siker ománban

2018.01.25. 06:53

Az újkígyósi zsoké, Makoviczki Ákos megmutatta a világnak

Útlevele sem volt az újkígyósi zsokéjelöltnek, amikor felkérték az ománi­ ­versenyre. Gyorsított eljárásban végül napok alatt elkészült az okmány, így Makoviczki­ Ákos ­kiutazhatott az arab telivérek világsorozatára, a HH Sheikh Mansoor Festivalra, ahol harmadik helyezett lett az apprentice (zsokéjelölt) versenyben.

Nagy-Laczkó Viktória

Makoviczki Ákos neve ismerősen csenghet olvasóinknak. Ő az a fiatal, aki Fáni nevű ­pónijával megnyerte 2016-ban Budapesten, a Hősök terén rendezett Nemzeti Vágta Kishuszár verseny döntőjét. Az akkor 16 éves Ákos már számos nemzetközi sikert ért el fiatal kora ellenére, és a felnőttek között is bizonyított galoppban. Az újkígyósi zsokéjelölt egy újabb versenyen mutatta meg tehetségét: Ománban, az arab telivérek világsorozatán, azaz a HH Sheikh Mansoor Festivalon kapaszkodott fel a futam végén az elő­kelő harmadik helyre, úgy, hogy a szoros küzdelem előtt jóformán alig tudott gyakorolni.

Makoviczki Ákos (balról a második) több versenyen bizonyította tehetségét Fotó: MTI/Mohai Balázs

– Eltörtem az ujjam egy szerencsétlen balesetben, rácsukták a kezemre a konténerajtót még októberben. Hat hét után, január 5-én vették le a gipszet az alkaromról. A történtek ­miatt nem tudtam lovagolni, sőt, a versenyről is csak az indulás előtt néhány nappal szereztem tudomást, amikor felhívtak a Kincsem Parktól, hogy csatlakoznék-e a magyar csapathoz – mondta el Ákos, akinek kedve volt, de útlevele nem. – Ezidáig nem volt szükség útlevére, mivel csak a schengeni övezeten belül álltam rajthoz. Egy gyorsított eljárásnak köszönhetően nagyon hamar elkészült az útlevelem, és már indultunk is a Közel-Keletre.

Az újkígyósi fiatal sikereit­ többek között a gyakorlással eltöltött rengeteg idő alapozta meg. Ákos minden reggel öt órakor ébred, és naponta nyolc-tíz lovat is megül. Kitartásának és szorgalmának köszönhetően a szezonban szinte minden vasárnap elrajtol a Kincsem Park versenyein.

Felnőttek között

Makoviczki Ákos 2000-ben született Békéscsabán, az újkígyósi általános iskolába­ járt, jelenleg Dunakeszin az alagi zsokéiskola tanulója­, a lótartó-, lótenyésztőszakma elméletét Vácott sajátítja­ el a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakközépiskolában. ­Pónigaloppban háromszoros Békés megyei bajnok, de nagy nemzetközi versenyeken is jól szerepelt: Pozsonyban bronz-, Prágában ezüst- és bronzérmet szerzett. Szintén sikereket ért el póniháton a világkupán, kétszer lett második a budapesti Papp László­ Arénában megrendezett bajnokságon. A Nemzeti­ Vágtán volt már negyedik és hatodik, és 2016-ban első lett. A Kincsem Parkban már a felnőttek között versenyez. Hobbija a kézilabda, amíg nem került el Vácra, Dunakeszire, Balogh József kezei alatt játszott Újkígyóson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában