érettségi

2018.05.22. 11:25

Már Békésben is a szóbelikre készülnek a végzős diákok

Az írásbeli érettségik után a végzősök már a szóbeli­ vizsgákra készülnek. Békés­ megyei diákoktól és tanáraiktól­ érdeklődtünk ­arról, hogy milyen módszereik vannak erre. A legtöbben kihasználják a meghirdetett konzultációkat, de otthon különféle stratégiák szerint is készülnek.

Vásári Erzsébet

Véget ért az írásbeli érettségi vizsga idő­szaka. A végzős diákok most gőzerővel készülnek a szóbelikre, melyeket emelt szinten június 4-e és 14-e között, középszinten pedig június 18-a és 29-e között tartanak. A felkészítő tanárok a két vizsgaidőszak közötti hetekben konzultációkkal segítik a tanulókat.

Bencze Gréti, a gyulai Erkel Ferenc gimnázium diákja elmondta, a szóbeli vizsgára kiadott tételeket húsz napra osztotta fel magának. A nyolcvanból így naponta négyet tanul meg, majd a vizsgákat megelőző napokban újra átismétli őket, hogy minél mélyebb tudásra tegyen szert.

Hozzátette, hogy történelemből emelt szinten fog vizsgázni, erre harminc tételt kell megtanulnia június 13-ig, ezért erre fekteti először a hangsúlyt. Azt, hogy ebben az időszakban nem kell órákra járnia, egyrészt jónak tartja, mert nem kell korán kelnie, másrészt viszont hiányzik ­neki a társaság és a rendszer. Tanári segítséget a szóbelire angolból vesz igénybe, amiből heti egy korrepetálásra jár.

Kiss László, az Erkel gimnázium magyartanára elmondta, diákjaival módszeresen nézték át az utolsó évben a korábbi érettségi feladatlapokat, a teszteket és az esszéket is. A teszteket az órákon kivetítette az elektronikus táblára, és a tanulókkal együtt oldották meg azokat. Az esszéknél a forrásokat nézték végig, majd vázlatokat írtak belőlük közösen, mindenki hozzáadta saját ötletét, hogy mi szerint oldaná meg a feladatot.

A tanár hozzátette, hogy nemcsak az előző évek vizsgalapjaiból szemezgettek órákon, de átfogó ismétlést is tartottak az első három év tananyagából. Általában a fontosabb témakörökből és a közzétett érettségi tételekből kiselőadást kért a diákoktól. Véleménye szerint így nemcsak tanultak, hanem a beszédkészségük is fejlődött, és rutinosabb előadókká válhattak a vizsgákra. A vizsgák közötti időszakban két-három alkalommal tart konzultációt, attól függően, hogy ezt csoportja mennyire igényli. Az utóbbi lehetőséget minden tanítványának felajánlja, amellyel a legtöbben élnek is – tette hozzá Kiss László.

Juhász Ágnes és tanítványa, Tóth Kristóf az angol szóbelire készülnek. Fotó: Lehoczky Péter

Tóth Kristóf, a békéscsabai evangélikus gimnázium végzős diákja elmondta, az írásbeli vizsgák végeztével először is pihenni készül. Ezután újult erővel és motivációval vág majd neki a szóbeliknek. Hozzátette, hogy angolból már van egy előrehozott középszintű érettségije, amit 13. év végén tett le, de ezzel nem lett kevesebb tárgya, mivel idén emelt szinten vizsgázik majd az idegen nyelvből.

Kristóf felkészülési stratégiájának kidolgozásában angoltanárát kérte segítségül, emellett rendszeresen jár a meghirdetett konzultációkra is. Számára az angol tárgy a legfontosabb, így arra készül legjobban. Ezt otthon úgy teszi, hogy kedvenc sorozatait és filmjeit angol nyelven ­nézi. Amikor nem ismerős számára egy szó, arra szótárban keres rá, majd összekapcsolja a szövegkörnyezettel. A többi vizsgára a tételek kihirdetése után elkezdett készülni, így már az írásbelikre megtanulta ezeket, a megszerzett tudását ott is kamatoztatni tudta.

Juhász Ágnes, az evangélikus gimnázium angol szakos tanára a témával kapcsolatban elmondta, ő az utolsó évben végig céltudatosan készítette a diákjait az érettségire. Ezt egy, a diákjai körében végzett felméréssel kezdte. Arról kérdezte őket, hogy ki szeretne közép- és ki szeretne emelt szinten vizsgázni. Ő maga mindkettőnél kérdezőtanár is lesz. Az órákon való készülést a diákok igényeihez és az aktuális követelményekhez igazította. Az írásbeli vizsgák után a korábbi tanórák időpontjában várja a végzősöket konzultációkra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában