Menet

2018.01.05. 17:41

Végegyházi vonulás lincshangulatban

Feszült volt a helyzet Végegyházán csütörtökön este, ahol a művelődési házban tartott gyűlés után Vajda Norbert jobbikos polgármester javaslatára az utcára vonult többtucatnyi ember. Lincshangulatról, lökdösődésről beszéltek lapunknak helybéliek.

Csete Ilona [email protected]

Nem volt határozatképes az a képviselő-testületi ülés, amit Vajda Norbert jobbikos polgármester hívott össze a helyi művelődési házba csütörtök estére. A képviselő-testület tagjai jelezték, nem jelennek meg, politikai kampánygyűlésnek minősítették azt. A távol maradók javasolták, ugyanabban az időpontban a polgármesteri hivatalban hívjanak össze ülést a 2018. évi közfoglalkoztatási program újratárgyalása című napirenddel. Végül a művelődési házban megjelent hallgatóság előtt a polgármester adott tájékoztatást megválasztása óta végzett munkájáról, a testület és a közötte kialakult konfliktusokról. Vajda Norbert lapunknak elmondta:

– Tájékoztatóm után felfokozott volt a hangulat. Én hívtam utcára az embereket. Ám a jelenlévők részéről a hangoskodáson kívül atrocitás nem történt.

Az emberek elsőként Paulik Katalin független alpolgármester háza elé vonultak. – Kiabáltak, ordítoztak a házam előtt ,,Te mocsok, szemétláda, gyere ki!”. Vajda Norbertet és pár ismerős arcot láttam, telefonon értesítettem a rendőrséget. Percekig skandáltak, majd elvonultak – elevenítette fel a történteket az alpolgármester, aki szerint akkor durvult el a helyzet a település vezetője és a testületi tagok között... – ... amikor a faluban megjelent december 31-én az a szórólap, amelyen gyaláz, rágalmaz és a lakosságot a képviselő-testület tagjai ellen uszítja a polgármester.

A tömeg Király Sándorék (független) házához is elment.

– Rablók vagytok, tönkretettétek Végegyházát. Megölünk benneteket – ezt kiabálták, valóságos lincshangulat alakult ki. A feleségem kiment, jelezte, két kisgyerek van a házban. Vajda Norbert csak nevetett. Én a tiszteletdíjamat támogatásokra ajánlottam fel, s lett Figura Ferenc társammal közös vállalásunk nyomán a világháborúk hőseinek emlékmű, meg lélekharang is. Érthetetlen az, ami a faluban történik – tette hozzá.

Cséfán Jánosékhoz (Fidesz-KDNP) fél 7-re ért a tömeg. – A feleségemmel, a fiammal kimentünk. A nejem kérdőre vonta Vajda Norbertet, mire való ez a viselkedés, de ő csak mosolygott, láttam az önvédelmi mozgalom tagjait is. A felségem kérte, ne videózzák, ne fotózzanak. Elismerem, nem pozitív jelzőkkel illettem a polgármestert, hiszen feszült pillanatok voltak, féltettem a családomat.

A közfoglalkoztatás érzékeny téma

– Idén 35 közfoglalkoztatott dolgozik. Én a munkaügyi központban bejelentettem, hogy 2018-ban növeljük a közmunkaprogramban résztvevők számát. December 16-án, a testületi ülésen erről tájékoztattam a képviselőket. Ám ez nekik nem tetszett. Szerintem ez szociális érzéketlenségre vall – nyilatkozta Vajda Norbert. Megkérdeztük az alpolgármestert, a képviselők miért a 26+2 fő mellett voksoltak?

– Mi meghallgattuk a közmunkásokat irányító két érintettet, kikértük a véleményüket. Ez a reális szám. Eddig sem volt könnyű a programba bevonni embereket, a folytatásban is lehetnek nehézségek – reagált Paulik Katalin.

Feljelentéseket tettek

Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, két bejelentést kaptak csütörtök kora este Végegyházáról. A rendőrök a helyszínen meghallgatták a bejelentőket. A Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság vizsgálja, hogy történt-e bűncselekmény vagy szabálysértés. Pénteken az a három képviselő (Paulik Katalin, Király Sándor, Cséfán János), akiknek a háza elé vonult a tömeg, felkereste a Mezőkovácsházi Rendőr-kapitányságot és feljelentést tett. A rendőrség vizsgálja a feljelentések tartalmát.

Vajda Norbert polgármester a Békéscsabai Rendőrkapitányságon járt tegnap és tett feljelentést sikkasztás, okirat-hamisítás, hűtlen kezelés gyanúja miatt.

Cséfán János, Paulik Katalin, Király Sándor települési képviselő feljelentést tett a történtek miatt. A szerző felvétele

Az előzményekről ebben a cikkünkben írtunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában