interjú

2018.06.23. 19:44

Kihívások között, csapatban szárnyal a kreatív szakember

A fotózás, ahogy a reklám is, egy kicsit mindig a pillanatnak szól. Munkatársaimmal azonban arra törekszünk, hogy ennél többek legyünk, hogy nyomot hagyjunk magunk után – fogalmazta meg lapunknak az éppen másfél évtizede működő békéscsabai A-TEAM Reklámügynökség kreatív vezetője, az ismert fotóriporter cégük ars poeticáját.

Papp Gábor

Viszonylag korán, már 8-9 évesen elkezdtem fényképezni, de komolyabb elhivatottsággal körülbelül 20 éves koromtól kezdett érdekelni a fotózás, mint művészet – szólt indíttatásáról Nyári Attila.

– Lehetetlen küldetésnek tűnt, hogy a képeim egyszer eljussanak az emberekhez, ahogy az is, hogy valaha ebből fogok megélni. Sokan, tényleg leginkább jó szándékból, le is akartak beszélni az álmaimról. Az élet azonban úgy hozta, hogy egy barátom, aki ekkor már kedvelte a képeimet, megkeresett azzal, hogy a Békés Megyei Napnál átmeneti fotósgondok jelentkeztek, beugranék-e. Ezután mintegy tíz év intenzív napilapos munka következett számomra. Fél évvel a munkakezdésem után megjelenhetett egy képem a 95 év fotói című könyvben, dolgozhattam számos országos napi- és hetilapnak, a HVG-nek, a Népszabadságnak, a Magyar Nemzetnek, a Képes Újságnak. Olyan szakemberekkel kerültem kapcsolatba, akiknek alkotásait korábban csak fotóalbumokban a könyvtárban lapozhattam fel. Amikor felhívott Bánkúti András, a magyar fotózás egyik doyenje, hogy szükségük lenne az egyik képemre, annyira hihetetlennek tűnt az egész, hogy azt hittem, csak a barátaim heccelnek. Le is tettem a telefont. Szerencsére visszahívott.

Nyári Attila elárulta, közben nem mondott le a művészfotózásról sem, egyebek mellett Koncertfények címmel rendezett kiállítást az egy­kori Petőfi Csarnokban, míg az ­Indiában készült békéscsabai óriásfotó-kiállítása országos visszhangot váltott ki.

Nyári Attila számára a portréfotó az egyik legkedvesebb műfaj. /Fotó: Lehoczky Péter/

– Közben elkezdett érdekelni­ a plakátfotó és a reklám – ecsetelte. – Ráébredtem, hogy a barátaim között is akadnak kicsit megszállottak, elhivatott specialisták a társművészeti ágakból, akikkel közösen komplex feladatokat is képesek vagyunk megoldani gyorsan, reményeink szerint hatékonyan, emellett gondolati és vizuális egységben. Megszületett a reklámcég ötlete, aminek megalakításáról, az újabb lehetetlen küldetésről többen ismét le akarták beszélni. Tizenöt esztendővel ezelőtt mégis létrejött az azóta is sikerrel működő A-TEAM.

– A névválasztásban csak megerősített minket a televízióban futó, hasonló című, kissé vicces sorozat, amelyet úgy konferáltak fel, hogy ha bármilyen megoldhatatlannak tűnő problémája van, az A-TEAM Önt is kisegítheti – fogalmazott a cégvezető. – A név pedig elkezdett kötelezni minket, sokan úgy is fordultak hozzánk, mint a filmbeli csapathoz. Mi pedig mások kontójára nem bukhattunk, és mindig igyekeztünk a megszokottól eltérő­, egyedi úton járni. Elsőként használtuk a szemüveg nélküli 3D-technológiát a Békéscsaba Arcai című kiállításon, okostelefonok segítségével a Munkácsy múzeum egy kiállításán – virtuálisan legalábbis – egy mamutfej lógott le az épület homlokzatáról az akkor új technológiának köszönhetően. Alkalmazzuk a fényfestést. Számos arculatot terveztünk meg, többek között a Csaba ­Rádióét, a Városházi Estékét, a Körösök Völgye Natúrparkét, a Munkácsy múzeumét, a Csabai Médiacentrumét, a Hegyalja Fesztiválét, a Gyulai Várfürdőét. Részt vehettünk a Békés Megyei Önkormányzat címerének heraldikai szabályok szerinti visszaállításában, illetve nagy lendülettel fordultunk a színházi plakát- és kiadványkészítés, fotózás felé, és mi ­készítjük a Fővárosi Nagycirkusz vizuális megjelenésének nagy részét.

Az A-Team és Nyári Attila­ ­következő kihívása azon ­törekvésük, hogy még ­inkább a film, a mozgókép ­irányába fordulnak.

– A filmkészítésben az elmúlt években kipróbáltuk magunkat – hangsúlyozta.­ – A reklámfilmek mellett 2000-ben Közép-Békés – A sokszínű lehetőség címmel imázsfilmet forgattunk, komoly visszhangja volt az ecseri hagyományokról szóló filmnek, vagy a Pisti című alkotásnak, ami egy vak fiatal­emberről szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában