Vádemelés

2023.02.25. 09:24

Előbb autóval, majd kerítésnek ütközött az ittas sofőr Vésztőn

A férfi nem elég, hogy ittas volt, de korábban el is tiltották a járművezetéstől. Mindezek ellenére mégis volán mögé ült.

P. G.

Forrás: Shutterstock

Eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés bűntette, cserbenhagyás vétsége és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség, és vádiratában végrehajtandó börtönbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabására tett indítványt egy 27 éves büntetett előéletű vésztői férfi ellen, aki eltiltás hatálya alatt, ittasan okozott közlekedési balesetet, és a helyszínről anélkül távozott, hogy a baleset következményeiről meggyőződött volna.

A férfit a Szeghalmi Járásbíróság tavaly október 14-én jogerőre emelkedett büntetővégzésével ittas járművezetés vétsége és más bűncselekmény miatt 1 év 3 hónap időtartamú, 2 évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte, és 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. A férfi 2022. november 25-én napközben alkoholt fogyasztott, azonban sem ez, sem a bíróság eltiltó végzése nem tartotta vissza attól, hogy az esti órákban egy személygépkocsi volánja mögé üljön, és azzal Vésztő lakott területén, a Kinizsi utcában közlekedjen. 

Haladása során a Kinizsi utca–Vágóhíd utca kereszteződésében ittassága miatt úgy kanyarodott balra, hogy eközben nem biztosított továbbhaladási elsőbbséget a Kinizsi utca úttestjén vele szemből érkező és egyenesen tovább haladni szándékozó személygépkocsinak, s összeütköztek. 

Az ütközés után mindkét járművezető kiszállt, szóváltásba keveredtek, majd a férfi anélkül, hogy a baleset következményeiről, az esetleges sérülésről meggyőződött volna, visszaült a gépkocsiba, a másik gépkocsit kikerülte, majd nagy sebességgel elhajtott. 

Nem jutott messzire, 200 méter megtétele után, a Vágóhíd utcában ittassága folytán egy ház kerítésének ütközött. A férfi a bűncselekmények elkövetése során közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt. A járművek ütközése következtében személyi sérülés nem történt, de annak reális veszélye fennállt. Mindkét személygépkocsi megrongálódott.

A férfi cselekményével megsértette a KRESZ-ben foglaltakat, mely szerint járművet az vezethet, aki a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott érvényes engedéllyel rendelkezik, és a járművezetéstől eltiltva nincs; illetve a KRESZ azon pontját, amely értelmében járművet az vezethet, akinek a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol; valamint azt az előíráát, amely előírja, hogy a balesettel érintett jármű vezetője köteles azonnal megállni, s a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani, és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában