Békéscsaba

2023.06.21. 11:55

Megharapta a biztonsági őrt, amikor kiderült, hogy lekéste az utolsó vonatot

Részegen elaludt a békéscsabai vasútállomáson és lekéste az utolsó hazamenő vonatot, és amikor felkeltette a biztonsági őr, balhézni kezdett vele, sőt, megharapta mindkét kézfejét – ezért állt szerdán a Békéscsabai Járásbíróság elé egy 43 éves magyarbánhegyesi férfi. A vádlott korábban többször követett el ittas állapotban bűncselekményeket, ezért elrendelték az elmeorvos-szakértői vizsgálatát, így nem született ítélet a szerdai tárgyaláson.

Licska Balázs

A fegyveres biztonsági őr költötte fel, mivel részegen elaludt a vasútállomáson

Az eset tavaly április 9-én történt. A vádirati tényállás szerint a vádlott elaludt a vasútállomás épületében, lekéste az összes járatot. A fegyveres biztonsági őr 23 óra körül keltette fel és szólította fel távozásra. A 43 éves magyarbánhegyesi férfi indulatossá vált, hogy nem tud hazamenni, káromkodni kezdett, jegyét, majd a szatyrát is a földre dobta. Mondta az őrnek, hogy nyugodtan értesítse a rendőröket, és amikor ez megtörtént, meg is lökte az őrt. Aztán próbált elegánsan távozni, ám a sértett visszatartotta. Dulakodni kezdtek, ekkor harapott a vádlott.

Mivel a fegyveres biztonsági őr közfeladatot ellátó személynek minősül, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt emeltek vádat a járási ügyészségen a vádlott ellen. Azt is indítványozták, hogy ha beismeri tettét a korábbi előkészítő ülésen, akkor ítéljék egy év végrehajtandó szabadságvesztésre. Bár ez megtörtént, kétséges volt, hogy a férfi tisztában volt-e azzal, amikor elkövette a bűncselekményt, hogy közfeladatot ellátó személlyel van dolga, ezért szerdára tárgyalást tűztek ki a Békéscsabai Járásbíróságon.

A vádlott korábban azt mondta, hogy az aluljáróban lévő presszóban délelőttől estig italozott az ismerőseivel, 15-20 sört ivott meg. Mivel jellemzően napi egy-két sört iszik, ez a mennyiség szerinte neki is megártott: érezte, hogy kacskaringós minden, hogy részeg. Megvette a vonatjegyét, aztán – ahogy fogalmazott – megszunnyadt a vasútállomáson. Felriadt, amikor az őr szólt neki. Mérges lett, amiért lekéste az utolsó vonatot is, ezért vesztek össze. Kétszer is meglökte a sértettet a mellkasán, majd távozni akart, de az őr visszatartotta. Szabadulni próbált, ezért harapott.

A szerdai tárgyaláson felolvasták az őr vallomását. Kiemelte, hogy egyenruhát viselt, rajta volt a sárga megkülönböztető mellény is, több felirat és a jelvénye is utalt arra, hogy fegyveres biztonsági őrként teljesít szolgálatot a vasútállomáson, sőt mondta is mindezt a vádlottnak. 23 óra körül látta meg a férfit, hogy egy padon alszik, miközben elment az utolsó vonat is. Mivel ilyenkor nem lehet a váróteremben tartózkodni, szólongatta és felkeltette, kérdezte tőle, hogy hova szeretne menni, mert már 23 óra van.

Az őr visszaemlékezése szerint erre a vádlott ideges lett, káromkodni kezdett, előbb azt mondta, hogy nincs jegye, majd a földre dobta a tikettet. Mondta neki, hogy nyugodtan értesítse a rendőröket, ő pedig fel is hívta a parancsnokát. Amikor jelezte a férfinak, hogy jönnek a rendőrök, a vádlott meglökte, és elindult a bejárat felé. Az őr erre megfogta, a vádlott próbált szabadulni, a földre kerültek; és amikor a sértett megpróbálta megbilincselni, a férfi mind a két kézfejét megharapta – vérezni kezdett az őr keze, nyolc napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek.

Elmeorvosok is megvizsgálják

A 43 éves magyarbánhegyesi férfit korábban több alkalommal ítélték el: 2019-ben 20 nap elzárást kapott garázdaság miatt. De végrehajtandó szabadságvesztésekkel is büntették évekkel ezelőtt ittas járművezetés, rablás, lopás, garázdaság, valamint lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés miatt.

Mivel a vádlott a járási ügyészség szerint többször követett el ittas állapotban bűncselekményt, a Békéscsabai Járásbíróság elrendelte a férfi elmeorvos-szakértői vizsgálatát. A vádlott jelezte, hogy általában egy-két sört iszik meg egy nap. Amikor szórakozik és esetleg többet gurít le, akkor jól elvan a társaságban, kenyérre lehet kenni, de ha beszólnak neki, akkor így reagál – szerinte ebben nincs semmi különös, mindenki ilyen.

A férfi egyébként alkalmi munkákból él, napszámba jár, de az ígéretek szerint hamarosan közfoglalkoztatottként dolgozhat és egy futballpályán lehet gondnok. Közben gondoskodik beteg édesanyjáról, az ellátásáról és a gyógyszereiről, valamint élettársa várandós, hamarosan gyermeke születik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában