Mindenki, aki CSABAI!

2018.06.28. 17:20

Látványos felvonulással idézik meg a csabaiak bejövetelét

Második, nagyszabású programjához érkezett a Mindenki, aki CSABAI! elnevezésű rendezvénysorozat, amellyel Békéscsaba újratelepítésének 300., várossá válásának 100. évfordulóját ünnepli ez évben.

Balázs Anett

A július 6-8-ig tartó fesztivál várható eseményeiről sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők. Szarvas Péter polgármester arra emlékezett, hogy 1718-ban, János György báró kezdeményezésére, a mai Szlovákia területéről mintegy 700 szlovák telepes indult el és találta meg otthonát az akkor majdnem teljesen elnéptelenedett vidéken. Mint mondta az önkormányzat fontos feladatának tekinti, hogy város visszatérjen a gyökereihez és a 300. évfordulót méltó módon ünnepelje meg.

Tege Antal, a Jókai színház művésze, a fesztivál egyik rendezője kifejtette, a programok központi helyszíne a Szent István tér lesz, ahol 39 órányi előadás, 27 program, több mint 250 fellépő, és a háttérben dolgozó mintegy 100 ember munkája gondoskodik arról, hogy minden korosztály igazi ünnepként élje meg a háromnapos fesztivált, amelynek hivatalos megnyitója szombaton lesz, de már péntek estétől színes programok várják a kilátogatókat. Szintén szombaton a csabaiak bejövetelét egy látványos felvonulással idézik meg a szervezők, melyre minél több embert várnak. A szekerekkel, autentikus ruhákba öltözött menet a Korzó térről indul majd és a Városháza előtt fejezi be útját.

Tege Antal elmondta, a jeles alkalomra egy dal is született, melynek zenéjét Gulyás Levente írta, míg szövegének Szente Béla a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója állt neki, ám ahhoz az elkövetkezendő egy hétig bárki hozzátehet, tartalmát ugyanis a kulturális központ és a színház közösségi oldalán is közzéteszik.

Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke elmondta, a szlovák közösség egyik legnagyobb ünnepét, a Magyarországi Szlovákok Napját ez évben Békéscsabán, a fesztivál ideje alatt szervezik meg. Ennek fényében a Kossuth téren elevenedik meg a hagyományörző udvar, ahol többek között berendezik a csabai mesterségek utcáját, valamint megtartják a Csabáról elszármazottak találkozóját is.

Fotók: Lehoczky Péter

Forczek Győző, a Csabagyöngye Kulturális Központ részéről elárulta, a Szent István téren számos kiállítás és állandó program gondoskodik a jó hangulatról. Az érdeklődőket többek között mesesarok, lovaskocsizás továbbá szelfi lehetőség is várja, olyan ismert csabai személyiségekkel, mint Stark Adolf vagy éppen Munkácsy Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában