örökbefogadás

2018.02.04. 06:54

Évről évre többen jelentkeznek Békés megyében is örökbefogadónak

Évről évre nő azon családok száma, melyek örökbe fogadnának, ­főleg azért, mert vér szerinti­ gyermekük nem született, születhet – mondta Nyáriné Kőszegi Gizella örökbefogadási tanácsadó. Akik újszülöttet szeretnének, azoknak lehet, hogy négy-öt évet is várniuk kell.

Licska Balázs

– Nemrég egy újszülöttet hagytak a békéscsabai kórház babamentő inkubátorában. Többen jelezték a cikk hozzászólásában, hogy felnevelnék. Gondolom, ez nem bemondásra működik.

– Valóban nem – mondta­ Nyáriné Kőszegi Gizella, a ­Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) munkatársa.­ – Ahhoz, hogy valaki örökbe­ fogadó szülő legyen, a kérelem benyújtását követően alkalmassági vizsgálaton kell részt vennie. Így pszichológus ­vezetésével örökbefogadás előtti­ tanácsadáson és személyiségvizsgálaton, de megnézzük a jelentkező körülményeit­, életvitelét is, emellett egészségügyi szempontból szintén alkalmasnak kell lennie. Ha mind a három esetben alkalmasnak bizonyul arra, hogy örökbe fogadó szülő­ legyen, egy felkészítő tanfolyamon kell részt vennie. Ez eddig 21 órás volt, de idén év elejétől 40 órás. Ha azt sikeresen elvégzi, akkor az örökbefogadni szándékozó kérelmére megküldjük a gyámhivatalnak a szükséges dokumentumokat, és az eljárás lefolytatását követően határozatban születik döntés az örökbefogadásra való alkalmasságról. A döntés jogerőre emelkedésével kerülnek fel a kérelmezők az örökbefogadásra várakozók közé, jelentkezésük dátumával visszamenőleg. Egy várakozási időszak kezdődik a kiajánlásig.

– Békés megyében évente hányan jelentkeznek?

– Évről évre emelkedik a kérelmet benyújtók száma, harminc és negyven közötti­ ­házaspár, egyedülálló jelentkezik. Ennek oka főleg az lehet, hogy egyre több a gyermektelen házaspár, ők döntően olyanok, akiknek vér szerinti gyermeke nem született, születhet. Jelenleg nagyjából hetvenen várakoznak, néhány családnál most van folyamatban az engedélyeztetés.

Nyáriné Kőszegi Gizella örökbefogadási tanácsadó beszélt lapunknak a szabályokról Fotó: L. P.

– A várakozási időszak meddig tarthat?

– Ez több tényezőtől is függ, vannak befolyásoló körülmények. A jelentkezők megjelölhetik, hogy hány gyermeket szeretnének, örökbe fogadnának-e testvéreket; hogy hány éves, milyen nemű, származású gyermekre vágynak, és az egészségi állapotra is kikötést tehetnek. A várakozási idő tehát függ attól, hogy hány, a paramétereknek megfelelő gyermek adható örökbe. Békés megyében főleg három év alatti, egészséges vagy kisebb egészségi problémával rendelkező gyermekekre vágynak. Ha valaki újszülöttet fogadna örökbe, annak számítani kell arra­, hogy akár négy-öt évet is ­várnia kell. Egy és három év közötti gyermeknél ez az idő két-három év lehet. Békés megyében évente négy-nyolc újszülött adható örökbe a kórházból, ez az arány országos szinten jónak számít.

– A megyében évente hány gyermek kerül örökbefogadókhoz?

– Általában tizenöt-húsz, de tavaly például harminc volt. Ők főleg megyei jelentkezőkhöz kerültek. Ha azonban a megyén belül senki nem alkalmas, vagy nem vállalja az adott gyermek örökbefogadását, a megyei kiajánlás eredménytelen lesz. Ekkor a minisztérium közreműködésével más megyékbe történik meg a kiajánlás. Ha ­pedig egy gyermek hazai örökbeadására­ tett kísérlet nem vezet­ eredményre, akkor szó lehet nemzetközi eljárásról is. Ez ­főleg olyan esetekben fordulhat elő, ha a gyermekek elmúltak öt-hat évesek, esetleg egyszerre három, négy testvérről van szó.

– Jelenleg hány gyermek vár örökbefogadásra?

– Megközelítőleg hatvan. A szám megtévesztő lehet, ugyanis vannak, akik már javában benne vannak a tinédzserkorban. Csak azokat lehet örökbefogadhatónak, -adhatónak minősíteni, akiknek reális esélye van arra, hogy ez az eljárás sikerrel is jár, a többiek nevelőszülőknél maradnak. Egy gyermek többféle módon válik örökbefogadhatóvá, -adhatóvá. Például akkor, ha a bíróság megszünteti a szülők felügyeleti jogát, esetleg a vér szerinti szülő hozzájáruló nyilatkozatot tesz, de akkor is lehetséges, ha a szülő a jogszabályban meghatározott időközönként – és fontos, hogy önhibájából adódóan­ – nem tart kapcsolatot, életkörülményein, életvitelén nem változtat. Ki kell emelni azonban: az elsődleges cél az, hogy a gyermek a vér szerinti családban nevelkedhessen.

– Tabutéma az örökbefogadás?

– Egyre nyitottabb a társadalom. Ez talán annak is köszönhető, hogy egyre több családba kerülnek örökbe fogadott gyermekek, a szülők is egyre inkább képesek ezt felvállalni. Ők elfogadták, hogy ilyen módon lehet saját gyermekük, azt követően, hogy feldolgozták a gyermektelenséggel, a gyermekvállalás kudarcával együtt járó gyászt. Ez a képzésnek is köszönhető, ahol jelentős szerepet kap az, hogy erről beszélni­ kell. A gyermeknek is tudnia kell, hogy örökbe fogadták; a többéves utánkövetés során segítünk a családnak, hogy ezt miként tudassák a kicsivel, az életkorának megfelelően, például mesével. Az első pillanattól kezdve érdemes mondogatni, mennyire örülnek neki, annak, hogy rátaláltak. Ki kell emelnem azt is: soha nem a leendő szülőkhöz keressük a gyermeket, hanem mindig a gyermekhez a szülőt. A jelentkezési sorrendet is figyelembe véve, négy-hat lehetséges család közül választ ki egyet a több szakemberből álló csapat.

Tévhit, hogy a szülőknek nem lesz saját gyermekük, mivel az örökbefogadott is annak számít Illusztráció: Shutterstock

Szív szerinti gyermek lesz

Főleg a meddőség, illetve­ a kezelések sikertelensége­ miatt döntenek a házas­párok az örökbefogadás­ mellett – mondta egy leendő­ örökbe fogadó anyuka­. Hozzá­tette, hogy ők is hasonló­ cipőben járnak, és már a meddőségi kezelések ­során elgondolkoztak a ­lehetőségen. Hangsúlyozta­, nem volt nehéz meghozni­ ezt a döntést, hiszen nem egy lemondásról, valaminek a feladásáról van szó, csupán ­arról, hogy átértékelték a helyzetet. Két, esetleg három gyermeket fogadnának örökbe.

– Az emberek fejében nagy a zavar, például nincsenek­ tisztában azzal, hogy mi a különbség az örökbe fogadó­ és a nevelőszülő között – folytatta.

A tapasztalata szerint az emberek 80 százaléka pozitívan­ reagál, ha kiderül, hogy örökbefogadást terveznek, van viszont 20 százalék, aki elkezd tanácsokat osztogatni­, hogy miként lehetne teherbe­ esni. Ők nem veszik figyelembe azt, hogy ezt a rögös­ utat végigjárták és végül ­valami mellett elhatározták magukat. Aláhúzta azt is: tévhit, hogy nem lesz saját gyermekük, mivel az örökbefogadott is annak számít, nem csak a vér szerinti.

– Nőként azt gondolom, hogy csodálatos lehet gyermeket szülni, azonban úgy vélem, hogy örökbe fogadni­ is az – emelte ki, kifejtve­, hogy nekik nem vér, hanem­ szív szerinti gyermekük lesz. Hozzáfűzte, hogy a várako­zás időszaka nehéz, de igyekeznek azzal könnyíteni, hogy – mivel újszülöttet szeretnének – időről időre megveszik a babakelengyéhez szükséges dolgokat, valamint a sorstársakkal is kapcsolatot tartanak a közösségi portálon. Kifejtette, hogy az állami rendszer mellett sokan jelentkeznek civil szervezeteknél is az örökbefogadás érdekében.

Nyílt és titkos örökbefogadás – jogában áll tudnia

Létezik úgynevezett nyílt és ­titkos örökbefogadás is. A titkos­ esetében a vér szerinti­, az örökbeadó és az örökbe­ ­fogadó szülők nem ismerik­ egymást, a nyílt esetében ­viszont igen, közösen tesznek hozzájáruló nyilatkozatot a gyermekkel kapcsolatban.

Lényeges, hogy a gyermeknek joga van tudni, hogy őt örökbe­ adták, örökbe fogadták. 14 éves kora után adatot kérhet­ a gyámhivataltól a vérségi származására vonatko­zóan, hogy élnek-e a szülei, vannak-e­ testvérei. Ilyenkor a szervezetek felveszik a kapcsolatot a szülőkkel, esetleg testvérekkel, hogy kiadhatók-e róluk az adatok­.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában