Próbára bocsátás

2023.03.15. 19:55

Üzletszerűen lopott a szülei kérésére a tizenhét éves kardoskúti lány

Egy év tíz hónap időtartamú próbára bocsátást szabott ki az Orosházi Járásbíróság az előkészítő ülésén egy 18 éves büntetlen előéletű kardoskúti nővel szemben, aki ellen társtettesként, kisebb értékre, folytatólagosan, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség.

Nagy Szilvia [email protected]

Forrás: Shutterstock

A Békés Vármegyei Főügyészségen elmondták, hogy a cselekmény elkövetésének idején tizenhét éves lány 2021 szeptemberétől kezdődően megbízási jogviszony keretében diákmunkásként dolgozott az egyik orosházi nagyáruház pénztárosaként. A család tagjai közösen elhatározták, hogy a szülők azokon a napokon fognak nagybevásárlást tartani, amikor a lány dolgozik, és az ő pénztáránál fognak fizetni. Abban is megegyeztek, hogy a fiatalkorú terhelt csak a kisebb értékű termékeket húzza le a pénztárban, az áruvédelmi eszközöket pedig eltávolítja, a szülők így az áruk töredékét fizetik majd ki lányuk bankkártyájával, mivel az övékén nincsen pénz.

A fenti módszerrel 2021. október 4-én  két alkalommal is vásároltak a szülők, összesen alig 10 ezer forintot adva át, de a kifizetett árukon felül további 160 ezer forint értékű élelmiszert, kozmetikai és ruházati cikket, egyéb használati tárgyat, valamint szerszámokat vittek el fizetés nélkül. A fiatalkorú terhelt utóbbiak vonalkódját nem olvasta be a pénztárgépbe, és a dobozvédő pántokat, a lágy- és kemény etiketteket eltávolította a termékekről. 

Két nap múlva, október 6-án a lány ismét a pénztárban dolgozott. Szülei az esti órákban jelentek meg az áruházban azzal a szándékkal, hogy jogtalanul, fizetés nélkül, lányuk segítségével ismét árukat tulajdonítsanak el. Közel 50 ezer forint értékű termékkel léptek volna le, de a pénztártól való távozás után a biztonsági szolgálat munkatársai feltartóztatták őket. Az árucikkeket a rendőrség lefoglalta és visszaadta a sértettnek. 

A lopás mellett veszélyeztették a lányukat is

A bíróság a szülőket – egy büntetlen előéletű 48 éves férfit, és 42 éves feleségét –  a lopáson felül kiskorú veszélyeztetése miatt is bűnösnek mondta ki; a szülők súlyosan megszegték szülői feladatukból eredő kötelezettségüket, amivel gyermekük értelmi és erkölcsi fejlődését veszélyeztették. Halmazati büntetésül egy év időtartamú, két év hat hónapi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, ezen felül a bíróság eltiltotta őket minden olyan foglalkozás gyakorlásától, vagy egyéb tevékenységtől, amelynek kapcsán 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végeznék, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állnának. A próbaidő tartamára elrendelték mindhárom terhelt pártfogó felügyeletét, illetőleg kötelezték őket az okozott kár megtérítésére, és az eljárás során felmerült, 120 ezer forintot kitevő bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában