Első negyedév

2024.04.15. 06:35

Lakástűzben meghalt egy ember, négyen megsérültek

Összesen 56 beavatkozást igénylő lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat Békés vármegyében az első negyedévben. A tűzesetekben egy ember hunyt el, illetve négyen megsérültek. Ezen lakástüzek eloltása több mint 56 órát vett igénybe, az égő épületekhez 141 tűzoltójármű vonult. A három hónap alatt összesen 1025 négyzetméternyi épített terület égett le.

Licska Balázs

Az 56 lakástűzből egyik helyszínen sem volt füstérzékelő, pedig ezek a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, amikor még van idő cselekedni. A legtöbb lakástűzben kiderül, hogy az nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza – hívták fel a figyelmet a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

halálos tűz, lakástűz, lakástűzben, békés vármegye
Ötvenhat lakástűznél avatkoztak be a tűzoltók az első három hónapban Békés vármegyében, többen megsérültek lakástűzben, egy ember meghalt. 
Forrás: Shutterstock

A dombegyházi lakástűzben lakhatatlanná vált az ingatlan

A legnagyobb tűz január 26-án Dombegyházon, a Korona utcában történt, ahol kigyulladt egy családi ház. A mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók a csaknem teljes terjedelmében égő épületet három vízsugárral és kéziszerszámok segítségével oltották el, majd az épületet egy hőkamerával átvizsgálták. A tűz a szomszédos épületekre nem terjedt át, senki sem sérült meg. A lángok miatt az épület lakhatatlanná vált, ezért a helyreállítási munkákig a lakók rokonokhoz költöztek.

Az első negyedévben a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi műveleti szolgálata a lakástüzek vonatkozásában három esetben végzett tűzeseti helyszíni szemlét, hogy feltárhassák a tűz pontos keletkezési helyét, idejét és okát.

Ahhoz, hogy meg lehessen előzni a lakástüzeket, érdemes élni az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztetni a fűtőeszközöket is. Régi építésű épület esetében időközönként célszerű szakemberrel felülvizsgáltatni az otthon elektromos rendszerét is. Tanácsos a konyhába, hálóba és a nappaliba, a plafonra füstérzékelőt felszerelni.

Több mint 30 riasztás szén-monoxid miatt 

Mint írták, az első három hónapban 32 alkalommal riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. Egy ember elhunyt, továbbá négy esetben a lakók kisebb szén-monoxid-mérgezést szenvedtek. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha beltérben nyílt láng ég, és az nem kap elegendő oxigént. A levegő-utánpótláshoz kevés, ha néha kinyitják az ablakot. Állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni. A balesetek megelőzésének érdekében erősen javasolt szén-monoxid-érzékelőket felszerelni minden olyan helyiségben, ahol nyílt égésterű tüzelőberendezés üzemel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában