tömegközlekedés

2018.07.27. 11:20

Békésben is hiány van buszsofőrökből

A buszos közlekedésről megoszlanak a vélemények, de a megkérdezettek legtöbbje egyetért abban, hogy nélküle jócskán nehezebb lenne a mindennapi élet. Az elmúlt időszakban olvasóink közül sokan, többféle kérdést is megfogalmaztak a buszokról, és az őket vezető sofőrökről. Felvetéseiket továbbítottuk a Békésben futó járművek nagy részét üzemeltető társaságnak.

Busi Ottó

Forgó Gyula 2 millió kilómétert levezetett sofőr.

A megye útjainak nagy részén a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. autóbuszai szállítják az utasokat. A társaság közel 200 járművel látja el a feladatokat, helyi tevékenységet nagyságrendileg 30 autóbusz végez, további 170 pedig egyéb elővárosi, regionális és távolsági feladatokat lát el. A járművek mintegy 35 százaléka rendelkezik utastéri klímaberendezéssel. A buszok átlagos életkora 13 esztendő, a forgalmi feladatok alól felmentett járművek átlagos kilométer-telítettsége körülbelül másfélmillió kilométer – tájékoztatta lapunkat a cég.

Mint megtudtuk, a társaságnál alkalmazott autóbuszvezetők közül 310 fő teljes munkaidőben helyi, 956 fő teljes munkaidőben helyközi, 33 fő részmunkaidőben helyi, további 69-en pedig részmunkaidőben helyközi feladatokat látnak el. Ebből Békés megyében 54 fő teljes munkaidőben helyi, 267 fő pedig teljes munkaidőben helyközi feladatokat végez. A felsorolt munkavállalók közt a női dolgozók száma 15, közülük Békés megyében ketten dolgoznak a régiós közlekedési vállalatnál.

Az Európai Unión belül hazánkban választják esztendők óta a legtöbben a buszozást egy-egy belföldi utazáshoz. /Fotó: MW/

– Sofőrjeinknek a vezénylésben meghatározott helyen és időben munkára képes állapotban kell megjelenniük, és be kell tartaniuk a DAKK Zrt. szabályzatait. Ismerniük kell és be kell tartaniuk a menetrendet, illetve napi részletes feladataikat. Munkájuk során kereskedelmi tevékenységet is ellátnak, továbbá különös figyelmet kell fordítaniuk az autóbusz műszaki állapotának, okmányainak ellenőrzésére. Társaságunknál a sofőrökkel szemben alapvető elvárás a szolgáltatói normáknak megfelelő utasorientált magatartás, valamint a biztonságos és balesetmentes közlekedés lebonyolítása az autóbusz-járatok közlekedtetése során – közölte lapunkkal Mészáros Sándor, a DAKK kommunikációs szakembere.

A társaság arra is választ adott, hogy a sofőrök milyen anyagi ellenszolgáltatást kapnak mindezen feladatok elvégzéséért. Eszerint pályakezdőként, kollektív szerződésben meghatározott órabérrel, a próbaidő alatt óránként 1038 forintos, majd a próbaidő lejártát követően 1100 forintos alapbérrel számolhatnak a buszvezetők. Ezt követően a folyamatos munkaviszonyban töltött idő elteltével, a gyakorlati idő függvényében emelkedik az alapbérük.

A DAKK által közöltek szerint a kezdő sofőrként elérhető kereset átlagosan megközelítheti a bruttó 300 ezer forintot, míg gyakorlattal rendelkező autóbusz-vezetőként a gyakorlati idő és az elvégzett feladat függvényében átlagosan ezen összeg felett is lehet keresni.

Ki alkalmas erre a munkára?

A DAKK tájékoztatása szerint a sofőrhiány a társaságnál is érezteti hatását, azonban a helyzet nem veszélyezteti a szolgáltatási feladatok ellátását. A DAKK azonnali belépéssel is tud buszvezetőket foglalkoztatni Békés megyében, valamint teljes szolgáltatási területén is.

A munkakör betöltéséhez jogszabályi előírás alapján speciális végzettséggel szükséges rendelkezniük a jelentkezőknek. Szükséges az érvényes „D” kategóriás jogosítvány, az érvényes gépjárművezetői kártya (GKI), az érvényes pályaalkalmassági vizsga II. (PÁVII), továbbá erkölcsi bizonyítvány.

Annak, aki autóbusz-vezető szeretne lenni, át kell esnie az előírt alkalmassági szűrvizsgálatokon is. „B” kategóriás jogosítvány megléte esetén a DAKK a költségek átvállalásával, a képzés megszervezésével, tanulmányi szerződés keretein belül és munkaviszony mellett segítséget nyújt a további szükséges kompetenciák megszerzéséhez azok számára, akik autóbusz-vezetőként szeretnének munkát vállalni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában