ösztöndíjprogram

2018.01.14. 15:22

Játékosan fejlődhetnek tovább a család tehetséges csemetéi

Hogyan talál egymásra egy mezőkovácsházi, hat gyermeket nevelő család és egy híres kozmetikai cég? S hogy miként lepi meg az egyik a másikat egy értékes fejlesztőjátékokat tartalmazó csomaggal? Eláruljuk. Kell hozzá egy óvónő, aki jól ismeri a családot, ráadásul pályázatírásban is jeleskedik. A Lukóczki család 50 ezer forint értékű játékcsomaggal gazdagodott, és az egyik óvodás kislány azóta mancalabajnokságot is nyert.

Csete Ilona, ilona

Az Óvodapedagógusok Országos Szakmai Egyesülete és az Óvodapedagógusok Országos Tehetségsegítő Tanácsa egy kozmetikai céggel közösen Karolj fel egy családot címmel ösztöndíjprogramot indított a nehéz körülmények között élő, átlagon felüli adottsággal, motivációval rendelkező­ gyermekek differenciált fejlesztésének a biztosításáért. ­Erre a felhívásra érkezett Szűcs Judit óvónő pályamunkája, aki a Lukóczki családból Dominikának, Botinak, Viviennek is volt óvodapedagógusa. Gerdának két évig volt óvó nénije, Bence és Lili pedig most jár a csoportjába.

– Szerencsés helyzetben vagyok, a családot évek óta ismerem. A 2013 óta működő ­Töprengő logikai-matematikai tehetségműhelybe 2017 tavaszán került Gerda, s az év végi mancalabajnokságot (a mancala egy kétszemélyes táblajáték – a szerk.) már megnyerte – sorolta a Négy Évszak Óvoda és Bölcsőde tehetségműhelyét vezető Judit.

– Mivel nagy családról, sok gyermekről van szó, a megnyert ösztöndíjból igyekeztem olyan játékokat válasz­tani, amelyekkel nem csupán a tehetségcsírát mutató Gerdát, hanem általa a többi gyermeket is fejleszteni tudom. Így a megvásárolt játékok segítségével lehetőség van az óvodában elsajátított ismeretek kiegészítésére, elmélyítésére otthon is. Az iskolások régi vágya volt a Monopoly, a kicsik elmélyülten legóznak, de a nagyobbak is szeretik megvalósítani ötleteiket a Geomaggal, s a szülőket is bevonva bármelyik játék alkalmas a szabadidő igényes eltöltésére.

A Furfangos Labirintussal a térbeli tájékozódóképesség, a logikus gondolkodás, a másik gondolkodásába, helyzetébe való beleélés képessége is fejlődik. Minden játékban átélhetik a próbálkozások örömét. Ha úgy alakul, egyedül vagy párban, kicsik és nagyok játszhatnak együtt is – sorolt néhány példát a ­játékcsomagból az óvónő. Mint fogalmazott, a közös játék során erősödtek a testvéri­ kapcsolatok, a sikerélmény következtében nőtt a gyerekek önbecsülése, s ez pozitívan hatott önbizalmukra.

A 31 esztendős anyuka, ­Kolasovszki Laura nevetve­ hozzátette: azt is írjuk le, hogy neki is van ám hat lánytestvére. Igaz, ekkora családot ő nem tervezett, de így alakult párjával az életük az elmúlt 15 év alatt.

– Dominika tizenkét éves, Botond nyolc-, Vivien hét-, Gerda hat-, Bence négy-, Lili pedig háromesztendős. Nem veszem igénybe a főállású anyaság lehetőségét. Dolgozom, a gyerekekkel együtt indulok én is. Alig kell már öltöztetni a kicsiket, ők is önállóak, önállósodnak. A nagylány kivételével a kicsiket oviba­, iskolába kísérem – sorolta a mindennapok reggeli ritmusát az anyuka. A délután a tanulásé, a játéké, miközben Laura a vacsorát készíti.

– A mágneses és a labirintusjátékot nagyon szeretik, ahogy a legót is. Gerda különösen ügyes, ő valamennyivel szeret játszani. Judit néni megtanította őket monopolizni­ is – árulta el az anyuka.

Az anyuka, Kolasovszki Laura is megtanulta a játékszabályokat Szűcs Judit óvónőtől. A szerző felvétele

Fontos képességekre alapoznak

A tehetségnevelés fontos feladata többek között a nyitott, rugalmas, önállóan gondol­kodó, merészen vállalkozó, életkedvvel teli embertípus kiművelése. Ennek az elérésére kiválóan alkalmazhatók a ­képességfejlesztő játékok. A játékok fontos képességeket fejlesztenek: figyelem, ­emlékezet, lényegkiemelés, összehasonlítás, előrelátás, tervkészítés, folyamatban való gondolkodás, képzelet, kreativitás, idővel való gazdálkodás, koncentráció, kudarctűrés, szem-kéz koordináció, finom motorika.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában