ügyészség

2018.07.20. 11:39

Hatékonyabbá teszi az eljárásokat az új büntetőeljárási törvény

Életbe lépett az új büntetőeljárási törvény, melynek célja többek között az eljárások korszerűbbé, időszerűbbé és hatékonyabbá tétele.

B. O.

Életbe lépett az új büntetőeljárási törvény, melynek célja az eljárások korszerűbbé, időszerűbbé és hatékonyabbá tétele, valamint az eljárásban résztvevő személyek, – különösen a sértettek – fokozottabb védelme, illetőleg a terhelti jogok erősítése – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

A júliustól életbe lépő, egyik új rendelkezés, hogy amennyiben a tárgyaláson vagy az előkészítő ülésen a vádlott elismeri a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, akkor már ezen az első ülésen, illetőleg tárgyaláson befejeződhet az eljárás minden további bizonyítás nélkül. Ha nem merül fel kétség a vádlotti beismerés önkéntessége és hitelt érdemlősége tekintetében, a bíróság végzést hoz a vádlott beismerésének elfogadásáról, majd a további bizonyítás mellőzésével a vádlott vallomása és a nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján hoz ítéletet az ügyben.

A Békés Megyei Főügyészség illetékességi területén működő járásbíróságokon az új törvény hatályba lépése óta eltelt közel három hétben összesen 9 ügyben 10 vádlottat érintően került sor a vádlotti beismerésre tekintettel az új törvény szabályai szerinti gyors befejezésre. Az új jogintézménynek a nagyobb tárgyi súlyú és általában bonyolultabb, hosszadalmas bizonyítást igénylő ügyekben lesz nagyobb hozadéka, hiszen ezen ügyekben az új jogintézmény alkalmazásával még inkább érvényesülhetnek a pergazdaságosság szempontjai – hívta fel a figyelmet az ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában