fejlesztés

2018.02.11. 12:58

Több százmilliós beruházás kezdődik a gyerekekért

Az orosházi önkormányzat­ bruttó 250 millió forintot nyert a TOP keretében. Ez a nagyszabású beruházás lesz az első, ami a leghama­rabb elkezdődhet a városban. Az önkormányzat napközi otthonos óvodái – a ­Lehel utcai székhelyintézmény és a Könd utcai telephely – érintettek a fejlesztésben, és a református Forrás óvoda is pénzhez jutott.

Csete Ilona

Mindkét önkormányzati óvoda épületének az energetikai korszerűsítését elvégzi a kivitelező: új nyílás­zárókat építenek be, az épületek külső, illetve födémszigetelése is megvalósul. Új kazánok beépítésével megtörténik a fűtési rendszer korszerűsítése is, valamint megújul az épületek elektromos hálózata­. Elvégzik az intézmények akadálymentesítését, ­kicserélik a belső padlóburkolatok egy ­részét, illetve a Lehel utcai óvodánál parkolókat alakítanak ki.

– Az igényfelmérés után kiderült, hogy szükség volna bölcsődei férőhelyekre is – tájékoztatott Bojtor István alpolgármester. – Ezért a Könd ­utcai telephelyen 24 fős bölcsődei csoportszobát alakítanak ki. Itt megvalósul a tálaló­konyha felújítása is.

Azt már Barák Anitától, a városfejlesztési és városüzemeltetési iroda megbízott vezetőjétől tudtuk meg, hogy a beruházással kapcsolatos közbeszerzést elindították, várják az ajánlatokat. Ha sikerül első körben kiválasztani a kivitelezőt, akár már márciusban elkezdhetnék a munkát. Erre az esetre kész a logisztikai forgatókönyv is: a kivitelezések idejére elköltöznek az óvodások. A Köndön kezdődne a felújítás, onnan a Töhötöm utcai, egykoron óvodaként funkcionáló épületben – ez most nyugdíjasház – kapnak helyet a csoportok. A Lehel utcaiak már a felújított Könd utcai óvodába költöznek a felújítás idejére.

Jó hírrel kezdődik az év a Forrás Református Óvoda számára is. Szalkay Róbert, a fenntartó egyházközség lelkésze elmondta, bővítésre adták be a pályázatukat, amivel nyertek. Két telephelyen működik a 80 férőhelyes óvodájuk, a bővítés után a Táncsics utcán lévő nagycsoportosok beköltözhetnek a Lehel utcai, központi épületbe.

– Kinőttük a Lehel utcai ingatlant, ezért 2015. szeptember 1-től telephelyet hoztunk létre a református gyülekezeti­ ház átalakításával. Ott egy óvodai csoportunk van ideiglenesen. Kerestük a meg­oldást, hogy a három csoport újra egy épületben lehessen – tette hozzá az intézmény vezetője, Tóth Mónika.

Megtudtuk, a Forrás óvoda bővítésére és felújítására 270 millió 749 ezer forint támogatást nyertek az A foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő­ ­intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével című, TOP-os pályázattal. ­Három új csoportszoba létesülhet, s mindegyikhez tartozik majd mosdó, öltöző is. A meglévő épület is átalakul belülről.

– Nagy az örömünk: az új épületrészben tornaszobánk is lesz, ahol óvodásaink mozgásfejlesztését tudjuk meg­valósítani – tette hozzá a ­vezető óvónő.

Nyugdíjasház fogadja be az ovisokat

A Töhötöm utcai nyugdíjasház önkormányzati ingatlan, az ott működő civil szervezet működését a város támogatja.

– Ahol tudunk, mi is segítünk. Tagságunk jó szándékkal reagált a változásokra. Az épület tágas, van hely az ovisoknak. ­Nekünk az átmeneti időszakra­ megmarad két klubszobánk, ahol az eseményeinket, klubfoglalkozásainkat lebonyolíthatjuk – tudtuk meg Erős Károlytól, a nyugdíjasszervezet vezetőjétől.

A Forrás óvoda minden csoportja újra egy épületben lehet a bővítés után. Beküldött fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában