aluljáró

2018.04.03. 11:24

Olykor vízben járnak a bicerei aluljáróban: megoldódhat a gond

Évek óta jelent problémát a 44-es főút Gyula és Békéscsaba közötti szakasza alatt átvezető bicerei aluljáró állapota a helyieknek. A víz gyakran megáll az átjáróban, előbbi létesítményben a közelben élők már téglákat is leraktak, egyfajta hidat képezve, hogy lehetőség szerint száraz lábbal kelhessenek át az átjárón. A Magyar Közútnál ismerik a gondokat, és a munkaterület átadásával már elkezdődött a javítási munkák előkészítése.

Papp Gábor, [email protected]

– 2004 óta élünk a Bicere könyéki területen, és lényegében a probléma azóta fennáll, sőt, igazából a két város közötti négysávos út átadása óta – nyilatkozta lapunknak Szabó ­Attila. A családapa elmondta, évszaktól függetlenül általában havi egy, néha két alkalommal vízzel telik meg az aluljáró.

– Tetézi a gondokat, hogy akadnak, akik itt könnyítenek magukon, például jó néhány kamionos. Így azután nem csak egyszerűen arról van szó, hogy vizes lesz, aki megpróbál átkelni – tette hozzá. Szabó Attila kérdésünkre kiemelte, sokan laknak a területen, akiknek az életét alaposan megnehezíti a helyzet, és egyébként hasonló állapotok uralkodnak a Békéscsaba és Gyula között nagyjából félúton található pósteleki aluljárónál is.

Szabó Attila elmondta, havonta találkozik a problémával. Fotó: K. Z.

A bicerei átjárónál a közelben lakók már téglákat is letettek, hogy így biztosítsák az átkelést, de volt olyan időszak, amikor az sem segített, hiszen a víz ellepte a „hidat” is. Tegnapi ottjártunkkor a víz nagyobb része éppen visszahúzódott a bicerei aluljáróban, a pósteleki esetében ez kevésbé volt érzékelhető, ott az egyik feljárónál jobban felhalmozódott. Szabó Attila nem egy alkalommal motorján tolta át gyermekeit a vízzel teli aluljárón Bicerénél, hogy megóvja a ruházatukat.

– Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az aluljáró egyik oldalán már történtek javítások, és ott sokat javult is a helyzet – húzta alá, s elárulta, hogy megkereste a Magyar Közút munkatársait is a témában, és korrekt választ kapott az észrevételeire.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs szakemberei lapunk bicerei aluljáróval kapcsolatos kérdéseire kifejtették, a jánoszugi gyalogos átjáró feletti bal pálya hídnál tapasztalt vízmegállás társaságuk előtt is ismert meghibásodás.

– A vízmegállást a műtárgy és a műtárgy víztelenítését szolgáló záportározó ­közötti összekötő cső nem ­megfelelő szigetelése okozza – hangsúlyozták. – Az összekötő csövön keresztül a talajvíz bejut a műtárgyba. A hiba végleges megszüntetése érdekében a szükséges intézkedések már folyamatban vannak.

Mint megtudtuk, a hibát a jánoszugi (bicerei) gyalogos átjáró feletti jobbpálya hídnál alkalmazott műszaki megoldással azonos módon tervezik orvosolni.

– Azon dolgozunk, hogy a hibát mielőbb kijavítsuk, de a megoldás összetettsége miatt a munka pár hétig eltarthat – tették hozzá.

Egészen friss, tegnapi információ, hogy a 44-es számú főúton lévő jánoszugi gyalogos átjáró feletti balpálya híd és a záportározó medence közötti összekötő cső javítási munkái megkezdődtek, a munkaterület átadás-átvételi eljárása március 14-én megtörtént. A javítási munkák elvégzésének határideje május 15-e.

Mint a Magyar Közút kommunikációs szakemberei megerősítették, a vállalkozó tájékoztatása szerint jelenleg folyamatban van a javítási munka elvégzéséhez szükséges anyagok beszerzése, így a tényleges munkát várhatóan a jövő héten kezdik el. Amennyiben a munkavégzést akadályozó tényező nem következik be, úgy a javítás akár a jövő hét végén be is fejeződik. A fejlesztés végeztéig a területileg illetékes mérnökség az átjáró kezelési feladatait fokozott felügyelettel végzi, valamint a szükséges beavatkozásokat a vállalkozóval közösen megteszi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában