéstenyésztők Szövetségének, valamint a Juhtenyésztők Országos Szövetségének is, ami szakmailag támogatást jelent a község számára. A fácánok nevelése viszont új perspektívákat nyújt számukra.

A közelmúltban kialakított fácánneveldéről a szakemberek is elismerően szóltak.

– A megfelelő előkészítést követően a közelmúltban elkészült a fácánnevelde – ecsetelte Kürti Sándor. – Természetesen mivel ehhez nagyon szigorú elvárásoknak kell megfelelni, szakemberek segítségét is kértük, de a beruházásban a közmunkásaink is részt vettek.

A létesítmény a tarhosi mezőgazdasági program jelentős részének otthont adó egykori Wenckheim-magtár közelében kapott helyet. Első lépésként természetesen rendezték a területet. Ezután kezdődött meg a konkrét fejlesztés, és készült el a mintegy 3500 négyzetméteres, impozáns fácánnevelde. Július elején pedig megérkeztek az első madarak is Tarhosra.

– Tízhetes előnevelt fácánokat kaptunk, és szerencsére mostanra az egyes példányok meg is duplázták a súlyukat – hangsúlyozta a településvezető. A madarakat szigorú higiéniai és egyéb előírások mellett három közmunkás nő eteti, akik előzetesen egy képzésen is részt vettek. Az állatok fácántápot, illetve búza- és kukoricaocsút kapnak, amitől szépen fejlődnek.

Várhatóan az első turnust szeptember elején adják majd le, a megrendelővel már meg is állapodtak erről. Szeptember 15-én pedig megérkezik majd a következő, szintén 750 darabot számláló állomány. Ezek a fácánok januárig lesznek majd Tarhoson. Nem kizárt egyébként, hogy néhány darabot megőriznek majd egy törzsállomány kialakítása érdekében.

Fotók: Imre György

Kürti Sándor kérdésünkre kiemelte, a nevelde a 750 fácán tartására alkalmas, így ez a szám fixnek tekinthető. Ugyanakkor gondolkodnak abban, hogy körülbelül kétszáz gyöngytyúkot is nevelnek majd a területen. A gyöngyöst ugyanis sokan riasztó madárként is kezelik, mivel a legkisebb veszélyt is éles rikoltozással jelzik. A telepen egyébként is komoly biztonsági intézkedéseket hoztak az állomány védelmében, a gyöngytyúkok pedig csak erősítenék azt.

Több területre is fókuszálnak a programok keretében

Tarhoson a közmunkaprogram három nagyobb célterületre fókuszál – fogalmazott kérdésünkre Kürti Sándor. Az első a mezőgazdasági rész, amiben a már említett állattenyésztést végzik a munkásaik, illetve az önkormányzat saját földterületén búzát és kukoricát termelnek. Ezek a termények megkönnyítik a takarmányozást, az állatok etetését.

A második terület is kapcsolódik az agráriumhoz, hiszen a földutak karbantartásán dolgozik a csapat. Ehhez egy gépet is bérelt az önkormányzat, valamint a közmunkások kézi erővel is segítik, hogy a szakaszok folyamatosan járhatóak legyenek. Ez a külterületeken élőket és a mezőgazdaságban dolgozókat egyaránt segíti.

A harmadik területet a fácánnevelde építése jelentette, amibe nyolcan kapcsolódtak be, miután ez a munkafolyamat gyakorlatilag teljesen befejeződött, többségük átkerül a mezőgazdasági, kisebb részbe az általános közmunkaprogramba. A fácánneveldében jövőre várhatóan takarmánynövényeket is vetnek, hogy legyen búvóhely az állatok számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában