Pénzzel bűnhődhet

2024.03.22. 09:50

Hűtötte a cigit Gyulánál, csaknem ötmilliós bírság vár rá

Az ellenőrzés alkalmával eljáró pénzügyőrök a gépjármű utasterében a fekhely alatt és a hűtőnél összesen 1156 doboz, román zárjeggyel ellátott cigarettát találtak, melyek belföldi forgalmi értéke összesen 2,5 millió forint.

Nyemcsok László

Jövedéki termék tartásával elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy román kamionossal szemben, aki jelentős mennyiségű és értékű román zárjegyes cigarettát akart a határon bejelentés és adózás nélkül átvinni. Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

cigaretta
Forrás:  Shutterstock

A vádirat szerint a 36 éves férfi tavaly június 5-én, az általa vezetett román honosságú gépjárműszerelvénnyel a gyulai határátkelőn jelentkezett belépésre, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szolgálatot teljesítő pénzügyőr járőrei ellenőrzés alá vonták.

A vádirat szerint a férfi a dohánytermékeket Romániában vásárolta, hogy azokat az Egyesült Királyságban értékesítse. A vádlott az adózatlan cigaretta birtokban tartását, és a belföldre szállításából keletkező adófizetési kötelezettséget eltitkolta. Ezzel az eljáró pénzügyőröket az adófizetési kötelezettséget illetően megtévesztette, a központi költségvetésnek közel 1,3 millió forint vagyoni hátrányt okozott.

Az adóhatóság elrendelte a lefoglalt jövedéki termékek megsemmisítését és elkobzását, a férfit pedig több mint 4,5 millió forint összegű jövedéki bírság megfizetésére kötelezte. A terhelt a jövedéki bírságot ezidáig nem fizette meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában