tanyagondnok

2018.03.01. 15:18

A téli időszakban figyelnek a tanyákon, majorban élőkre is

A megye legtanyásabb települése körül, a kardoskúti pusztában jelenleg 177 fő él. Ebből negyvenen vannak azok, akik folyamatosan igénybe veszi a tanyagondnoki szolgálatot. Varga Pál tanyagondnok elmondta, a többieknek eseti jelleggel kell a segítség.

Cs. I.

– Két olyan tanyám van – az egyik 9 kilométer földút után, a másik 5 kilométer után közelíthető meg –, ahol egyedül élőhöz járok. Egyikük 80 év feletti, a másik középkorú. Velük napi telefonos kapcsolatban vagyok. Pénteken személyesen látogatom őket. A héten jártam minden olyan tanyán, ahol idősek élnek. Felhívtam a figyelmet a hidegre és megerősítettem az elérhetőségeimet náluk – sorolta Varga Pál tanyagondnok.

Mezőhegyes sajátos településszerkezeténél fogva – 13 lakott majorja van – szintén fokozottan figyel ezer olyan lakosára, akik a külterületen élnek, zömük nem összkomfortos körülmények között.

– Nagy úr a szokásjog. A szomszédság jelez. A minap is ez történt, azonnal a helyszínre siettünk, fát vittünk, begyújtottunk az idős embernél – mesélte Mitykó Zsolt. A polgármester kiemelte, a helyi rendőrőrs munkatársai gyakran járőröznek, Az önkormányzat szociális bizottsága hetente ülésezik, hoz döntéseket tűzifa kiutalásokról. A külterületen 5, a belterületen 3 mázsa jut egy-egy alkalommal a rászorulónak.

– A szociális tűzifából tudjuk, mennyi kell egy hideg téli szezonban, ám a visszaélések elkerülése érdekében inkább többször adunk kevesebbet, hogy az megfelelő módon, biztosan odajusson, ahol nagy rá a szükség. A ménesbirtokkal keretszerződésünk van, így tartalékunk mindig biztosított. Jelképes áron jutunk a fűtőanyaghoz – tájékoztatott a polgármester. Azt is elmondta, a városban nincs hajléktalanszálló, de a József Attila ÁMK – ha igény merül fel – fogadja a fázókat az extrém hidegben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában