Ügyészségi hírek

2023.10.15. 14:02

Elhagyott fatuskók miatt emeltek vádat egy medgyesbodzási férfi ellen

Jelentős mennyiségű hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség. Vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 66 éves büntetlen előéletű medgyesbodzási férfi ellen, aki nagy mennyiségű gyökeres fatuskót „hagyott el” egy önkormányzati ingatlanon. A nyomozás során felmerült, 150 ezer forintot meghaladó bűnügyi költséget is neki kell majd megfizetnie.

Gyemendi Réka

Illusztráció

Fotó: shutterstock.com

A Békés Vármegyei Főügyészség közleményéből kiderül, a férfi 2022 februárjában a munkáltatója tulajdonában lévő, Csanádapáca külterületi tanya ingatlanon kitermelt 50 darab, összesen 7,5 köbméter térfogatú, 7,5 tonna tömegű fatuskót és a tuskók gyökerein megtapadt földanyagot egy mezőgazdasági vonatóval és az ahhoz kapcsolt pótkocsival egy, a csanádapácai önkormányzat tulajdonában lévő, korábban homokbányaként működő külterületi ingatlanra szállította, és ott a tuskókat engedély nélkül 5 homokkitermelő gödörbe leborítva elhelyezte. 

A hulladékról szóló törvény rendelkezései szerint tilos a hulladékot a gyűjtés, a szállítás, a kezelés szabályaitól eltérő módon elhagyni, ellenőrizetlen körülmények között elhelyezni és kezelni. A törvény értelmében a hulladéktól csak kijelölt vagy arra fenntartott helyen, a környezet veszélyeztetését kizáró módon lehet megválni. 

Végül a férfi a hulladékot az ingatlanról az eljárás megindulása után, 2023 áprilisában egy hulladékgazdálkodási tevékenység végzésére engedéllyel rendelkező céggel elszállíttatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában