márványszobor

2018.08.31. 19:50

Az Alföld egyetlen római kori szobrát állították fel Gyulán

A város és az alföldi régió egyetlen római kori, közgyűjteményi szobrát állították fel a napokban az Almásy-kastély előtt – tudtuk meg Dombi Ildikótól, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezetőjétől és Liska Andrástól, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetőjétől.

Papp Gábor

Liska András elmondta, a II-III. századból származó, római hivatalnokot ábrázoló szobor Hunyad vármegyében, egy Déva melletti községben, az egykori Dacia provincia területén került elő 1874-ben. Ugyanebben az évben Mogyoróssy János számolt be arról a Békés című lapban, hogy a terület tulajdonosa, egy nemes hölgy, Tóti Eperjesy Ignáczné szül. Borbátvizi Bája Petronela ajánlotta fel az újonnan alakult Békés megyei múzeumegyletnek az emléket.

A Déva közeléből érkező mementó már csak azért is különleges, mert az alföldi közgyűjteményekben nincs római szobor. Az alkotás másik érdekessége, hogy bár mészkőnek néz ki, valójában márványból készült, és ahogy írtuk egy vélhetően magas rangú tisztségviselőt ábrázol. A szobor még valószínűleg az érintett életében készült, de hasonló monumentumokat gyakran síremlékeken is felállítottak.

Liska András mutatta be a szobrot. /Fotó: I.Gy./

A szakember kérdésünkre kiemelte, a pontos tisztséget csak találgatni lehet, de a tógából egyértelműen következtetni lehet arra, hogy magas rangú hivatalnokról van szó. Ez a ruha ugyanis drágának számított, csak szolgák segítségével ölthette magára viselője.

A szobor korábban egyébként a gyulai Dürer terem előtt állt, és az Erkel Ferenc Múzeum megalapításának 150. évfordulója alkalmából restaurálta a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Agárdi Fanni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában