Hajléktalanszálló

2018.01.30. 14:44

Konténerek jelentik az átmeneti otthont

Lakókonténerekben alakítanak ki átmeneti szállást a fedélnélkülieknek a békéscsabai, Gyár utcai hajléktalanszállón. Ezek közül hat megérkezett az elmúlt napokban, ­illetve további három érkezik, várhatóan jövő hét kedden. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a közeljövőben – napokon, heteken belül – helyezik üzembe az épületeket.

Licska Balázs

Eddig hat lakókonténer érkezett meg, további három pedig várhatóan kedden fut be a Gyár utcai hajléktalanszállóra. Az összesen kilenc lakókonténerben ­három lakószoba kap helyet – az egyik akadálymentesített lesz, ami eddig nem volt megoldott –, huszonnégy férőhellyel – mondta lapunknak a helyszínen Hild-Balogh Barbara szakmai egységvezető, a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ munkatársa.

Hozzátette, hogy a lakókonténerekben a férfiaknak alakítanak ki átmeneti szállást, ahol egy évig tartózkodhatnak, de ezt az időt akár meg is lehet hosszabbítani. A jogszabály szerint egy fedélnélkülinek négy négyzetmétert kell biztosítani, ami eddig a főépületben nem volt adott, a lakókonténerben viszont az lesz.

– Komfortosabb körülményekre számíthatnak majd a hajléktalanok – folytatta. Jelen­leg a főépület telített, a férfiak számára az átmeneti szállás ­tizenhét férőhelyes, ahol most tizenhatan élnek, összesen két tusoló és egy mosdó áll rendelkezésükre. A lakókonténerek révén viszont nyolc emberre jut majd egy tusoló és egy mosdó.

Herczeg Tamás, a város szociális tanácsnoka elmondta: a ­lakókonténerek beszerzésére az önkormányzat 40 milliót különített el a tavalyi költségvetésében. Emellett tervezik azt is, hogy nemcsak a férfiak, hanem a nők számára is vásárolnak ­lakókonténereket, illetve egy közösségi teret is kialakítanak. Ennek érdekében benyújt a város egy úgynevezett EFOP-os pályázatot, ha lesz rá lehetőség. Amennyiben az elképzelés zöldutat kap, egy 100 millió forintos fejlesztés valósulhat meg.

Hild-Balogh Barbara és ­Herczeg Tamás jelezték: a lakó­konténerek beszerzése egyrészt azért fontos, hogy megfelelhessenek a jogszabályi követelményeknek, másrészt azért, mert így a főépületben hely szabadul fel. Ott lehetne kialakítani az éjjeli menedékhelyet, ami hivatalosan most nincs a városban – a mosásra, tisztálkodásra igénybe­ vehető nappali melegedőt szokták megnyitni éjszakára is –, ugyanakkor annak biztosítása kötelező feladat.

– Jelenleg hét nő lakik az átmeneti szálláson, a lakókonténer révén nyolc férőhely lenne biztosított – ecsetelte a szakmai egységvezető. Hozzátette, hogy a nappali melegedőt hatan-­heten veszik igénybe rendszeresen, az időjárástól és a hangulattól függ, hogy bent maradnak-e éjszakára. Az utcai szociális munkások több mint egy tucat fedélnélkülivel vannak kapcsolatban, konzervet, lángosjegyet, meleg teát, takarót és plédeket adnak nekik.

Hozzáfűzte: minden alkalommal jelzik a hajléktalanoknak, hogy vegyék igénybe az intézmény által nyújtott szolgáltatásokat, de erre nem kényszeríthetnek senkit sem.

Herczeg Tamás: van kitörési pont

Herczeg Tamás elmondta, hogy a hajléktalanellátásban a krízisidőszak november elejétől április végéig tart. A város 1,1 ­millió forintot fordított arra, hogy ­novemberben és decemberben egy tál ételt – akár konzervként – biztosítsanak a hajléktalanoknak. Januártól áprilisig pedig egy, a Hajléktalanokért Közalapítványhoz beadott, nyertes­ pályázatnak köszönhetően segíti­ a nehézsorsúakat ugyanilyen formában a családsegítő és gyermekjóléti központ.

– Ki kell emelni, hogy van kitörési lehetőség a rászorulóknak Békéscsabán – folytatta a város szociális tanácsnoka. Elmondta, hogy a Békési úton kialakítottak lakásokat olyanoknak, akik felelősek, akik az önálló életvitelre törekszenek.

Hozzátette, a közfoglalkoztatási programokon belül a megyeszékhelyen zajlik egy országos mintaprojekt, amiben 15 hajléktalan számára biztosítanak munka- és egyben jövedelemszerzési lehetőséget. Ők virágpalántákat nevelnek, virágágyásokat gondoznak, betonelemeket gyártanak, szociális célú tűzifát kugliznak, hasogatnak.

Herczeg Tamás tanácsnok és Hild-Balogh Barbara szakmai egységvezető mutatta a lakókonténereket. Fotó: Imre György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában