vonatközlekedés

2018.04.07. 10:17

Felújítják a vasúti pályát: több helyen vonatpótló buszok indulnak

A tavasz beköszöntével megkezdődnek a pályafelújítások az ország, így megyénk vasútvonalain is – írja a Viharsarok vasútja­ ­oldal. Békésben több helyen­ is ­vágányzárakra kell számíta­niuk az utasoknak, amelyek­ miatt módosulnak a menet­rendek és vonatpótló autó­buszok is közlekednek majd. A gerzsoltrain.hu címen elérhető internetes oldal részletesen összegyűjtötte a legfontosabb információkat.

Papp Gábor

A MÁV-START már tavaly tájékoztatást adott arról, hogy Mezőtúr–Szarvas–Orosháza állomások között végzett, nagy mennyiségű kőszállítás miatt 2017. december­ 10-től 2018. június 15-ig ­Mezőtúr és Szarvas, valamint Szarvas és Orosháza között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy egyes vonatpótló autóbuszok csak Orosháza és Kiscsákó között járnak. A járatokon a vasúti menetjegyek és bérletek egyaránt érvényesek, viszont a kerékpárszállítás a buszokon nem biztosítható. A Viharsarok vasútja ennek kapcsán kiemelte, a vágányzár oka, hogy az M44-es gyorsforgalmi építéséhez a nagy mennyiségű kőanyagot vonattal szállítják.

A Dunaújvárosból, Taksonyból, Délegyházáról és Kiskunlacházáról érkező szerelvényeket a Mezőtúr–Orosháza–Battonya vasútvonalon Szarvas állomáson, valamint a nyílt pályán Csabacsűd és Kardos, illetve Kisszénás és Kondoros között rakják ki. A portál külön érdekességként említette, hogy a Kisszénás–Kondoros vicinális kapott még egy utolsó­ esélyt. Ott ugyanis szünetel a személyszállítási szolgáltatás. „A rövid zsákvonal feléig újra fényesek a sínek, és mindennap minimum egy tehervonat érkezik” – írja a vasúti oldal.

Több megyei vagy a megyei közlekedést érintő vasúti vonalon is nehézkesebb az utazás, mint általában. Fotók: Lehoczky Péter

A szerelvények tolt menetben közlekednek Kisszénás felől. A másik nyílt vonali rakodó Csabacsűd és Kardos között helyezkedik el. Ide esténként fut be a tehervonat Mezőtúr felől, majd a kirakás után Orosháza felé távozik.

A következő vágányzár és vonatpótló autóbuszos pótlás éppen szerdától lépett életbe a Békéscsaba–Szeged vasútvonalon, és több mint két hónapig fog tartani. A MÁV-START tájékoztatása szerint a Szeged–Békéscsaba vasútvonalon végzett pályakarbantartási munkálatok miatt április­ 4-től június 15-ig Szeged és Hódmezővásárhely, illetve Szentes és Vásárhely között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Viharsarok vasútja ennek kapcsán kitért arra, hogy megkezdődött a Hódmezővásárhely és Szeged közötti TramTrain integrált villamos- és nagyvasúti rendszer alapjainak kiépítése a vasútvonalon, ami miatt ezen a szakaszon a pályát is átépítik. Később kialakítanak kétvágányú szakaszokat, valamint forgalmi ­kitérőket is.

Április 18-tól május 18-ig pályakarbantartási munkálatok miatt Békéscsaba és Vésztő­ között módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Sarkad és Vésztő között vonatpótló autóbuszok közlekednek a sötétített alappal jelölt menetrend szerint. Ezek a járatok a megszokottól eltérően Méhkeréken a szövetkezeti italboltnál állnak meg és a kötegyáni piactérig közlekednek. Ezenkívül igény szerint megállnak Vésztőn, a városháza és Kötegyán vasútállomás bejárati­ megállóhelyeknél is.

Pest felé is lesz átmeneti változás

A Viharsarok vasútja beszámolt egy jelentős menetrend-­módosításról is, ami a Lőkösháza–Békéscsaba–Szolnok–Budapest vasútvonalat érinti.­ Április 22-én, valamint május 5-én és május 6-án a Budapestről, a Keleti pályaudvarról közlekedő vonatok a megszokotthoz képest 30 perccel korábban indulnak majd. Ezért a szakaszon közlekedő távolsági vonatok által érintett összes állomáson számolni kell a már említett harminc perccel korábbi érkezéssel. A Lőkösházáról, illetve Békéscsabáról a főváros felé közlekedő távolsági vonatok pedig a békési megyeszékhelyről a megszokott indulási időkhöz képest 21 perccel később indulnak, illetve közlekednek tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában