Vádemelés

2023.03.12. 09:48

Büntetőfékezéssel torolta meg sérelmét egy békéscsabai autós

Közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 36 éves, büntetlen előéletű békéscsabai férfi ellen, aki egy közlekedési incidenst büntetőfékezéssel torolt meg. Az ügyészség vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönre és közúti járművezetéstől eltiltásra tett indítványt.

Nyemcsok László

Fotó: Shutterstock illusztráció

A vádirat szerint a férfi tavaly november 2-án, a késő délutáni órákban személygépkocsival haladt a 4244-es számú úton, Doboz felől Sarkad irányába. Az autóban három utas tartózkodott, köztük két gyermek. A férfi előtt, vele azonos irányban egy gépkocsi közlekedett, benne négy – közöttük egy gyermekkorú – utassal. Néhány perccel korábban az akkor még egymással szemben közlekedő járművek tükre összeért, a terhelt gépkocsijának bal oldali visszapillantó tükre letört, amit a másik autó vezetője nem vett észre, és folytatta útját.

Az ügyészség szerint a vádlott azért, hogy megállítsa a másik járművet, gépkocsijával megfordult, és a másik autó után indult. 

Amikor utolérte a 70 km/óra sebességgel haladó gépkocsit, annak érdekében, hogy megállítsa, előzni kezdte, majd amikor elhaladt mellette, és a jobb oldali forgalmi sávba megkezdte a visszatérést, akkor gépkocsiját hirtelen, indokolatlanul nagy intenzitással lefékezve úgy állt meg, hogy az autó hátulja még részben a bal oldali forgalmi sávban volt.

A másik autós az ütközést vészfékezéssel kerülte el, és sikerült a terhelt gépkocsijától mintegy négy méterre megállnia. A cselekmény során személyi sérülés nem történt, azonban annak a reális veszélye fennállt. Néhány másodperccel később a vádlott által vezetett, és az úttesten álló – a menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávot részben elfoglaló – autónak nekiütközött egy vele szemből érkező, vétlen, harmadik személygépkocsi.

A terhelt cselekményével szándékosan megszegte a KRESZ azon pontját, mely szerint előzni abban az esetben szabad, ha a vezető az előzés befejezése után a járművel a megelőzött jármű elé, annak zavarása nélkül vissza tud térni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában