ünnepség

2018.06.03. 06:50

Százötven éve önálló község Végegyháza

Önálló kincstári telepes községgé nyilvánításának a 150 éves évfordulója alkalmából rendeztek Végegyházán ünnepséget szombaton a katolikus templomban, majd a művelődési házban.

Cs. I.

Hazalátogattak az elszármazottak, készült emlékkönyv, díszpolgári címet adtak át, irodalmi pályázatnak hirdették ki az eredményét. A kulturális programot is úgy állították össze, hogy abban legyenek végegyházi kötődésű fellépők. Így érkezett a jeles napra a mezőhegyesi Kálvin kórus s lépett fel Demény Lajosné (Végegyházán járt iskolába) vezényletével. Műsort adott a Missió Cantórum Bartal Lajos (tanári pályáját Végegyházán kezdte) karnagy irányításával.

Közös akarattal, Paulik Katalin ötlete nyomán, polgármesteri támogatással évekkel ezelőtt látott munkához Baráth Mihály, hogy elkészüljön egy átfogó, történelmi áttekintést nyújtó anyag. Az emlékkönyvről a szerző elárulta a könyvbemutatón, volt idő, amikor a lakosságot a falu megszüntetésével együtt Mezőkovácsházához akarták csatolni. 1868-ban kapta meg a kincstári telepes község rangot s vált önállóvá. A Végegyházi Emlékkönyv minden lakott ingatlanba eljut, 600 példány kerül a helyi lakosokhoz térítésmentesen.

– Az volt a célom ezzel a kiadvánnyal, hogy emléket állítsak az itt élőknek, és gondolatokat ébresszek a múlt által a jelen s a jövő érdekében. Bevallom, a ma ünnepelt 150 évből 58 az enyém is – fogalmazott a szerző, akit állva tapsolt a közönség.

– Magyarország történelmének a fejezeteihez kapcsolódik községünk története, rengeteg család nevének megörökítésével. A leszármazottak ezáltal is sajátjuknak érezhetik majd e kiadványt, hiszen szeretteiken, rokonaikon keresztül elevenedik meg közös múltunk – fogalmazott a 252 oldalas könyv szerzője.

Átadták a szombati ünnepségen a Végegyháza díszpolgára címet első alkalommal. Posztumusz elismerésben részesült Végegyháza 2016-ban elhunyt polgármestere, Varchó István, aki 2002-től volt a község vezetője s aki mindvégig megmaradt racionálisan gondolkodó hétköznapi embernek. A díjat Cséfán János bizottsági elnök adta át Varchó István lányának.

Az évforduló kapcsán hirdettek irodalmi pályázatot az Én Végegyházám címmel. Baráth Mihály, a települési értéktár bizottság vezetője hirdette ki az eredményt. Gyermek kategóriában Szilágyi Petra, a felnőttek kategóriájában Vaczkó Istvánné lett a győztes.

A művelődési házban felállított paravánokon megelevenedett a múlt a régi fotók által: a községi színjátszókról, a dalárdáról, a fúvószenekarról, az önkéntes tűzoltókról, a 40-es évekbeli cséplő brigádról is őriznek képeket a végegyháziak, akik körében nagy érdeklődést váltott ki az emlékkönyv már a helyszínen. Sokan a szerzővel dedikáltatták az ünnepség végén.

A szerző felvételei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában