frissítve

2018.04.17. 11:20

Kétsopronyi csecsemőgyilkosság: a községgazda találta meg a holttestet

A rendőrség gyanúja szerint édesanyja ölte meg azt a csecsemőt, akinek a holttestére földmunkák közben bukkantak rá hétfőn délután. A kétsopronyiak döbbenten állnak a történtek előtt.

Nyemcsok László

Szokásos kedd, reggel nyolc óra, Völgyi Sándor polgármester testnevelőként edzést tart a helyi futballpályán. A gyermekek önfeledten futballoznak, de a tanár úron látszik, nem sokat aludt.

– Mindenkit megrázott a tragédia, döbbenten állunk a szörnyű események előtt – emeli ki. – A nevelőszülőknek és a két gyermeknek, akik anyjukkal éltek, amiben csak tudunk, segítünk.

Az újszülött kisfiú holttestére egy kétsopronyi lakóház kertjében Timár István községgazda talált rá.

– Az édesanya a polgármesteri hivatalban dolgozott közfoglalkoztatottként, és a nevelőapja kért meg, hogy a nem túl jól sikerült szántás után a rögöket törjem fel, majd boronáljam el a talajt. Egyre mélyebbre mentem, és akkor ért a borzalom – magyarázza a községgazda, akin látszik, éjszaka egy percet sem aludt. A traktorülésből időnként hátranézett a boronára, és ekkor látta meg a csecsemőt, akit először játék- vagy rongybabának hitt. Odamenve látta, hogy egy újszülött kisfiú, akin rajta a köldökzsinór. Azonnal hívta a 112-t.

Timár István községgazda boronálás közben találta meg a halott kisbabát. Fotó: Lehoczky Péter

– Idejött az anya nevelőapja is, mert az ő kérésére végeztük a munkát, és lucernával akarta bevetni a mintegy 400 négyzetmétert – mondja Timár István, aki az eset hatása alatt, érthetően nem is akar többet beszélni. Ennyit sem mondott volna el, de úgy érzi, kötelessége Kétsoprony lakosságának megtudni, mi történt, ő mit élt át, és mit tud az ügyben.

Keressük a házat, egy közelben lakó megmutatja. És beszél, de név nélkül.

– Érdekes történet a Marcsié – mondja. – Nevelőszülők fogadták be, tették a családjuk részévé a lányt és ikertestvérét, valamint még egy fiút. A nevelőszülők egész életüket becsülettel dolgozták le Kétsopronyban. Az utcában meghalt egy néni, és a nevelőszülők vettek Máriának egy házat. Itt lakott két gyermekével. Egy kislányt a nevelőszülők járattak iskolába. Három gyermek más nevelőszülőknél él. A hetedik volt a megölt, elásott kisfiú.

Becsöngetünk egy közeli házba az utcában, Priskinné Kovács Erika nyit ajtót. Természetesen nem szívesen, de elmondja, amit tud. Mária asszony tavaly júliusban költözött a közeli házba. Köszöntek egymásnak, de nem tartottak kapcsolatot.

Priskinné Kovács Erika. Fotó: Lehoczky Péter

 

– A hétfő délután szörnyű volt, mert nem tudtuk, hogy mi történt, de sorra jöttek a rendőrautók – ecseteli. – Aztán értesültünk a szörnyűségről. A férjem volt az egyik hatósági tanú, tehát az egész folyamatot végigkövettük.

Rákérdezünk Priskinné Kovács Erikára, hogy nem tűnt-e fel neki szomszédasszonya terhessége.

– Tavaly júliusban költözött Kétsopronyba Mária, akinek nevelőszülei vették meg ezt a házat – meséli. – Az asszony, akinek a kisfiú volt a hetedik gyermeke, mindennap eljárt dolgozni közmunkára, nem látszott rajta, hogy állapotos, bár így utólag gyanús lehetett volna, hogy elöl mindig kötényt viselt. Azt mondta, a pajzsimirigyével van problémája, azért hízott valamennyit.

Természetesen a rendőrség a legavatottabb abban, hogy mi történt. Kérdéseinkre a megyei főkapitányságon Vargáné Szombati Andrea megyei sajtószóvivő készséggel áll a rendelkezésünkre.

– A nő abban a házban élt, amelynek udvarán a holttestet találták – mondja. – A ház a nő egyik rokonáé. A rokon nem tudott a történtekről, ő rendelte meg a földmunkát, szántatta fel a kertet. A gyermek hetekkel ezelőtt, március közepén születhetett. Az anya otthon szült, majd néhány óra múlva megölte, és elhantolta a kisfiút. Titkolta a terhességét, a nyomozás eddigi adatai szerint a családtagjai nem tudtak róla, hogy várandós. Kihallgatásán a nő beismerő vallomást tett, a bűncselekményt egyedül követte el.

– Egy anya ilyet nem követhet a saját vérével, egy újszülöttel szemben, bármilyen bajba is kerül – mondja az éppen a ház, mely kívülről látva teljesen gondozott, előtt elbicikliző Mária. Hozzáteszi, szégyelli, hogy ezt a brutális cselekményt is egy Mária követte el. – Kétsoprony ízig-vérig katolikus település, a templomot nemrégiben újítottuk fel, de még további teendőink is vannak.

A család szent Kétsopronyban – nem mintha máshol nem lenne az –, itt a nagycsaládos egyesület is jól működik. A szervezet vezetői elmondják, akik bármilyen gonddal, problémával fordulnak hozzájuk, igyekeznek segíteni.

Már jövünk kifelé a bekötőúton, és nulla alvás után Timár István kaszálja a füvet. Ahogy mondja, teszi a dolgát, az életnek mennie kell tovább. De látszik rajta, valami másként működik hétfő délután óta.

A szörnyű tragédiáról az alábbi cikkünkben adtunk hírt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában