Békés-Dánfok

2018.07.31. 19:58

A VíziVándor tábor az ország minden részéről vonzza a turistákat

„Amazonas feeling” – ezekkel a szavakkal jellemezték a Körösök háborítatlan, vadregényes vidékét a VíziVándor tábor elnevezésű országos kezdeményezés részeként Békés megyébe érkező fiatalok. A folyóink környékén évről évre egyre inkább élénkül az aktív turizmus, és jelenleg is tart egy, több települést érintő fejlesztéssorozat a Bejárható Magyarország programnak köszönhetően.

Papp Gábor

– Remek túravezetésben lehetett részünk. Vezetőnk mindent tudott a Körösökről, az összes történetet, sztorit elmondta, ami a folyóhoz kapcsolódik – értékelte a Békés megyében eltöltött napokat Velkey Zoltán. A kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola túravezető pedagógusa az intézmény – főként felső tagozatosokból álló – csapatával járt a közelmúltban Békésben. A szakember elmondta, ideálisnak tartották a kerékpáros és a vízi túrák arányát.

– A gyerekeknek nagyon tetszett az a szabadság, amit a tábor megadott számukra, a sátorozás, a kaland – ecsetelte.

Kálmán Tibor és Zanócz Róbert elmondta, rendkívül kedvezőek a visszajelzések. Fotó: Imre György

Zanócz Róbert koordinátor, főszervező lapunknak elmondta, ezen a nyáron összesen tizenhárom csoport érkezett, illetve­ érkezik Békés-Dánfokra a VíziVándor tábor keretében, hogy onnan indulva kerékpárral és kenuval járják be a környéket.

– A program általában hasonló módon alakul – fogalmazott. – Elsőként a látnivalók sokasága miatt „Aranyháromszögnek” keresztelt, Békés–Békécsaba–Gyula térségében tekernek a nyári szünidejüket töltő fiatalok. A Körös gátján keresztül eljutnak Szanazugig, illetve Gyula-Városerdőig, ahol megmártózhatnak a folyóban. A visszajelzések szerint a diákoknak nagyon „bejött” a víz tisztasága, és akadt olyan fővárosi gyermek, aki eddig nem is úszott még élővízben. Gyulán a csapatok általában megnézik a várat, az Almásy-kastélyt, az Erkel Ferenc Emlékházat, a retró múzeumot, s ha az idő engedi, a gyulavári kastélyt. A következő állomás Póstelek, majd Békéscsaba, ahol a Munkácsy múzeumot, a Munkácsy emlékházat, a Csabagyöngye Kulturális Központot és az Élővíz-csatornát keresik fel.

Emellett háromnapos vízi túra is szerepel a palettán. Előbb Békéstől Köröstarcsáig eveznek a fiatalok, majd onnan Gyomaendrődig, és végül Gyomaendrődtől Szarvasig. Mindig az adott településen sátoroznak, éjszakáznak. Szarvason még egy kerékpáros kaland következik, ahol a helyi nevezetességekhez, az Anna-ligetbe, a történelmi Magyarország közepéhez, a Körös-Maros Nemzeti Park Látogatóközponthoz kirándulnak a csoportok.

Kálmán Tibor, Békés alpolgármestere, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Alsó-Tisza és Körösök Régió képviselője, az MKKSZ elnökségi tagja kérdésünkre kiemelte, a VíziVándor táborok hazánk hat táján indultak el idén nyáron.

Fotó: Imre György

– Az elmúlt időszakban végrehajtott térségi fejlesztéseknek köszönhető, hogy a Felső-Tisza, a Bodrog, a Dunakanyar, az Alsó-Duna és a Mosoni-Duna Szigetközi mellékágrendszere mellett a Körösök tájai is bekerülhettek a kínálatba – hangsúlyozta a szakember. Mint elmondta, az MKKSZ segítségével megvalósuló Bejárható Magyarország Program részeként a megyében Sarkadon, Gyulán, Doboz-Szanazugban, Békés-Dánfokon, Köröstarcsán és Gyomaendrődön valósulnak meg fejlesztések, illetve új eszközök, túrakenuk, kísérőhajó, stégek is érkeztek egy-egy településre. A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség jóvoltából pedig kerékpárok bővítik a lehetőségeket Békésen és Szarvason.

– Ily’ módon egy, országosan is egyedülálló tábort hívhattunk életre, ahol a vízi és kerékpáros turizmus egyszerre kap szerepet – fogalmazott. Hozzátette, ilyen jellegű program másutt nem igazán érhető el.

 

Háborítatlan és nyugodt a táj

Egy-egy program ideje alatt a gyerekek vízen 60–70, kerékpáron 60–80 kilométert tesznek meg az öt nap alatt. A visszajelzések rendkívül kedvezőek, hiszen a folyó nem túlzsúfolt, a túrázók nem találkoznak folyamatosan motorcsónakokkal. A táj nyugodtsága, háborítatlansága, ahogy a fiatalok nevezik az „Amazonas feeling” nagyon tetszett a csoportoknak. Kálmán Tibor kérdésünkre hangsúlyozta, úgy tűnik, hogy a Körösök vidéke iránti érdeklődés egyre nagyobb országszerte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában