Adomány

2018.01.29. 17:42

Korszerű technikával mentenek életeket az orosházi kórházban

A Szeged-Csanádi egyházmegye közel 4 millió forintot adományozott tavaly az orosházi kórháznak műszerek beszerzésére.

Cs. I.

A szakma igényeit mérlegelve úgy döntöttek, vásárolnak egy nagyfrekvenciás bipoláris szövetegyesítő rendszert. A látványos bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón dr. Duray Gergő főigazgató elmondta, a fennmaradó összeget – a Kórházi Alapítvány 2017-es kórházi jótékonysági báljának a bevételéből – kiegészítve pedig egy nagy értékű defibrilátort is beszereztek, e két eszközzel a gyógyító munka hatékonyságát még magasabb szintre emelve.

A kórház központi technológiai tömbjének a földszintjén – ahol dr. Kiss-Rigó László püspök képviseletében megjelent Iványi László esperes-plébános is – a szakdolgozók interaktív bemutatója szemléletesen igazolta, hogy a gyógyítók mindennapjaiban e két korszerű műszer használata mennyire fontos. Az újraélesztést bemutató csapat előtt dr. Hegedűs Attila szakorvos kiemelte: a modern, mobil, integrált monitor funkcióval felszerelt életmentő eszközt az intenzív és a sürgősségi osztály dolgozói is használják.

Dr. Dankó Alpár és az emelt szintű központi újraélesztő csapat bemutatta az új eszközt. Fotó: Imre György

Egy esetet is szimuláltak. A feltételezések szerint a középkorú férfi mellkasi panasszal érkezett a sürgősségire. A laikus észlelés után a szakdolgozó megállapította a keringés és a légzés hiányát, majd nagy érdeklődés mellett megkezdődött az alapfokú újraélesztés. Utána megjelent az emelt szintű központi újraélesztő csapat a modern eszközzel.

– Hazánkban a korai hirtelen halálesetek száma jelentős, ezért is jut fontos szerep az ilyen műszereknek – tette hozzá dr. Hegedűs Attila, miközben dr. Dankó Alpár főorvos irányításával sikeres újraélesztést hajtottak végre a képzeletbeli betegen.

Dr. Sahin-Tóth Gábor műtővezető főorvos a modern sebészeti vágókés műtéti körülmények közötti használatát illusztrálta, miközben arról beszélt, hogy ez az eszköz a szakemberek kezében időmegtakarítást is eredményez.

– A hasüregben végzett műtétekkor az eltávolítandó szervek ereit régen lekötéssel láttuk el. A speciális kés használatával rövidül az operáció ideje, kisebb a vérveszteség, csökken a vérfelhasználás, gyorsabb a felépülés – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában