Békés vármegye

2023.09.09. 21:33

Megadták az adataikat, rengeteg pénzzel károsították meg őket

Újabb áldozatokat követeltek az internetes csalások Békés vármegyében. A rendőrség mellett a pénzintézetek és az érintett szolgáltatók is folyamatosan igyekeznek felhívni a figyelmet a csalási módszerekre – ismertették a rendőrségen. A napokban hat nyomozást kellett elrendelni online térben elkövetett csalás miatt Békés vármegyében.

Licska Balázs

Forrás: Shutterstock

Az egyik leggyakoribb és továbbra mindig hatásos módszer az, amikor egy termék vélt internetes eladása után az eladó egy linket kap az ismeretlen elkövetőtől. A link általában valamelyik szállítócég internetes felületéhez hasonló oldalra viszi a használót, ahol azt kérik az eladótól, hogy adja meg a banki adatait. A napokban bejelentett esetek közül ezzel a módszerrel az egyik sértettől 250 ezer forintot, a másiktól több mint 300 ezret utaltak át különböző számlákra, míg a harmadik károsult több mint 20 millió forintot veszített el. 

Nagyon fontos tudni, ahhoz, hogy eladóként az áru vételárát megkapják, elegendő a számlaszámukat megadni, hiszen a vételár utalásához csak ez szükséges. A belépési kódokat, bankkártyaszámokat, -kódokat megosztani senkivel nem kell, és nem is szabad! – figyelmeztettek a rendőrségen. 

Ha vásárolnak az interneten, bankkártyájuk adatainak megadásakor nagyon figyeljenek arra, hogy csak ellenőrzött fizetőoldalakra írják be azokat, és csak akkor, ha saját maguk indítják a tranzakciót. Szükség esetén tájékozódjanak a vevő által megadott futárszolgálat internetes oldalán, ügyfélszolgálati telefonszámán, hogy mi az ügyintézés és a fizetés menete. A kapott e-mailt is olvassák végig! Legyen gyanús, ha az írásban hibák vannak, a nyelvezete szokatlan, vagy a szövegben idegen karaktereket látnak. A legbiztonságosabb az, ha a webbank felületét nem egy kapott linken keresztül nyitják meg, hanem az interneten felelhető, szokásos elérési úton – tanácsolták a rendőrségen.

Egy másik csalási módszer áldozata lett egy Békés vármegyei nő és egy férfi is. Egy magát banki alkalmazottnak kiadó idegen hívta fel őket, és arra hivatkozva, hogy a számlájukon visszaélés történt, kérte, hogy a telefonjaikra érkezett kódot diktálják be neki. Amikor ezt megtették, egyiküktől 220 ezret, a másiktól pedig 280 ezret utaltak át különböző számlaszámokra. 

Egy másik nőt szintén azzal keresett meg egy magát banki alkalmazottnak mondó ismeretlen, hogy gyanús pénzmozgást látnak a számláján. A pénze biztonsága érdekében kérte, hogy a nő telepítse az Anydesk nevű alkalmazást a gépére. Ő ezt megtette, és közel másfél millió forintja bánta. A rendőrség kéri tehát, hogy soha ne telepítsenek telefonjaikra, számítógépeikre olyan alkalmazást, amit nem ismernek vagy nem tudnak ellenőrizni. Fontos az is, hogy a pénzintézetek soha nem kérik, hogy bármilyen alkalmazást telepítsenek az eszközeikre.

Az egyre terjedő internetes csalások ellen számos szervezet, köztük a rendőrség is igyekszik minél hatékonyabban fellépni. A KiberPajzs egy olyan kezdeményezés, amely összefogja ezt a törekvést, és bárki számára könnyen elérhető módon, egy internetes oldalon jeleníti meg azokat a tudnivalókat, amelyek segítségével nagyobb esély van elkerülni az áldozattá válást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában