Vándorkiállítás

2024.05.27. 14:01

Tudomány és a hit - a világ sokszínű megismerése a cél

Bibliai kőzetkiállítást nyitottak meg Orosházán, a református gyülekezeti házban. Az újszerű kezdeményezés vándorkiállítás, ötödik és egyben utolsó helyszíne Orosháza.

Bakulya Mihály

Ennek az új, kreatív kezdeményezésnek az a célja, hogy bebizonyítsa, a hit és a tudomány egymást kiegészítve segítik a világ megértését. Az idei tanévben indította el az SZTFH Földtani Szolgálata az ismeretterjesztő vándorkiállítást, összekapcsolva a Biblia és a tudomány világát értékes ásványokon keresztül.

vándorkiállítás
A gyerekek érdeklődését felkeltették a kőzetek. 
Forrás: A szerző felvétele

Kecskemét, Cegléd, Alsóörs, Mezőtúr után érkezett a földtani szolgálat anyaga az orosházi református gyülekezeti házba. A tárolókban sorakozó valamennyi ásvány mellett egy-egy rövid bibliai idézet segít az ásványok és a bibliai történetek közötti kapcsolat megértésében.

A kiállítás megnyitóján Víghné Pintér Lilla igazgató úgy fogalmazott, ez a kiállítás egy különleges lehetőség arra, hogy közelebb kerüljenek a diákok Isten teremtett világához, és jobban megértsék azokat a történeteket, amelyeket a Szentírás lapjain olvasnak.

Orosháza az utolsó állomása a vándorkiállításnak. 
Fotó: Fotó: A szerző felvétele

– Ma olyan ásványokat láthattok, amelyek segítenek elképzelni a bibliai idők világát. E kövek között megtaláljuk azokat, amelyekről a Biblia is említést tesz, például a Sínai-hegy gránitját, ahol Mózes megkapta a tízparancsolatot, vagy Dávid és Góliát történetében szereplő sima kavicsokat. Különleges ajándék számunkra, hogy ezek az ásványok itt vannak közöttünk. Segítségükkel jobban megérthetjük, hogy a bibliai történetek nem csupán mesék, hanem valós események, amelyek valódi helyeken történtek. Ahogyan az ásványok állandóak és szilárdak, úgy Isten szava is örök és megváltozhatatlan.

Szalkay Róbert tartott áhítatot, majd dr. Péterdi Bálint a kiállítás anyagával - ásványtani szempontból - ismertette meg a diákokat.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában