Adózás

2018.01.09. 13:59

Növekedett az adófizetési hajlandóság a NAV szerint

Az adókulcsok csökkentése és a kedvezmények növelése mellett is sikerült az adófizetési hajlandóságot növelni, valamint sikerült kevesebb bírsággal több bevételt beszednie a NAV-nak – derült ki az adórendszer koncepcionális átalakításáról és az idei év adótörvények változásairól szóló előadásokból, melyeket a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai tartottak kedden a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara konferenciatermében.

Nagy-Laczkó Viktória, [email protected]

A kamarai rendezvényen az első meghívott előadó Kovács Tamás, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóság igazgatója az elmúlt években elért eredményeket ismertette, majd kitért a fő feladataikra, vagyis az adótudatosság ösztönzésére és az ügyfélközpontú hatóság megteremtése.

– Széles körben felvettük a kapcsolatot megyei iskolák vezetőivel, kamarákkal, ahol az adókötelezettségek témával kapcsolatban fogunk előadásokat tartani, hiszen nagyon fontos, hogy a gyerekeket már fiatal korukban hozzászoktassuk ahhoz, hogy milyen kötelezettségeik vannak.

Fokozatosan fogjuk bevezetni ezeket az oktatásokat, jellemzően az osztályfőnöki órákon, és azon diákokra koncentrálunk első körben, akik hamarabb kezdenek majd el adózni – árulta el Kovács Tamás, aki ezt követően a bírságok számának csökkenésére hívta fel a figyelmet. Elmondta, három év alatt az egyötödére mérséklődött a mulasztási bírságok száma, és a csökkenés ellenére sikerült teljesíteni a kívánt bevételt.

Kovács Tamás azt is hangsúlyozta, hogy az adóhivatal továbbra is a gazdaságfehérítés és a tudatos adózás terjesztését tekinti fő feladatának, ahogy fogalmazott „a gazdaságban mozgó bevételeket minél szélesebb körben adózás alá kell vonni”. Majd emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy az ehhez szükséges eszközrendszer kiszélesedett az elmúlt években. Végül az adózás rendjének újraszabályozása eredményeként megemlítette, hogy a gazdaságban egyre többen adóznak, egyre többen vállalják a kötelezettségeiket.

– Olyan kedvező adókulcsok és adókedvezmények vannak ma Magyarországon, hogy nem éri meg felvállalni a kockázatot. A bevezetett koncepcionális változások több mint 600 milliárd forint plusz bevételt jelentettek ebben az évben, és több mint 13 ezer milliárd forintot a tavalyi esztendőben. Ez 5 százalékkal magasabb a korábbi években beszedett adónál, ami azt jelenti, hogy az adókulcsok csökkentése, a kedvezmények növelése mellett is sikerült az adófizetési hajlandóságot növelni, és sikerült kevesebb bírsággal több bevételt beszedni – mondta el a NAV megyei igazgatója.

Az adótörvények változásáról is szó volt

Ráfi Péter, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóság Ügyfélkapcsolati Osztályának osztályvezetője az idei esztendő adótörvények változásait ismertette. Elmondta, hogy ezentúl a kisadózó vállalkozások tételes adójának alanya lehet az ügyvédi iroda is, majd a főállású kisadózó fogalmának módosulására is rávilágított, mely szerint január elsejétől nem számít főállású adózónak a KATA szempontjából az, aki nappali tagozaton folytat tanulmányokat, legyen szó akár közép-, akár felsőfokúról. Megemlítette, hogy nőtt mind a főállású kisadózó, mind a magasabb összegű tételes adót fizető kisadózó ellátási alapja. A kisvállalati adózási formáról pedig azt mondta, egyre népszerűbb a lakosság körében, ami egyrészt annak köszönhető, hogy az adó mértéke 14-ről 13 százalékra csökkent.

A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában