hőség

2018.08.17. 13:57

A nagy melegben könnyen kiszáradhatnak kis kedvenceink

A hőség veszélyeire figyelmeztetnek az állatvédők. A nappali harminc foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn ­belül hőgutát kaphatnak.

B. A.

Nagyon fontos a melegben kellő mennyiségű, friss ivóvíz biztosítása, amelyet naponta többször pótolni, cserélni szükséges. Emellett szintén gondoskodni kell megfelelő árnyékot nyújtó hely kialakításáról. Ilyenkor még jobban felejtse el a kutyatartó a rövid láncot, hiszen akár halálos is lehet az eb számára, ha a tűző napon kell órák hosszat lennie.

A sétákat és a közös játékot a kora délelőtti vagy a késő délutáni órákra célszerű időzíteni, hiszen a kánikulában felhevült aszfalton, betonon könnyen szenvedhet égési sérülést az állat a tappancsán. A nagy nyári melegben egy autóban 5-10 perc alatt 60 fokra is felugorhat a levegő hőmérséklete, ami a bent tartózkodó élőlények számára hosszabb távon végzetes lehet. Éppen ezért fontos: semmiképp se hagyjuk kedvencünket egyedül az autóban, még lehúzott ablaknál sem! A lakásban tartott kedvenceknél a sötétítés, a ventilálás segítheti a meleg átvészelését.

A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon. Ha mégis ezt kell tennie, akkor tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutyák nem képesek izzadni. Lihegéssel tudnak hőt leadni, de ez nem mindig elegendő. Ilyenkor az állat keresi a hűvös helyeket, ahol hűtheti magát. Megkönnyíthetjük a helyzetüket, ha hűvös helyen készítünk kuckót számukra. Fontos a napjában többször újratöltött vizes tál. Ha módunkban áll, nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk, és legfőképp ne kívánjunk tőle csúcsteljesítményt.

Fontos felismerni a baj jeleit: az intenzív lihegés, az álladóan kilógó, sötétebb színű nyelv akár a hőtorlódás vagy a hőguta tünete is lehet. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta vagy napszúrás áldozata. Ilyenkor csak a gyors folyadékpótlás és az azonnali állatorvosi segélykérés lehet életmentő.

A kedvencek mellett gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban oda kell figyelni. Ne csak a saját állatainkat óvjuk, figyeljünk oda a szomszéd portán tartottakra is.

Illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában